Ο Γιώργος Χελάκης γράφει για το πως ο νέος υπουργός Υγείας ξεθεμελιώνει το ΕΣΥ

Δεν πρόλαβε να ζεστάνει την καρέκλα του υπουργού Υγείας ο Άδωνις Γεωργιάδης κι άρχισε αμέσως να δίνει το στίγμα του. Πρώτο μέτρο τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή. Με άλλα λόγια, αν έχεις να πληρώσεις βγαίνεις από τις λίστες αναμονής και χειρουργείσαι τάχιστα. Δεν έχεις να πληρώσεις μπαίνεις στη λίστα και περιμένεις με την ευχή (αν έχεις κάτι σοβαρό) να προλάβεις.

Το μέτρο έχει παρελθόν. Ήδη από το 2001 επί κυβέρνησης Σημίτη θεσμοθετήθηκαν πρώτη φορά, επανήλθαν επί κυβέρνησης Σαμαρά το 2013, με υπουργό Υγείας τον Άδωνι Γεωργιάδη και τα έφερε πάλι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επί Υπουργίας Πλεύρη-Γκάγκα το 2022.

Οι αντιδράσεις του υγειονομικού προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων τα «πάγωσε» για μια ακόμη φορά, όπως είχε γίνει σε όλες τις προηγούμενες απόπειρες. Τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, όχι μόνο δεν θα λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός στις λίστες αναμονής των χειρουργείων, αλλά θα κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Ας αφήσουμε στην άκρη ότι ο κόσμος της δουλειάς έχει πληρώσει ήδη για την υγειονομική του περίθαλψη μέσω των ασφαλιστικών του εισφορών. Ας αφήσουμε στην άκρη ότι έχει πληρώσει ήδη το χτίσιμο του ΕΣΥ μέσω της υπέρογκης φορολογίας. Ας αφήσουμε στην άκρη και το γεγονός ότι οι εγχειρήσεις αυτές θα αφορούν μια ισχνή μειοψηφία των ασθενών καθώς θα κοστίζουν κάποιες χιλιάδες ευρώ (και εδώ αναφερόμαστε μόνο στο 30% της συμμετοχής των ασθενών).

Το μέτρο αυτό θα διαλύσει και τα πρωινά χειρουργεία και θα πολλαπλασιάσει τον χρόνο αναμονής στις λίστες των χειρουργείων! Από την στιγμή που η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο Υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης επιδιώκουν να μετατρέψουν νοσοκομεία και κλινικές σε «αυτοχρηματοδοτούμενες» μονάδες που θα έχουν έσοδα από τους «πελάτες ασθενείς», αντικειμενικά το ελλιπές προσωπικό θα διοχετευθεί στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία! Οι μόνοι που θα ωφεληθούν από αυτό το μέτρο είναι ένας από τους κατεξοχήν συμμάχους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και οι ντόπιες και ξένες τράπεζες που τις κατέχουν. Πλέον, θα μπορούν να κάνουν «δουλειές» με το δημόσιο νοσοκομείο και να αξιοποιούν τις δημόσιες υποδομές για να παρέχουν ασφαλίσεις υγείας σε νέους πελάτες, σε ακόμα πιο ακριβές τιμές. Το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων θα αποκλείσει την κοινωνική πλειοψηφία από την πρόσβαση στα χειρουργεία και σταδιακά θα οδηγήσει τα δημόσια νοσοκομεία να λειτουργούν σαν επιχειρηματικές μονάδες.

Να τι είπε σχετικά ο Αδωνης Γεωργιάδης:«Θέλω να μιλήσω με ειλικρίνεια στον κόσμο. Σήμερα κάποιος που δίνει φακελάκι πάει γρηγορότερα ή όχι; Δεν θα έπρεπε καθόλου να συμβαίνει. Το πολεμάω, το απεχθάνομαι, το μισώ». Ο υπουργός Υγείας αφού υποστήριξε ότι όποιον γιατρό έχει πάρει φακελάκι τον έχει βγάλει από το σύστημα, σημείωσε για το φακελάκι: «Δυστυχώς όμως συμβαίνει. Αντί να συμβαίνει παράνομα και εξωθεσμικά, θα συμβαίνει νόμιμα και θεσμικά. Άρα θα μειωθεί και το φακελάκι», είπε o υπουργός και συνέχισε για να μην υπάρχουν αμφιβολίες. «Γιατί δεν θα έχει νόημα ο γιατρός να παίρνει τα χρήματα μαύρα με το φακελάκι και να κινδυνεύει να διαπομπευθεί και να έχει ποινικές κυρώσεις αφού θα μπορεί να πάρει νόμιμα το φακελάκι του. Αυτός που έχει αποφασίσει να πληρώσει τα λεφτά θα πληρώσει νόμιμα και θα τα βάλει στη φορολογική του δήλωση». Πρόκειται συνολικά για μια κυνική ομολογία του υπουργού Υγείας που είναι ακραία προσβλητική και προς τους γιατρούς και προς τους ασθενείς!

Το μοντέλο αυτό όπου εφαρμόστηκε δεν κατέληξε απλά στον πολλαπλασιασμό του κόστους για τον λαό, αλλά και στο κλείσιμο νοσοκομείων που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο νέο μοντέλο «αυτοχρηματοδότησης» και την πετσοκομμένη κρατική χρηματοδότηση. Το συμπέρασμα είναι ότι η Δημόσια Δωρεάν Υγεία υπονομεύεται. Στο εξής, στα Δημόσια Νοσοκομεία θα χειρουργούν όσους έχουν να πληρώσουν…