Η Λένα Καραλή γράφει για τις διακοπές των Ελλήνων και τις… συμβουλές του Άρη Πορτοσάλτε

Υπάρχουν στιγμές που λες «δεν μπορεί μας τρολάρουν». Υπάρχουν στιγμές που λες «δεν μπορεί να το είπε αυτό». Όπως η προτροπή να φάμε ένα τοστάκι, για να προσέξουμε και τη σιλουέτα μας. Με δύο τοστ χορταίνεις και μπορείς να επιβιώσεις. Τώρα ήρθε ο Άρης Πορτοσάλτε να διορθώσει την κακή μας συνήθεια να κάνουμε διακοπές στους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής.

Όχι δίκιο έχει. Πού πας ρε πλεμπαίε, να κάνεις διακοπές Ιούλιο και Αύγουστο; Δεν βλέπεις ότι θέλουν να έρθουν οι τουρίστες; Κάτσε σπίτι σου κι αν θέλεις να κάνεις μπάνιο, να πας Ιούνιο. Μην σου πω και Φεβρουάριο, που τα νησιά είναι άδεια. Η αλήθεια είναι ότι βλέπω μια συντονισμένη προσπάθεια να μας κρατήσουν υγιείς. Κάτι σαν την καμπάνια «μένουμε σπίτι» επί κορωνοϊού.

Γιατί εδώ που τα λέμε, με δύο τοστάκια και ταυτόχρονα να γίνουμε χειμερινοί κολυμβητές, θα τον κάνουμε μία από χόρτα τον Μαθουσάλα. Για την υγεία μας φροντίζουν κι εμείς τους παρεξηγούμε. Μεταξύ μας το πρόβλημα δεν είναι τι λέει ο κάθε Πορτοσάλτε. Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να τα λέει, γιατί σε διαφορετικές εποχές, παλιότερα, δεν θα μπορούσε να κυκλοφορήσει. Δεν εννοώ, γιατί υπάρχουν και άνθρωποι περιορισμένης αντίληψης, ότι θα δέχονταν επίθεση, αλλά ακόμα κι οι συγγενείς του θα τον χλεύαζαν.

Πλέον υπάρχει υπερβολική ελευθερία στην ανοησία. Μπορεί καθένας να πετά ό,τι θέλει και να μην υπάρχει αντίδραση. Γιατί, αν θέλαμε να μπούμε στην ουσία, είναι τουλάχιστον προσβλητικό για τον μέσο Έλληνα να του λες στα μούτρα πως δεν έχεις δικαίωμα να γεμίζεις τα νησιά, αν δεν έχεις και το ανάλογο πορτοφόλι. Διακοπές για λίγους προνομιούχους.

Τέτοια υποτίμηση δεν θεωρώ ότι μπορεί να είναι αποδεκτή. Βεβαίως, με τα ακτοπλοϊκά στα ύψη, με τα διόδια να αυξάνονται και την τιμή της βενζίνης να είναι στα όρια του υπερβολικού, με τα καταλύματα να είναι πανάκριβα, η άποψη του Άρη είναι το τελευταίο πρόβλημα.

Οι οικογενειακές διακοπές τείνουν να εκλείψουν, αλλά μην στεναχωριέστε. Είναι σαν τους σεισμούς. Θα μάθουμε να ζούμε με αυτούς. Όπως μάθαμε να ζούμε με τον covid, όπως γενικά είμαστε τα πλέον προσαρμοστικά όντα στον πλανήτη. Θα μάθουμε να ζούμε και χωρίς διακοπές. Ή αν δεν είμαστε συμβατοί κι επιμένουμε σε ακραίες μορφές αντίδρασης (να πάμε δηλαδή διακοπές), θα πάμε… ανάποδα. Τον Χειμώνα, που οι προνομιούχοι θα βουλιάζουν την Αράχωβα και τα υπόλοιπα χωριά πλησίον των χιονοδρομικών κέντρων, εμείς θα πηγαίνουμε στα νησιά. Χριστούγεννα στα Κύθηρα και Πρωτοχρονιά στη Νάξο.

Γιατί όχι; Το Καλοκαίρι, που θα βουλιάζουν από ξένους τα νησιά, εμείς θα πηγαίνουμε στο βουνό. Όχι για σκι, αλλά για ορειβασία. Αφήστε που έχει και δροσιά. Για όλα υπάρχουν λύσεις, βρε κουτά. Ακούστε τον Άρη, αυτός ξέρει τι πρέπει να κάνετε.