Ο Αποστόλης Λάμπος, με αφορμή το ιστορικό ματς της εθνικής γυναικών στο Ηράκλειο έχει ένα μήνυμα για τους γονείς που θεωρούν αντισυμβατικό το ποδόσφαιρο για τα κορίτσια της οικογένειάς τους

Είμαστε στο 2023 και ακόμα υπάρχουν γονείς που δαιμονοποιούν το ποδόσφαιρο ως άθλημα και δεν επιτρέπουν στα κορίτσια τους να ασχοληθούν αυτό. Η παραπάνω φράση είναι προβληματική στη βάση της. Και είναι αληθινή. Δυστυχώς.

Η ελληνική κοινωνία μοιάζει ακόμα ανέτοιμη να ακολουθήσει τον υπόλοιπο κόσμο στο θέμα «κορίτσια και ποδόσφαιρο». Γιατί; Οποιαδήποτε απάντηση δεν μπορεί να έχει καμία ισχύ σήμερα. Σε όλο τον κόσμο η «έκρηξη» του ποδοσφαίρου γυναικών δίνει μια νέα διέξοδο σε πολλά κορίτσια που αγαπούν τον «βασιλιά των σπορ» και αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την ισότητα των δύο φύλων.

Στην Ελλάδα ακόμα το θεωρούμε taboo στη λογική τα αγοράκια παίζουν μπάλα, τα κοριτσάκια κάνουν μπαλέτο. Καμία ενσυναίσθηση στη βούληση των παιδιών. Τα προγραμματίζουμε με βάση τα δικά μας (παρωχημένα) πιστεύω. Κι όμως η όλη κουβέντα γίνεται απλά για ένα άθλημα.

Σύμφωνοι, το ποδόσφαιρο ήταν ένα ανδροκρατούμενο άθλημα. Αλλά ήταν. Δεν είναι πια. Οι γυναίκες έχουν το ίδιο ακριβώς δικαίωμα με τους άντρες στο να μπορούν να κλωτσήσουν μια μπάλα, είτε πρόκειται για ένα παιχνίδι μεταξύ φίλων/φύλων, είτε για ένα κορίτσι που ονειρεύεται να παίξει στο Μουντιάλ γυναικών.

Παρεμπιπτόντως το πρόσφατο Μουντιάλ έσπασε κάθε ρεκόρ τηλεθέασης, ενώ το Champions League γυναικών διεξάγεται σε γεμάτες εξέδρες. Τα ρεκόρ σπάνε το ένα μετά το άλλο, κι αν θέλετε μπορούμε να συζητήσουμε για τη δυναμική του ποδοσφαίρου γυναικών ως προϊόν. Μιλάμε για το άνοιγμα μιας νέας τεράστιας αγοράς, καθόλου κορεσμένης, που το ταβάνι της απλά δεν μπορεί να διαφανεί.

Με αφορμή τον αγώνα της Παρασκευής ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ουκρανία στο Ηράκλειο, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πως έγινε επιτέλους ένα πρώτο βήμα και στη χώρα μας. Πάνω από 3000 φίλαθλοι συνέρρευσαν στο Θεόδωρος Βαρδινογιάννης -κατά κόσμον Γεντί Κουλέ- την έδρα του ΟΦΗ για να ενισχύσουν την προσπάθεια της εθνικής γυναικών να φτάσει στην ιστορική νίκη (2-1) απέναντι στην Ουκρανία η οποία βρίσκεται 30 θέσεις πάνω από την Ελλάδα στην Παγκόσμια Κατάταξη.

Παιδιά από Ακαδημίες και σχολεία, αγνοί φίλαθλοι του ποδοσφαίρου και φίλαθλοι της εθνικής Ελλάδος έδωσαν βροντερό παρών και ευχαριστήθηκαν στο έπακρο την ρομαντική πλευρά του ποδοσφαίρου.

Το μήνυμα λοιπόν προς όλους τους γονείς είναι το εξής: Το ποδόσφαιρο είναι απλά ένα άθλημα που συγκινεί. Που έχει τρομερές κοινωνικές προεκτάσεις και που γυμνάζει το μυαλό και το σώμα. Δεν είναι δυνατόν να μην επιτρέπεται σε ένα κορίτσι να παίξει ποδόσφαιρο λόγω μεσαιωνικών αντιλήψεων που μόνο πίσω μας πάνε. Ας κοιτάξουμε μπροστά και ας αφήσουμε ελεύθερα τα παιδιά μας να επιλέξουν να κάνουν ό,τι τα ευχαριστεί.