Ο Γιώργος Χελάκης καταγράφει τα στοιχεία που αποδεικνύουν, ότι το μόνο στοιχείο ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας είναι οι χαμηλοί μισθοί των εργαζόμενων

Είμαστε η χώρα που έχει την μικρότερη αγοραστική δύναμη από τις υπόλοιπες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πιο κάτω από την Ελλάδα βρίσκεται μόνο η Βουλγαρία. Τα κατά καιρούς καλάθια που «εφαρμόζει» η κυβέρνηση και οι γλίσχρες αυξήσεις κατώτατου μισθού δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες.

Το παραμύθι που μας πουλά η κυβέρνηση (ο ΣΥΡΙΖΑ το ξεκίνησε) ότι έχουμε βγει από τα μνημόνια είναι για αφελείς που θα πρέπει να ζουν σε άλλη χώρα για να το πιστέψουν και να αποκοιμηθούν μαζί του. Οι ονομαστικοί μισθοί είναι στις μέρες μας πιο κάτω από όσο ήταν πριν από δώδεκα χρόνια όταν άρχισαν οι τεράστιες περικοπές στους μισθούς ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του πρώτου από τα τρία μνημόνια. Τα στοιχεία που δίνει ο ΕΦΚΑ δεν επιδέχονται αμφισβήτηση και ας βγήκαν καθυστερημένα.

-Για τους μήνες Ιούνιου Αύγουστο 2023 (μέχρι εκεί φτάνουν τα στοιχεία) οι αποδοχές των μισθωτών εμφανίζονται μειωμένες κατά 15% αν συγκριθούν με τις αντίστοιχες του 2011.Τον Ιούνη του 2023 ο μέσος μεικτός μισθός της συνολικής απασχόλησης (πλήρους και μερικής) ήταν 1.045 ευρώ. Ειδικότερα, της πλήρους απασχόλησης ήταν 1.258 ευρώ και της μερικής απασχόλησης 464 ευρώ.

-Τον Ιούνη του 2011 ο μέσος μισθός της συνολικής απασχόλησης ήταν 1.230 ευρώ (πλήρης απασχόληση 1.405 ευρώ και μερική απασχόληση 597 ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος μισθός της συνολικής απασχόλησης μειώθηκε κατά 15%. Ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 10,5%, ενώ ο μέσος μισθός της μερικής απασχόλησης κατά 22,4%! Από τον Ιούνη του 2011 μέχρι τον Ιούνη του 2023 οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση υπερδιπλασιάστηκαν (+131%), φτάνοντας τις 740.137 από 320.507!

  • Η μείωση των μέσων μισθών είναι ακόμα μεγαλύτερη λόγω του πληθωρισμού, καθώς ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιούνη του 2023 ήταν αυξημένος κατά 12% συγκριτικά με τον Ιούνη του 2011. Ενα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι τον Ιούνη του 2023 το 50% των εργαζομένων έπαιρνε ως μισθό από μερικές δεκάδες ευρώ έως 983 ευρώ μεικτά το πολύ!
  • Αντίστοιχα, τον Αύγουστο του 2023, τον μήνα που λόγω «τουριστικής σεζόν» σημαντικό τμήμα εργαζομένων κατευθύνεται στον κλάδο – «θαύμα» της ελληνικής οικονομίας, ο μέσος μεικτός μισθός της συνολικής απασχόλησης (πλήρους και μερικής) ήταν 1115 ευρώ. Ειδικότερα, της πλήρους απασχόλησης ήταν 1.296 ευρώ και της μερικής απασχόλησης 515 ευρώ.
  • Τον Αύγουστο του 2011 ο μέσος μισθός της συνολικής απασχόλησης ήταν 1.308 ευρώ, της πλήρους 1.446 ευρώ και της μερικής 660 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος μισθός της συνολικής απασχόλησης μειώθηκε κατά 15%, της πλήρους κατά 10,5% και της μερικής κατά 22%. Και εδώ ισχύει ότι η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη λόγω του πληθωρισμού, καθώς ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ήταν αυξημένος κατά 14% τον Αύγουστο του 2023 συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2011.

Έτσι αποτυπώνεται η πραγματικότητα σε ένα απορυθμισμένο εργασιακό περιβάλλον όπου, επί της ουσίας, έχουν καταργηθεί οι συλλογικές συμβάσεις κυριαρχεί η ελαστική απασχόληση και ετοιμάζεται η καθιέρωση της εξαήμερης εργασίας. Στην σύγχρονη Ελλάδα της «ανάπτυξης» αυτοί που επωφελούνται είναι οι μεγάλες εταιρείες στην ενέργεια, στα τρόφιμα, στο real estate και οι κατασκευαστικές που παίρνουν έργα από το Δημόσιο. Η όποια ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας στηρίζεται κατά βάση στους χαμηλούς μισθούς