Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για την αλλαγή στον τρόπο διασκέδασης του Έλληνα που φέρνει και αλλαγές στο τοπίο της εστίασης

Προ ημερών είπαμε για το θέμα της ξαπλώστρας και το μπανάκι του λαού που έγινε είδος πολυτελείας και έξοδος σαν να πηγαίνεις στα μπουζούκια. Πλέον έχουμε και ένα άλλο θέμα που προκύπτει στην διασκέδαση του Έλληνα. Στο πλαίσιο ότι είναι καλοκαίρι και πιο χαλαρά. Αυτό έχει να κάνει με την αλλαγή στον τρόπο διασκέδασης του Έλληνα και ιδίως των νεαρών. Αυτό μοιραία φέρνει και αλλαγές στο τοπίο της εστίασης.

Αυτό που γίνεται εδώ και μερικά χρόνια και αρχίζει και καθιερώνεται πλέον είναι η αλλαγή στον τρόπο διασκέδασης. Στην Αττική γίνεται πανάκριβη, αφού έρχονται όλο και περισσότερο ξένοι. Κάπως έτσι τα λεγόμενα καλά μαγαζιά της εστίασης ή της νύχτας είναι απρόσιτα για το μέσο Έλληνα.

Όλα έγιναν γκουρμέ

Τα εστιατόρια έγιναν όλα…”γκουρμέ” και τα σχετικά. Οι τιμές τους πήγαν 200% πάνω. Παλαιότερα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, έβγαινες για ένα γεύμα καλό με 80-100 ευρώ. Τώρα πας στα διπλά και βάλε. Οι τιμές των ποτών σχεδόν διπλασιάστηκαν στα κυριλάτα μπαρ . Στα μπουζούκια παλιά έφτιαχνες τον μετρ με ένα 50άρικο και έπαιρνες το μπουκάλι σου και ήσουν με 200-250 ευρώ άρχοντας στο τρίτο πχ τραπέζι. Τώρα έχεις ελάχιστη κατανάλωση ακόμα και 1.000 ευρώ στο τρίτο τραπέζι και έτσι πρέπει να οργανώνεσαι λες και πας εκδρομή ή πενταήμερη για να βγαίνει το κόστος! Όσο για τα ζευγάρια, το κόστος είναι απλησίαστο.

Βασιλιάς και με παντόφλα

Τα κλαμπ τελείωσαν με την κλασική έννοια. Πάνε, γκρεμίστηκαν όλα εκτός από ένα ιστορικό στη Βάρκιζα. Δεν ξέρω αν έπαιξε ρόλο ότι είναι στην παραλία. Καθώς τα παραλιακά κλαμπ – κακά τα ψέματα – δεν αντικαθίστανται. Άλλο να είσαι στην θάλασσα και άλλο μέσα στην συνοικία.

Εκτός όμως από την ακρίβεια που θυμίζει πλέον Μύκονο, καθώς υπάρχει και πολύ εγχώριο μαύρο χρήμα, έχουμε και κάτι ακόμα. Επίσης, να αναφέρω εδώ για να μαθαίνουν οι νεότεροι, ότι πολλούς σημερινούς φραγκάτους δεν τους άφηναν να περάσουν ούτε την εξώπορτα στα χάι μαγαζιά στο παρελθόν. Αν δεν ήταν όπως πρέπει ντυμένοι ή δεν είχαν στιλ και εμφάνιση. Καμία σημασία τι θα χάλαγες τότε. Τώρα έχε χρήμα και είσαι βασιλιάς και με παντόφλα να πας. Κατάντια…

Beach Bar Vs Μπουζούκια

Πάμε και στα άλλα. Στην Μύκονο για πολλούς λόγους η διασκέδαση είναι στα beach bar και τελειώνει κατά τις 12. Με όλα τα παραπάνω, είδαν και εδώ τη δουλειά πολλοί επιχειρηματίες και το γύρισαν. Ξαφνικά όλοι κάνουν πάρτι και φέρνουν Dj στις παραλίες και τις πλαζ που αναλύσαμε στο προηγούμενο άρθρο. Ένα τέτοιο μπανάκι είναι πιο ακριβό από το να πας στα μπουζούκια.

Η κλασική νύχτα χάνει καθώς δεν μένουν χρήματα να βγεις και το βράδυ αργά και κουρασμένος τόσες ώρες στον ήλιο και έχοντας πιει και τα ποτά σου. Ειδικά η επαρχία τα ΣΚ έχει ακόμα μεγαλύτερο θέμα. Καθώς εκεί δεν υπάρχουν και πολλοί φραγκάτοι και έτσι η νεολαία την βγάζει μέχρι βράδυ στα beach bar club και τέλος.

Σε όλη την Ελλάδα τα beach bar club κλαμπίζουν σαν τη Μύκονο και έτσι η κλασική νύχτα λόγω όλων αυτών έχει σοβαρά θέματα. Πιθανότατα και η εποχή του κόβιντ με τα κλειστά μαγαζιά ή τα ωράρια, άλλαξε τα χρονικά όρια διασκέδασης του Έλληνα.

Η κλασική νύχτα στρέφεται στις παραλίες και τα events.