Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ και εξετάζει τις θεωρίες συνωμοσίας

Άφωνη η παγκόσμια κοινή γνώμη με την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην προέδρου και υποψήφιου εκ νέου στις ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ένα παγκόσμιο σοκ που πάντως πρέπει να μας προβληματίσει ευρύτερα και από αυτό θα ξεκινήσω.

-Πολλές δεν είναι οι απόπειρες δολοφονίας τελευταία κατά πολιτικών προσώπων;

-Πρόσφατα δεν είχαμε ανάλογη απόπειρα και στην Σλοβακία;

-Και πως θα αντιμετωπιστεί όλο αυτό το ζήτημα;

Και όταν διαβάζεις ότι στις ΗΠΑ έχουν δολοφονηθεί 4(!) πρόεδροι και άλλοι αρκετοί έχουν πέσει θύματα απόπειρας αλλά γλίτωσαν. Σημαντικό ζήτημα – κρατήστε το μιας και με λένε προφήτη – για το μέλλον. Ο τομέας της ασφάλειας θα πλήξει την ιδιωτικότητα αλλά από την άλλη θα δώσει και λύσεις. Μεγάλο θέμα που θα μας απασχολήσει στο μέλλον.

Θεωρίες συνωμοσίας

Προφανώς πιστεύω στις θεωρίες συνωμοσίας αλλά όχι στις βλακείες. Και άλλωστε η ιστορία έχει επιδείξει ότι πολλές θεωρίες συνωμοσίας αποδείχθηκαν ακόμα και μετά από αρκετά χρόνια πραγματικότητα. Άρα δεν ήταν τελικά θεωρίες συνωμοσίας αλλά αποτέλεσμα διαρροών ή διορατικότητας κάποιων. Το λέω αυτό γιατί άκουσα τρελά πράγματα. Ότι ήταν και στημένο ότι έγινε! Αρκεί να έχεις μυαλό που συλλογίζεται και να έχεις μιλήσει με ειδικούς για να βγάλεις πόρισμα. Πρώτα από όλα θέλουν να μας πουν ότι ήταν στημένο αλλά τρως μια σφαίρα στο αυτί και αν κάτι πάει λίγο λάθος, ένα εκατοστό μόλις, χαιρέτησες! Ρε τι άλλο θα ακούσουμε ειλικρινά!

Πάμε στα σοβαρά. Η απόπειρα αυτή κατά του Τραμπ αν είχε εξελιχθεί σε δολοφονία θα είχε φέρει ίσως και στα πρόθυρα εμφυλίου κατά κάποιο τρόπο τις ΗΠΑ. Άλλωστε θυμάστε την ένταση και τι είχε ειπωθεί μόλις είχαμε την εισβολή στο Καπιτώλιο από οπαδούς του Τραμπ και την όλη ένταση πια στο εκλογικό τοπίο της χώρας. Με νεκρό τον Τραμπ δεν ξέρουμε τι αντιδράσεις θα υπήρχαν. Πολλά τα κενά ασφαλείας, αν και σαφώς δεν έχει ο Τραμπ την ασφάλεια του νυν προέδρου των ΗΠΑ και σε ανοιχτές εκδηλώσεις είναι αδύνατον σχεδόν να τα ελέγχεις όλα αφού θα πρέπει να απασχολείς πάνω από 1000 άτομα και αυτά μάλιστα κάθε μέρα να είναι και σε άλλη περιοχή για να προετοιμάζουν. Μεταξύ μας δεν γίνονται αυτά και άλλωστε όταν ένας πρόεδρος των ΗΠΑ λέει θα πάω κάπου, η προετοιμασία αρχίζει μήνες πριν.

Ποιος ήταν ο… μοναχικός λύκος

Σαφώς πρέπει να μάθουμε ποιος ήταν πίσω από τον …μοναχικό λύκο. Πολλές φορές εμφανίζεται ένας …τρελός αλλά μήπως δεν είναι τρελός αλλά ακολουθεί εντολές και απλά στο τέλος δεν μαθαίνεις ποτέ τον ηθικό αυτουργό γιατί τελικά δεν ήξεραν ένα σχέδιο πολλοί; Λένε πολλοί είναι δυνατόν να αστοχήσει 4 φορές ελεύθερος σκοπευτής; Πρώτον δεν μιλάμε για επαγγελματία του στρατού αλλά για έναν 20χρονο. Μιλάμε για απόσταση 120μ και στόχο εν κινήσει που προφανώς φοράει αλεξίσφαιρο και γι αυτό τον πυροβόλησαν στο κεφάλι. Επίσης για να μην γίνει αντιληπτός ο δράστης είχε μόλις 1-2 λεπτά, να ανέβει, να τοποθετηθεί και να πυροβολήσει. Πρωτοφανής πίεση και ξέροντας ότι θα τον σκοτώσουν γιατί δεν θα είχε διαφυγή. Ακόμα και drone να σε δει, στα 1-2 λεπτά πρόλαβες μέχρι να έρθουν οι ειδικές δυνάμεις.

Η τύχη έσωσε τον Τραμπ

Συνεπώς οι πιθανότητες επιτυχίας σε μια τέτοια απόπειρα δεν είναι με το μέρος του δράστη αλλά μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά στον στόχο του. Ο Τραμπ εδώ ήταν πολύ τυχερός. Και πλέον μεγάλο φαβορί για να επιστρέψει στον προεδρικό θώκο. Καθώς θα αποκτήσει πολλές συμπάθειες πια από τους ουδέτερους και τους αναποφάσιστους. Αλλά και η φωτογραφία του τραυματισμένος με αίματα στο πρόσωπο και υψωμένη την γροθιά του, είναι σήμα δύναμης για μια δυνατή Αμερική και θα παίξει σημαντικό ρόλο ειδικά απέναντι στον Μπάιντεν που δείχνει κουρασμένος και ακόμα και από το κόμμα του ζητούσαν την αντικατάστασή του!