Ο Γιώργος Χελάκης… συμμερίζεται την «υπόδειξη» του πρωθυπουργού στα κόμματα της αντιπολίτευσης

Τελικά, ίσως, να έχει δίκιο ο πρωθυπουργός που από το βήμα της Βουλής καλούσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης (αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ) να αλλάξουν αντιπολιτευτικό τροπάριο. Την… υπόδειξη αυτή τους την έκανε ο κ. Μητσοτάκης ενώ στη Βουλή γινόταν συζήτηση για το μέγα θέμα των παρακολουθήσεων. Προφανώς ο πρωθυπουργός έκανε την παρατήρηση αυτή ευρισκόμενος και πάλι σε δύσκολη θέση μετά τις νέες αποκαλύψεις για τον στενό συνεργάτη του που μόλυνε ο ίδιος τα κινητά έντεκα πολιτικών προκειμένου να τους παρακολουθήσει. Το θέμα είναι σοβαρό αλλά για την πλειοψηφία του κόσμου της εργασίας υπάρχουν άλλα θέματα που τους απασχολούν και τους κάνουν τον βίο αβίωτο

Τις επιπτώσεις της ακρίβειας στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων καταγράφει έρευνα της ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με την έρευνα: Το 90% των εργαζομένων δηλώνει ότι έχει μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών, εξαιτίας της ακρίβειας. «Πολύ» απαντά το 18%, «αρκετά» το 51% και «λίγο» το 21%. Αντίστοιχα, το 16% δηλώνει «καθόλου». Η κλιμάκωση της μείωσης της κατανάλωσης διαφοροποιείται στις κατηγορίες βασικών αγαθών. Το χαμηλό επίπεδο των διαθέσιμων εισοδημάτων των εργαζομένων αναδεικνύεται από το γεγονός ότι: Το 30% δηλώνει ότι δεν διαθέτει αποταμιεύσεις και ένα 37% αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τις αποταμιεύσεις του για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες αγοράς βασικών αγαθών.

Να τώρα ποιο μέσο θεωρούν οι εργαζόμενοι καταλληλότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού τους επιπέδου: Το 43% δηλώνει ότι είναι η αύξηση των μισθών. Το 33% η μείωση του ΦΠΑ και των φόρων κατανάλωσης. Το 24% ο έλεγχος τιμών. Η επιλογή «επιδόματα» δεν επιλέχθηκε από κανέναν ερωτώμενο (0%). Το 64% των εργαζομένων σημειώνει ότι δεν έλαβε καμία αύξηση στον μισθό του κατά το έτος 2023 και το 34% επισημαίνει ότι έλαβε κάποια αύξηση. Εκτιμάται ότι η μεγάλη πλειονότητα αυτών που δήλωσαν ότι έλαβαν κάποια αύξηση, είναι αυτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ο οποίος αυξήθηκε κατά το έτος 2023.

Το 52% θεωρεί ότι δεν θα πάρει κάποια αύξηση στον μισθό του, μετά την απόφαση για το «ξεπάγωμα» των τριετιών και το 26% θεωρεί ότι θα πάρει. Το γεγονός ότι το 22% επιλέγει την απάντηση «δεν γνωρίζω» δείχνει τη σύγχυση που επικρατεί στους εργαζόμενους σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Το 72% δηλώνει ότι δεν εργάζεται παραπάνω από το κανονικό ωράριό του, ενώ το 24% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω. Το 48% αυτών που αναφέρουν ότι εργάζονται παραπάνω από το κανονικό ωράριό τους δηλώνει ότι δεν αμείβεται για τις υπερωρίες του.

Ο αβίωτος καθημερινής βίος των πολιτών ήταν και φυσικά παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα των εργαζομένων στη χώρα μας. Η ακρίβεια ταλαιπωρεί τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και δεν επιτρέπει να βγει ο μήνας. Εδώ είναι που πρέπει να δοθούν οι πολιτικές μάχες και να οργανωθεί η αντίσταση των πολιτών. Για την καταπολέμηση της ακρίβειας και του κόστους ζωής οφείλουν τα κόμματα να καταθέσουν προτάσεις και να αντιπαρατεθούν με την κυβέρνηση. Ας επιχειρήσουν να το κάνουν χωρίς γενικόλογες καταγγελίες αλλά με ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις που θα πείθουν και θα κινητοποιούν την χειμαζόμενη κοινωνία.