Ο Σωτήρης Γεωργίου μας προτρέπει να φυλάξουμε τα βιβλία για να διαφυλάξουμε τη γνώση καθώς έρχεται ένας νέος High Tech κόσμος που ο πλανήτης θα αρχίσει να ξαναγράφει την ιστορία του, ηλεκτρονικά πια

Εδώ και χρόνια λέω να φυλάξουμε τα βιβλία μας. Αφορμή για το άρθρο αυτό δεν ήταν άλλη από τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων (World Archives Day). Κάθε χρόνο στις 9 Ιουνίου προσφέρεται μια σημαντική ευκαιρία στους αρχειονόμους και όλους τους επιστήμονες της πληροφόρησης. Αυτή αφορά το να αναδείξουν τη χρησιμότητα των αρχείων στην κοινωνία, να παρακινήσουν τους πολίτες να ανακαλύψουν και να γνωρίσουν τον πλούτο που φυλάσσεται στα αρχεία και να έρθουν σε επαφή με αυτό το συναρπαστικό χώρο. Στον οποίο φυσικά απόκεινται μοναδικά τεκμήρια πολιτιστικής κληρονομιάς. (Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/503)

Θα σας θυμίσω ότι τα αρχεία είναι το παρελθόν μας. Λαοί και κόσμοι ολόκληροι που απομονώνονται από το παρελθόν τους και ξεχνούν την ιστορία τους, χάνουν και το μέλλον τους. Τα αρχεία είναι η ζωντανή μας ιστορία. Το παρελθόν και ο οδηγός μας για το αύριο. Ακόμα και σήμερα με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης προσπαθούμε να διαβάσουμε αρχαία έγγραφα. Όλα βέβαια αλλάζουν στην εποχή της υπερτεχολογικής επανάστασης . Τα φυσικά αρχεία που είχαμε σπίτια μας ή οι υπηρεσίες με τόνους χαρτούρα, αντικαθίστανται από τους υπολογιστές και τα data. Εδώ χρειάζεταιι προσοχή, γιατί και στο παρελθόν έχω εκφράσει την απορία. Τι θα γίνει αν για κάποιο λόγο καταρρεύσει το τεχνολογικό σύστημα; Με μια γεωμαγνητική καταιγίδα π.χ., αν σβηστούν όλα τι γίνεται; Θα χάσουμε στο τέλος και την ιστορία μας με την ψηφιοποίηση. Ειδικά όλη τη σύγχρονη και νεότερη που δεν είναι στα κλασικά γραπτά.

Η σημασία των φυσικών αρχείων για την πολιτισμική μας κληρονομιά

Τα αρχεία είναι μια μεγάλη υπόθεση για έναν πολιτισμό, για έναν κόσμο, για έναν πλανήτη. Δεν θα μπω καν σε συζήτηση για τα περίφημα ακασικά αρχεία. Θα συνδυάσω όμως τη σημερινή γιορτή με τον προβληματισμό μου για το μέλλον. Φυλάξτε τα βιβλία σας, φωνάζω εδώ και χρόνια. Τα γραπτά μένουν και δεν αλλοιώνονται από παρεμβάσεις ανθρώπινες, όπως εύκολα πράττεις στην τεχνολογία. Άντε βγάλε άκρη. Θεωρώ ότι στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, θα υπάρξει μια προσπάθεια ευρύτερης απαξίωσης και αμφισβήτησης της ίδιας μας της ιστορίας. Στο νέο δε πλαίσιο αλλαγής διαχρονικών αξιών και παραδόσεων, με τα νέα ήθη και έθιμα παγκοσμίως, βλέπουμε πως αποσύρονται ή αλλάζουν κομμάτια από ταινίες ή σειρές.

Τι φέρνει το αύριο;

Το φαινόμενο για μένα θα λάβει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις και στο τέλος θα έχουμε και την αμφισβήτηση. Πολύ φοβάμαι ότι θα ξημερώσει ένας νέος κόσμος, στον οποίο ότι δεν βλέπεις ή δεν αποδεικνύεται επιστημονικά, δεν υπήρξε. Τα βιβλία σταδιακά θα θεωρούνται γραφικά και αιρετικά. Αν και τα βιβλία είναι ένας είδος αρχείου, όπως και τα συγγράμματα, τα βάζω μαζί όλα αυτά. Ένα είδος συσσωρευμένης γνώσης. θα έλεγα. Επιβάλλεται να φυλάξουμε τα βιβλία μας για να διαφυλάξουμε τη γνώση, καθώς βρισκόμαστε στη χαραυγή ενός High Tech κόσμου. Σε αυτόν τα hard copy αρχεία θα αποτελέσουν μάλλον παρελθόν και ο πλανήτης θα αρχίσει να ξαναγράφει την ιστορία του, ηλεκτρονικά πια.