Ο Χρήστος Νομικός βρέθηκε στο Θέατρο Νους και είδε την παράσταση σε κείμενο της Παρασκευής Ανεβλαβή και σκηνοθεσία Γιώργου Τριανταφύλλου, που βασίζεται σε αληθινή ιστορία

Χθες το βράδυ παρακολουθήσαμε να ζωντανεύει επί σκηνής ένα έργο με αστυνομικά στοιχεία και γραφή θρίλερ, το οποίο ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή του θεάτρου Νους σε σκηνοθεσία Γιώργου Τριανταφύλλου. Το «Ένα Μηδέν Τέσσερα» έκανε πρεμιέρα στις 13 Μαΐου με μια ταλαντούχα ομάδα νέων ηθοποιών επί σκηνής.

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Η δολοφονία μιας γυναίκας φέρνει πέντε ανθρώπους, κλεισμένους σε ένα δωμάτιο με έναν κοινό στόχο. Ο ένοχος βρίσκεται ανάμεσά τους και πρέπει να αποκαλυφθεί. Θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν σε αυτό το παιχνίδι απόδοσης της δικαιοσύνης, που τους φέρνει υπόλογους με την ωμή αλήθεια και τα μη ειπωμένα ψέματα και μυστικά; Το τέλος θα τους βρει όλους αντιμέτωπους με τις πράξεις τους και κανείς δεν θα φύγει ίδιος και ανεπηρέαστος. 

Η γνώμη μας για την παράσταση

Μία ρώσικη ρουλέτα ανθρώπων, μία ρώσικη ρουλέτα προσώπων, μία ρωσική ρουλέτα ψυχών που έχουν σκεπάσει τα πρόσωπά τους με μάσκες, μία ρουλέτα ενόχων και αθώων όπου ο διαχωρισμός δεν είναι ευδιάκριτος.

Η δολοφονία μιας γυναίκας, είναι η αφορμή για να προβληματιστεί ο θεατής, για το κατά πόσο “ένοχος” μπορεί να είναι ο καθένας από εμάς, είτε διαπράττει ένα έγκλημα είτε όχι. 

Η παράσταση σύντομη ως προς τη διάρκεια, αλλά εκκωφαντική ως προς τη δυναμική παρουσίαση της, μας υποβάλει με την ατμόσφαιρα μυστηρίου που την περιβάλλει από την αρχή έως το τέλος, για να καταλήξει στα “συμπεράσματα” τα οποία τόσο η συγγραφέας, όσο και ο σκηνοθέτης θέλουν να μοιραστούν μαζί μας.

Οι αναμάρτητοι με το σηκωμένο δάκτυλο είναι κάποιες φορές οι κατεξοχήν φορείς της «αμαρτίας», η οποία διαχέεται στο μικρότερο ή ευρύτερο κοινωνικό σύνολο δημιουργώντας  συνενόχους.

Με ιδιαίτερη κίνηση και με πολύ σημαντικές ερμηνείες των ηθοποιών , ο θεατής αντιλαμβάνεται τους προβληματισμούς που αφορούν τις σύγχρονες κοινωνίες – ειδικά του λεγόμενου δυτικού κόσμου – όπου οι  ενοχές είναι διάχυτες, πριν εστιαστούν τυπικά σε κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο.

Το σύνολο των ηθοποιών ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις της παράστασης, χαρίζοντάς μας αξιομνημόνευτες ερμηνείες, για τις οποίες και χειροκροτείται στο τέλος θερμά.

Οι αξιόλογες ερμηνείες συνολικά των ηθοποιών, σε συνδυασμό με την υποβλητική ατμόσφαιρα της παράστασης συνθέτουν ένα αρμονικό σκηνικό αποτέλεσμα

Η Ελισάβετ Γιαννακού ( στο ρόλο της Μαίρης Πετροπούλου), μιας ευαίσθητης κοπέλας η οποία «κρύβει» τη δύναμή της και τα προβληματικά στοιχεία του χαρακτήρα της με περισσή επιμέλεια, ήταν κάτι παραπάνω από συνεπής και αποτελεσματική. Ο Τάσος Δέδες (στο ρόλο του Νίκου Παπά), υποδύεται τον  ανακριτή με δυναμική παρουσία , η οποία όμως αποτελεί το προπέτασμα καπνού ευάλωτων και αδύναμων στοιχείων της προσωπικότητας του. Ο Μιχάλης Κατσούδας (στο ρόλο του Κωστή Γαλανού) υποδύεται με άνεση μια αδύναμη ανδρική προσωπικότητα εγκλωβισμένη σε ένα «έγκλημα βιασμού» που διαπράχθηκε στο παρελθόν και «σέρνεται» στο παρόν! Ο Τζώρτζης  Παπαδόπουλος αληθινός και καίριος (στο ρόλο του Παύλου Μιχαηλίδη), ενός ομοφυλόφιλου άνδρα με «εύλογες» ενοχές. Τέλος η Μόσχα Χατζηευσταθίου (στο ρόλο της Όλγας Μώραλη) διανθίζει με πινελιές επαναστατικότητας και δυναμισμού την ηρωίδα που υποδύεται, αναδεικνύοντας μία άλλη όψη της σύγχρονης γυναικείας προσωπικότητας.

Η σκηνοθεσία του Γιώργου Τριανταφύλλου λιτή, αλλά απόλυτα λειτουργική, αφουγκράστηκε το γραμμένο με διάθεση «υποδόριων» ακόμα και μεταφυσικών αναζητήσεων, της Π. Ανεβλαβή που το υπογράφει.

Η σκηνογραφική και ενδυματολογική προσέγγιση υποστήριξαν επίσης με επάρκεια τις προθέσεις του κειμένου και της σκηνοθετικής γραμμής.

Μια παράσταση που είπε πολλά χωρίς να μας κουράσει!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία: Γιώργος Τριανταφύλλου 

Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Παρασκευή Ανεβλαβή 

Βοηθός Σκηνοθέτη: Λευτέρης Πασπαράκης

Επιμέλεια Φωτισμών: Γιώργος Τριανταφύλλου 

Φωτογραφίες: Ειρήνη Αγγελίδη – ΑΠStudio

Graphic design – Video: Στάθης Στασινός – ΑΠStudio

Επικοινωνία: Γιώτα Δημητριάδη 

ΔΙΑΝΟΜΗ:

Ελισάβετ Γιαννακού ( στο ρόλο της Μαίρης Πετροπούλου)

Τάσος Δέδες (στο ρόλο του Νίκου Παπά)

Μιχάλης Κατσούδας (στο ρόλο του Κωστή Γαλανού)

Τζώρτζης  Παπαδόπουλος (στο ρόλο του Παύλου Μιχαηλίδη)

Μόσχα Χατζηευσταθίου (στο ρόλο της Όλγας Μώραλη)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Πρεμιέρα: 13 Μαΐου

Τελευταία παράσταση: 11 Ιουνίου

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη για δέκα παρατάσεις

Τιμές εισιτηρίων: 15€ κανονικά 12€ ανέργων, ΑΜΕΑ, Άνω των 65

https://www.ticketservices.gr/event/theatro-nous-ena-miden-tessera/?lang=el

Ώρα έναρξης:  21:00

Διάρκεια: 80 λεπτά

Προσφορά προπώλησης όλα τα εισιτήρια 8ευρώ μέχρι τις 30 Απριλίου

Τρέιλερ  https://www.youtube.com/watch?v=COhi2g911Vc

Θέατρο Noūs – Creative space

Τροίας 34, Αθήνα

5 λεπτά από τη στάση Βικτώρια