Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για το υπερ-πολύτιμο…νερό, το οποίο έτσι όπως πάμε υπάρχει ο κίνδυνος να το πούμε “νεράκι”
Η Ελλάδα είναι ευλογημένη χώρα και δεν είχε ποτέ πρόβλημα με το νερό. Σε αντίθεση με δισεκατομμύρια πληθυσμού που δεν έχει πρόσβαση στο πόσιμο νερό. Το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι παγκόσμιο και σοβαρό. Μάλιστα πολλοί ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους, λέγοντας ότι ο επόμενος μεγάλος πόλεμος θα είναι για το νερό.
Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις ανάγκες και μειώνει τα αποθέματα. Ακόμα και ο υπερτουρισμός αρχίζει και δημιουργεί και στη χώρα μας προβλήματα με το νερό. Έχουμε ελλείψεις μικρές και χαμηλή πίεση στα νησιά που έχουν το πρόβλημα και γενικά υπάρχει μια κινητοποίηση. Η Ελλάδα μας δεν είναι στο σημείο μηδέν για να βάλει πλαφόν στην κατανάλωση νερού, όπως ήδη συμβαίνει σταδιακά σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης. Ακόμα δεν έχει απαγορεύσει πισίνες, να πλένεις το αμάξι σου κτλ. Καταστάσεις που ήδη βιώνουν σε κάποιες περιοχές της Ισπανίας και της Ιταλίας. Τα αποθέματα όμως μειώνονται και ήδη η ΕΥΔΑΠ προχωράει σε κάποιες κινήσεις με έκτακτες καταστάσεις. Για την ώρα δεν πλήττουν τον καταναλωτή. Ακούμε όμως καθημερινά για προβληματάκια σε κάποιες περιοχές.
Κλιματική αλλαγή…η μεγάλη πρόκληση
Η κατάσταση γίνεται χειρότερη καθημερινά . Θα γίνει ακόμα περισσότερο με την κλιματική αλλαγή που βιώνει και η χώρα μας. Οι απαιτήσεις από την γεωργία και την κτηνοτροφία αυξάνονται ανάλογα, ειδικά όταν έχεις και ρεκόρ σε τουρισμό. Όταν μειώνονται και τα αποθέματα, καθώς οι κατακλυσμιαίες βροχές και καταιγίδες σε ένα ξηρό έδαφος δεν κάνουν καλό. Το νερό φεύγει και δεν αποθηκεύεται. Ακόμα και τα λιγότερα χιόνια φέρνουν λιγότερο νερό. Το νερό εσωτερικά (πηγάδια κτλ) μειώνεται επίσης με τις υπόγειες πηγές. Μπορεί να έχουμε ωκεανούς, αλλά η αφαλάτωση δεν είναι απλή και εύκολη υπόθεση. Οι βροχές μειώνονται και ας εντείνονται στην εκδήλωσή τους σε σφοδρότητα, αλλά δεν είναι ποτιστικές και έτσι γίνονται και καταστροφικές.
Τι μας περιμένει στο μέλλον;
Πάμε στην επόμενη μέρα. Δεν σας κρύβω, πως φοβάμαι ότι σε μερικά χρόνια ό,τι βιώνουμε με το ρεύμα, θα το ζήσουμε με το νερό. Εκεί δεν έχουμε πάντως νομίζω χρηματιστήριο τιμών! Κάποιες αυξήσεις γίνονται ήδη και αναλυτές βλέπουν παντού αυξήσεις και περιορισμούς. Μάλιστα η ίδια η ΕΥΔΑΠ μας ενημερώνει και μας προτρέπει (και πολύ σωστά πράττει) να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωση νερού.
Αλήθεια όμως, ποιος δίνει σημασία; Εγώ πάντως δίνω και όχι επειδή μας το λέει η ΕΥΔΑΠ, αλλά επειδή βλέπω τα γεγονότα και κολλάω το παζλ. Αν όλοι μας κάνουμε αυτό που πρέπει θα κερδίσουμε χρόνο. Αν κλείνεις τη βρύση όταν κάνεις μπάνιο μέχρι να λουστείς, αν όταν σαπουνίζεσαι επίσης κλείνεις τη βρύση, γλιτώνεις μερικούς κουβάδες νερό την ημέρα. Μπορεί να έχεις και μείωση 30% στην κατανάλωση. Γιατί δεν το κάνουμε όλοι; Πρέπει να γίνει πανάκριβο το νερό δηλαδή γα να κάνουμε εξ ανάγκης οικονομία ή να μπει δελτίο στην κατανάλωση και πλαφόν;
Αν όλοι κάναμε οικονομία στο νερό, όπως όταν καθαρίζουμε αυτοκίνητα, μπαλκόνια κτλ που να σημειωθεί ότι σε άλλες χώρες απαγορεύτηκε (σε κάποιες πόλεις τους), θα είχαμε κέρδος και 30% το χρόνο. Κάτι που θα βρούμε μπροστά μας και θα κερδίσουμε πολύτιμο χρόνο, όταν έρθουν τα δύσκολα. Τόσο δύσκολο είναι να αποκτήσουμε κοινωνική συνείδηση;