Η Λένα Καραλή γράφει για τις βιώσιμες κινηματογραφικές παραγωγές και το περιβάλλον

Παλιότερα ίσως να ακούγονταν ως αστείο, ή -στην καλύτερη των περιπτώσεων- ως υπερβολή. Τι είναι πάλι ετούτο; Βιώσιμη κινηματογραφική παραγωγή! Μήπως το παρακάναμε; Μόλις ολοκληρώσετε την ανάγνωση του κειμένου, αν μας διαβάζετε από το κινητό, ρίξτε μια ματιά στη θερμοκρασία, στον καιρό και θα διαπιστώσετε ότι οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες δεν αφήνουν περιθώρια για να αδιαφορήσουμε για το παραμικρό. Αφήστε που αυτή η ιδέα, αυτή η προοπτική, δημιουργεί και θέσεις εργασίας, όπως αυτή του «συντονιστή βιωσιμότητας».

Αλλά τι είναι αυτό το φρούτο; Πρόκειται για «πράσινες κινηματογραφικές ταινίες» και κάτι παραπάνω. Ζητούμενο είναι να εφαρμοστούν πρακτικές και διαδικασίες, που θα μειώσουν το αποτύπωμα, τον αρνητικό για το περιβάλλον αντίκτυπο. Η διαχείριση των απορριμμάτων, η πίστη στην ανακύκλωση, η απομάκρυνση πλαστικών συσκευασιών, η μείωση της χαρτικής ύλης, η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, ο σεβασμός στο περιβάλλον, η χρήση ανακυκλωμένων υλικών (ακόμα και ρούχων) είναι κάποια από τα στοιχεία που έχουν οι βιώσιμες κινηματογραφικές παραγωγές, δείχνοντας την ευαισθησία τους και στέλνοντας μηνύματα σε πολλαπλούς διαφορετικούς αποδέκτες.

Η Ελλάδα είναι ακόμα πίσω δυστυχώς, δεν μας κάνει εντύπωση ότι τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι παραγωγοί ταινιών συνεργάζονται με φορείς τού κράτους, προκειμένου να υπολογιστεί ο άνθρακας και να αναζητηθούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας στα γυρίσματα των ταινιών. Διάολε, οι περισσότερες των παραγωγών είναι πανάκριβες, θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν ιδέες για να χρησιμοποιήσουν πηγές ενέργειας, ώστε να μειώσουν το αποτύπωμά τους.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται ανάλογες προσπάθειες και στη χώρα μας, δίχως πάντως να έχουμε φτάσει (συνολικά) στο σημείο να ζητείται «πιστοποιητικό βιώσιμης κινηματογραφικής παραγωγής». Το σημαντικό στην ιστορία δεν είναι μόνο αν οι κινηματογραφικές παραγωγές θα είναι πιο… φιλικές στο περιβάλλον, θα αποκτήσουν ροπή προς την… πράσινη ανάπτυξη, αλλά το μήνυμα που θα περάσει. Αν αυτό προβληθεί σωστά (σχετική ένδειξη στο ξεκίνημα της ταινίας, backstage που να περιλαμβάνονται οι… οικολογικές δράσεις, αναφορά στους τίτλους, συνεντεύξεις Τύπου, δηλώσεις των πρωταγωνιστών και του σκηνοθέτη) ενδεχομένως να δημιουργήσει περισσότερο θετικό αντίκτυπο.

Μην ξεχνάμε ότι οι ηθοποιοί είναι ινδάλματα και πολλοί νέοι άνθρωποι επιχειρούν να τους μιμηθούν. Ε, αντί για τατουάζ και τρόπο βαδίσματος, αντί για να κάνουν τα μαλλιά τους, ή να οικειοποιούνται τον τρόπο ομιλίας τους (δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό), ας μιμηθούν και τη δράση για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι βιώσιμες κινηματογραφικές παραγωγές ΠΡΕΠΕΙ να γίνουν βιώσιμες θεατρικές παραστάσεις και γενικότερα οι άνθρωποι της τέχνης, που εξ ορισμού είναι ευαίσθητοι, οφείλουν να μπουν στο… παιχνίδι, το οποίο για την ώρα δεν μοιάζει να κερδίζεται. Βιώνουμε καθημερινά καταστάσεις με υψηλές θερμοκρασίες και επιβαρυμένη από ρίπους ατμόσφαιρα, που δεν είχαμε φανταστεί. Πρέπει να αναζητήσουμε και προτάσεις, και ιδέες, και λύσεις, που δεν είχαμε φανταστεί…