Ο Μιχάλης Μουσελίμης γράφει για τη σκόνη που σήκωσε ο αγώνας της intersex Ιμάν Κελίφ με την Άντζελα Καρίνι για την κατηγορία των 66 κιλών γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες και την αδικία μέσα στο ρινγκ

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να επιτρέψει στις Ιμάν Κελίφ από την Αλγερία και Λιν-Γιου Τινγκ από την Ταϊβάν, που έχουν χρωμοσώματα ανδρών αλλά βιολογικά είναι γυναίκες (intersex*), να αγωνιστούν στο Ολυμπιακό τουρνουά πυγμαχίας γυναικών στο Παρίσι.

Μάλιστα η κατάσταση ξέφυγε χθες όταν η Ιταλίδα Άντζελα Καρίνι αποχώρησε με κλάματα από το παιχνίδι με την intersex Ιμάν Κελίφ από την Αλγερία μόλις 46 δευτερόλεπτα μετά την είσοδό της στο ρινγκ για την φάση των «16» του ολυμπιακού τουρνουά πυγμαχίας στην κατηγορία των 66 κιλών στις γυναίκες.

https://twitter.com/fairplaywomen/status/1818959981527417058

Η Ιταλίδα πυγμάχος μετά από μια γροθιά που δέχθηκε στο πρόσωπο πήγε στη γωνία της και ζήτησε από τον προπονητή της να ρίξει λευκή πετσέτα, με τα δάκρυα της στη μέση του ρινγκ να προκαλούν στα social media ένα κύμα συμπαράστασης στο πρόσωπο της με το hashtag #IstandWithAngelaCarini με τους περισσότερους να τονίζουν πως ήταν ένας άδικος αγώνας για την Ιταλίδα πυγμάχο.

Καταρχήν όποιος έχει φορέσει γάντια και έχει μπει στο ρινγκ γνωρίζει ότι σε μια αναμέτρηση, ειδικά επιπέδου Ολυμπιακών Αγώνων, παίζει ρόλο μέχρι και το γραμμάριο κατά το ζύγισμα των αθλητών. Ένα κιλό μπορεί να κάνει την διαφορά στον αγώνα, μπορεί να δώσει πλεονέκτημα στον πιο βαρύ αθλητή. Πόσο μάλλον όταν ο ένας αθλητής είναι φουλ στην τεστοστερόνη και ο άλλος όχι. Είναι σαν να μπαίνουν στο ρινγκ δύο πυγμάχοι και ο ένας να έχει κάνει χρήση ντόπινγκ.

Μπορεί η Ιμάν Κελίφ από την Αλγερία και η Λιν-Γιου Τινγκ από την Ταϊβάν σε όλη τους τη ζωή να αγωνίζονται ως γυναίκες, παρά το γεγονός ότι κατηγορούνται επειδή είχαν αποβληθεί από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας το 2023 έχοντας αποτύχει να περάσουν το τεστ εγκυρότητας φύλου (σσ. λόγω αυξημένων επιπέδων τεστοστερόνης), όμως σε ένα αγώνισμα δύναμης, αντοχής και φυσικά τεχνικής έχουν το πλεονέκτημα.

Η Ιμάν Κέλιφ το περασμένο έτος είχε αποκλειστεί από την παγκόσμια ομοσπονδία για τη συμμετοχή της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα γιατί κόπηκε στο «sex test» που μετρά τις ορμόνες του αθλητή, ή της αθλήτριας, όπως τεστοστερόνη. Σύμφωνα με τη Διεθνής Ένωση Πυγμαχίας(IBA), οι εξετάσεις χρωμοσωμάτων έδειξαν χρωμοσώματα ΧΥ, τα οποία είναι τα ανδρικά, αντί για τα ΧΧ των γυναικών. Της Κελίφ τα αποτελέσματα ήταν αρκετά ανεβασμένα, από τα ιατρικά αποδεκτά για τις γυναίκες πυγμάχους, καθώς τα επίπεδα της τεστοστερόνης βρίσκονταν σε επίπεδα των ανδρών πυγμάχων.

Μπορεί η παραπάνω δύναμη των Κελίφ και Λιν να μην έπαιζε κάνενα ρόλο στην συγχρονισμένη κολύμβηση ή στην σκοποβολή, εκεί που απαιτούνται άλλα προσόντα, όμως στην πυγμαχία παίζει σημαντικό ρόλο, όπως θα έπαιζε και στην πάλη ή στην άρση βαρών.

Είναι ΑΔΙΚΟ για τις υπόλοιπες γυναίκες πυγμάχους να μπαίνουν στο ίδιο ρινγκ μαζί τους. Είναι σαν μια γροθιά στην ισότητα, γιατί στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ισότητα. Και δεν αναφερόμαστε στην ισότητα των φύλων, στην ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών όσον αφορά τα δικαιώματα, τη μεταχείριση, τις ευθύνες, τις ευκαιρίες και τα οικονομικά και κοινωνικά τους επιτεύγματα, αλλά στην ισότητα στον αθλητισμό. Πως να το κάνουμε η Κελίφ και η Λιν είναι πιο δυνατές. Είναι σαν να αγωνίζεται ένας άντρας κόντρα σε μια γυναίκα. Δεν υπάρχει ισότητα στο να αναμετρώνται σε ένα άθλημα επαφής, ένας με μυϊκή δύναμη άντρα με μια γυναίκα.

Πάντως παρά τις όποιες αντιδράσεις οι δύο intersex πυγμάχοι συνεχίζουν κανονικά τους αγώνες τους με την Λιν-Γιου Τινγκ να αντιμετωπίζει σήμερα (16:30) τη Σιτόρα Τουρντιμπέκοβα από το Ουζμπεκιστάν για την φάση των 16 στην κατηγορία των 57 κιλών γυναικών και την Ιμάν Κελίφ να φοράει ξανά τα γάντια της το Σάββατο στις 18:22 κόντρα στην Άνα Λούκα Χαμόρι από την Ουγγαρία για τα προημιτελικά της κατηγορίας των 66 κιλών γυναικών.

  • Iντερσεξ (Intersex) ή Διαφυλικά ονομάζονται τα άτομα που γεννιούνται με διάφορες φυσικές παραλλαγές στα χαρακτηριστικά φύλου τους (χρωμοσώματα, ορμονικά προφίλ ή εσωτερική /εξωτερική ανατομία) οι οποίες “δεν παραπέμπουν στον κλασικό ιατρικό ορισμό των αρσενικών και των θηλυκών σωμάτων.” Τέτοιες διαφοροποιήσεις μπορεί να αφορούν ασάφεια των γεννητικών οργάνων ή/και συνδυασμούς χρωμοσωμικών γονότυπων και γεννητικών φαινότυπων διαφορετικών από ΧΥ-αρσενικό και ΧΧ-θηλυκό.