Το ΣΕΦ εκπέμπει SOS, χάνονται καθημερινά χρήματα κι εμείς πληρώνουμε ένα βαρέλι δίχως πάτο και χωρίς οικολογική προσέγγιση – Γράφει ο Γιώργος Κογκαλίδης

Όταν, πριν 39 χρόνια, χτίστηκε το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ήταν ένα κομψοτέχνημα. Η ιδιαιτερότητα της οροφής, η λειτουργικότητά του, το γεγονός ότι ήταν το μεγαλύτερο κλειστό γήπεδο της εποχής κι άλλα πολλά, έφεραν βραβεία, επαίνους, αλλά κυρίως θαυμασμό. Το ΣΕΦ έμελλε να συνδεθεί άρρηκτα με τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία τού ελληνικού αθλητισμού, ή -αν προτιμάτε- την απαρχή της ανάπτυξης των σπορ στη χώρα.

Τότε ήταν στολίδι, τώρα είναι… βαρίδι και ταυτόχρονα ένας χώρος που αφήνει έντονο το αρνητικό περιβαλλοντολογικό του αποτύπωμα. Θα δώσουμε δύο απλά παραδείγματα, που θα σας πείσουν ότι αν το ΣΕΦ δεν αλλάξει θα βουλιάξει. Αυτό δεν έχει να κάνει με τις όποιες προσπάθειες των διοικούντων του.

Για να κάνουν μπάνιο οι παίκτες που προπονούνται (ή που αγωνίζονται) πρέπει να ανάψει η κεντρική μονάδα, η οποία λειτουργεί με πετρέλαιο! Πώς είπατε; Αντιλαμβάνεστε πως όταν μιλάμε για κεντρική μονάδα, για να ζεσταθεί το νερό καίγεται περισσότερο πετρέλαιο, απ’ ότι αν επρόκειτο για… ατομικό θερμοσίφωνα.

Κάψτε το σενάριο, όχι τα φώτα

Για να έχετε μια τάξη μεγέθους, για να γεμίσει η δεξαμενή απαιτούνται περίπου 50.000 ευρώ. Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος, τη σπατάλη χρημάτων, αλλά κυρίως την επιβάρυνση στο περιβάλλον. Ο Ολυμπιακός, που χρησιμοποιεί το ΣΕΦ, αντιμετώπισε πρόβλημα, καθώς υπήρχαν περιπτώσεις που η διοίκηση του γηπέδου δεν είχε 50.000 ευρώ να πληρώσει και μέχρι να βγουν από τον κρατικό κουμπαρά, έμενε δίχως ζεστό νερό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Για παραπάνω από έναν λόγους, οι «ερυθρόλευκοι» προχώρησαν σε αγορά συστήματος, για να ζεσταίνεται το νερό σε δύο αποδυτήρια, με μηδενικό κόστος, γρήγορα, δίχως να χρησιμοποιείται πετρέλαιο. Κρατήστε το και προχωράμε.

Τα φώτα τού γηπέδου ΔΕΝ είναι led. Τι σημαίνει αυτό; Εκτός από τη δεδομένη σπατάλη ενέργειας, εκτός του ότι δεν βοηθούν στην τηλεοπτική κάλυψη, εκτός του ότι ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να κάνει σόου στην παρουσίαση, σβήνοντας τα φώτα, καίγονται πολύ συχνά. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν καούν, πρέπει να αντικατασταθούν, αλλά τα υπολείμματα αποτελούν «σκουπίδια» και δεν ορκίζομαι ότι γίνεται απολύτως σωστή διαχείρισή τους.

Δεν πάμε πιο πέρα. Από αυτά τα δύο παραδείγματα καταλαβαίνει εύκολα κανείς πως πετιούνται χρήματα (κρατικά χρήματα) στη θάλασσα, αλλά κυρίως επιβαρύνεται δίχως λόγο το περιβάλλον. Το κράτος δεν μπορεί, ή δεν θέλει να συντηρήσει το ΣΕΦ, όπως δεν συντήρησε το ΟΑΚΑ. Η λύση είναι η μακρόχρονη μίσθωση σε ομάδες, όπως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, ή η ΑΕΚ στα Άνω Λιόσια, προκειμένου να γλιτώσουμε από έξοδα, αλλά και να «ζωντανέψουν» τα γήπεδα, να μειωθεί το αποτύπωμα.