Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για τα πολλαπλά μηνύματα των ευρωεκλογών

Πολλά τα μηνύματα από τις Ευρωεκλογές και δεν ξέρω αν φυσικά θα τα λάβουν οι συμμετέχοντες. Και μιλάω γενικά. Αλλά και στο βάθος ένα ακόμα πιο μεγάλο μήνυμα που έρχεται από τους λαούς της Ευρώπης με την άνοδο της ακροδεξιάς που σταδιακά φτάνει να γίνεται και πρώτη δύναμη ακόμα και σε πανίσχυρες οικονομίες όπως η Γαλλία. Πιο πριν η Ιταλία με την Μελόνι αλλά και άλλες χώρες μεγάλες επιστρέφουν στον συντηρητισμό και αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους.

Φυσικά η διαχείριση του μεταναστευτικού φέρνει αναταραχή στην ζωή πολλών κατοίκων με τον τρόπο που έχει γίνει. Η πράσινη ενέργεια είναι αναγκαία αλλά εφόσον και τα κράτη και η ΕΕ στηρίξει τον πολίτη που βλέπει το ρεύμα του πχ ακριβαίνει. Μετά τον κόβιντ η ακρίβεια και ο πληθωρισμός χτυπάνε κόκκινο. Ο κόσμος ακόμα και σε ανεπτυγμένες χώρες που είναι τα βασικά στελέχη της ΕΕ όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, νιώθει ανασφάλεια και το δείχνει πια. Στο κάτω κάτω της γραφής σαφώς είμαστε με την ΕΕ που όμως θα υπηρετεί τον άνθρωπο και θα είναι ανθρωπιστική και όχι εταιρεία! Ακόμα και ο πρωθυπουργός μίλησε στην Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις, τις οποίες ζητούν και οι πολίτες. Λάθος. Ο πολίτης θέλει μεταρρυθμίσεις με όφελος για την τσέπη του και όχι για τα κρατικά ταμεία και τις πολυεθνικές.

Η κυβέρνηση πλήρωσε και το κομμάτι της πυροπροστασίας που ναι μεν είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά με ανεφάρμοστο τρόπο για πολλές περιουσίες. Με εκδικητικό δε τρόπο για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ή δύνανται να πάνε να καθαρίσουν τα χωράφια τους! Γενικά στην Ελλάδα αποφασίζουν χωρίς να έχουν αίσθηση της πραγματικότητας, πίσω από ένα καναπέ. Ε, ο κόσμος κάποια στιγμή λέει ως εδώ!

Μεγάλος νικητής η αποχή!

Ασύλληπτο το ποσοστό αποχής! Οι Ευρωεκλογές δεν απασχολούν τους μισούς και παραπάνω που έχουν δικαίωμα ψήφου και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα το φαινόμενο της τόσο μεγάλης αποχής. Εντάσσεται στην ευρύτερη απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Παρόλα αυτά θα έπρεπε να συμμετέχουμε όλοι, καθώς η ΕΕ αποφασίζει πλέον για το μέλλον μας με τις υποχρεωτικές κατευθύνσεις που δίνει και πρέπει να τηρήσεις. Άρα είναι το μέλλον μας. Και όμως ο κόσμος απαξιώνει τις Ευρωεκλογές. Απαξιώνει μάλλον, ότι έχει να κάνει με την πολιτική. Από Ευρωεκλογές μέχρι εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης. Θα έπρεπε λοιπόν να συμμετέχουμε ακόμα κι αν δεν αξιολογούμε ως ικανό να κυβερνήσει κανέναν. Δεν γίνεται να αποφασίζουν οι άλλοι για εμάς χωρίς εμάς και να αναρωτιώμαστε που πάμε, χωρίς όμως να συμμετέχουμε στη διαδικασία

Πάμε και στα επιμέρους ζητήματα. Στην Ελλάδα είναι σαφέστατη η πολύ γρήγορη και σημαντικη φθορά της κυβέρνησης. Χτύπησε καμπανάκι, για να μην πω καμπάνα! Η ΝΔ έχει άνεση επειδή δεν έχει αντίπαλο. Έχει κοντά της και μέρος του παλιού κεντρώου ΠΑΣΟΚ, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να…βολοδέρνουν. Ασφαλώς και πρέπει να προβληματιστεί η κυβέρνηση από το εκλογικό αποτέλεσμα καθώς από τα 9.8εκ πολιτών με δικαίωμα ψήφου, λαμβάνει μόνο 1.1εκ χάνοντας 1κ ψηφοφόρους από το 2023 ,δηλαδή πέρυσι! !Επί της ουσίας μόλις το 13% την στηρίζει εμπράκτως! Από την άλλη βέβαια δεν υπάρχει ούτε με κυάλια αντίπαλός της και γι’ αυτό δεν ανησυχεί. Όπως έχω ξαναπεί αντίπαλος της ΝΔ με τα σημερινά δεδομένα, είναι μόνο ο εαυτός της.

Ασφαλώς όμως οι 900 χιλ. ψηφοφόρου που έχασε από τις περασμένες εκλογές, δεν πήγαν όλοι αλλού, αλλά στην αποχή. Δείγμα απουσίας άλλων πολιτικών προτάσεων
Πάντως Ελληνική Λύση , Νίκη, Φωνή Λογικής, έχουν ταύτιση και εύκολα δημιουργούν ένα αντίβαρο προς τα δεξιά με ένα ποσοστό 18% που μπορεί εύκολα να ανέβει και να παίξει ρόλο στις επόμενες εκλογές που δύσκολα -με τα σημερινά δεδομένα-θα υπάρχει αυτοδυναμία. Μάλιστα παρά την αποχή η Ελληνική Λύση αύξησε τα ποσοστά της σε καθαρούς ψήφους 50%! Συνεπώς προκύπτουν θεματάκια όπως και της ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, που δεν κερδίζει τίποτα από τέτοια κυβερνητική φθορά και στο ΣΥΡΙΖΑ που θα πρέπει να αποκτήσει ξεκάθαρη νέα ταυτότητα

Ο ΣΥΡΙΖΑ απλά παραμένει με τον Κασσελάκη ένα κόμμα που θα διεκδικεί την 2η θέση, αλλά δεν δείχνει δυναμική. Ίσως εδώ να είναι σχετικά νωρίς, καθώς θα αλλάξει θαρρώ πάλι ταυτότητα προς τα έξω .Το ΠΑΣΟΚ νομίζω έχει θέμα ηγεσίας καθώς δεν έχει εκμεταλλευτεί επί της ουσίας τίποτα τα τελευταία χρόνια και το να πας 4-5 μονάδες πάνω όταν είσαι στα… τάρταρα, δε λέει και κάτι. . Αξιοπρόσεκτη η άνοδος ΚΚΕ μετά και τις εθνικές εκλογές αλλά κυρίως η άνοδος Βελόπουλου. Στην Ελλάδα δεν νομίζω ότι έχουμε ιδιαίτερα ακροδεξιά κόμματα, αλλά όλα μαζί μαζεύουν 18% (σοβαρό νούμερο) καθώς η ΝΔ δείχνει πιο ελιτίστικη πια.

Η εκρηκτική άνοδος της ακροδεξιάς ή αλλιώς κλασικής δεξιάς στην Ευρώπη είναι η συνέχεια όσων έχω πει εδώ και χρόνια. Πρέπει να λάβουν σοβαρά τα μηνύματα των Ευρωεκλογών στις Βρυξέλλες και η ατζέντα τους να γίνει πιο ανθρωποκεντρική και ανθρωπιστική. Ναι, σαφώς και πρέπει να στραφούμε για παράδειγμα στην πράσινη ενέργεια, αλλά οι πόροι δεν πρέπει να υπονομεύουν τη ζωή του πολίτη που πληρώνει τη νύφη και στερείται βασικές ανάγκες.

Τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη;

Έκπληξη λέει που ο Μακρόν προκηρύσσει εκλογές μετά την σαρωτική επικράτηση Λεπέν. Λογικό καθώς αυτό πρέπει να κάνει κάθε κόμμα, που όχι απλά αποδοκιμάζεται αλλά και καταρρέει, έστω σε Ευρωεκλογές. Αλλά προς τι η ανησυχία; Οταν το σύστημα αποτυγχάνει και ο πολίτης έχει σοβαρά θέματα στην καθημερινότητα,η ακροδεξιά ασφαλώς και θα ανεβαίνει γιατί υπάρχει πρόβλημα. Τα έχω πει εδώ και χρόνια. Η ΕΕ φτιάχτηκε για να στηρίζει τις μπίζνες ή τον άνθρωπο; Μετά γιατί έχουν απορίες από την επιστροφή στον συντηρητισμό και την εκρηκτική άνοδο εθνικιστικών και ακροδεξιών κομμάτων; Θα έπρεπε να ανησυχούν στην Ελλάδα οι Έλληνες όταν βλέπουν την σαρωτική πρωτιά της Λεπέν στην Γαλλία. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα στη Γαλλία, σε μια πανίσχυρη δηλαδή οικονομία. Και εμείς πετάμε χαρταετό ζώντας σε νιρβάνα… Λίγοι έχουν καταλάβει τι έρχεται…

Το μεταναστευτικό ήταν μεταξύ άλλων και μια ωραία μπίζνα. Καθότι άλλο πρόσφυγας και άλλο μετανάστης. Η Ευρώπη τώρα παίρνει χαμπάρι τι πρόβλημα δημιουργήθηκε και πληρώνει το τίμημα το πολιτικό σύστημα, βλέποντας την άνοδο του συντηρητισμού στα ίδια επίπεδα με αυτό. Όταν τεράστιες οικονομίες και δυνάμεις όπως πρώτη η Αγγλία που έφυγε από την ΕΕ και τώρα Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία στρέφονται στα ακροδεξιά δεν είναι τυχαίο. Τα πράγματα απλά δεν πάνε καλά.

Ψήφος στους “σταρ” κάνουν δεν κάνουν…

Τέλος δεν είναι καθόλου ευχάριστο παγκοσμίως να κερδίζουν τις πρώτες θέσεις σε εκλογές πρόσωπα που εκμεταλλεύονται την δημοφιλία τους και μόνο. Θα έπρεπε να επιλέγουμε με βάση την προσφορά ή τη γενικότερη εικόνα ως φιλοσοφία και στάση ζωής. Ψηφίζεις για αυτούς που θα σε εκπροσωπούν και όχι ποιόν θέλεις να βλέπεις στις πλατφόρμες πχ. Σαφώς υπάρχουν και πρόσωπα που στηρίχθηκαν στη δημοφιλία τους, αλλά έχουν να πουν πράγματα και να καταθέσουν προτάσεις, όντας άκρως αξιόλογα , μορφωμένα και σοβαρά.

Κλείνοντας η ΕΕ και η Ευρώπη έχουν μπει σε στενωπό και δεν το έχουν πάρει χαμπάρι. Για να δουν φως στο τούνελ, θα πρέπει να κοιτάξουν τα προβλήματα του πολίτη και όχι τις δημόσιες σχέσεις και τις μπίζνες.