Ο Σωτήρης Γεωργίου με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Αρχαιολογίας, εμβαθύνει στο που έπρεπε να δώσει βάση η πατρίδα μας

Πριν από πολλά χρόνια είχα απορία γιατί η Ελλάδα δεν αξιοποιεί τις απίστευτες σε σύνολο τοποθεσίες της με αρχαιολογικό κίνητρο. Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Αρχαιολογίας που γιορτάζεται κάθε χρόνο το τρίτο Σάββατο του Οκτωβρίου, μου επανήλθαν αυτές οι σκέψεις.

Ξέρουμε τι θησαυρό έχουμε και δεν αξιοποιούμε; Αλήθεια γιατί η Ελλάδα δεν έχει αναδείξει τον αρχαιολογικό τουρισμό σε νούμερο ένα καμπάνιά της;

Ο θεματικός τουρισμός είναι αυτός που κερδίζει πλέον έδαφος παγκοσμίως. Το κεφάλαιο αρχαιολογία ενδιαφέρει πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και όχι στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα που πολλά νέα παιδιά έχουν πρώτιστο στόχο να πάνε σε ένα τράπερ και όχι στην Ακρόπολη! Και πολλοί Έλληνες δεν έχουν πάει ποτέ στην Ακρόπολη όταν εκατομμύρια τουρίστες έρχονται στην χώρα μας μόνο και μόνο για να θαυμάσουν αυτό το ιστορικό μνημείο!

Η αρχαιολογία ταυτίζεται άμεσα με την ιστορία ενός τόπου. Και όταν ξεχνάς την ιστορία του χάνεις την ταυτότητά σου. Και στην Ελλάδα η νεολαία δεν γνωρίζει καλά καλά την ιστορία της πατρίδας που μένει! Θα μου πείτε όταν προωθείται πλέον παγκοσμίως η τάση του να μην πιστεύεις σε πατρίδες, με την ιστορία της θα ασχολούνται οι νέοι που ακολουθούν χωρίς κριτική σκέψη την ροή της μάζας;

Η Ελλάδα δυστυχώς δεν έχει σε κανένα επίπεδο αξιοποιήσει τα αρχαία της. Εδώ έχουμε θέματα, είναι άλλη ιστορία αυτή, με τα αρχαία μας που έχουν βρεθεί σε άλλες χώρες και μουσεία. Η Ελλάδα, η κοιτίδα του πολιτισμού, η χώρα με τα περισσότερα αρχαία και τα σπουδαιότερα μνημεία, τα απαξιώνει γενικώς.

Ο Έλληνας δεν γνωρίζει τι θησαυρό έχει στα πόδια του. Μήπως όπως και το αόρατο σύστημα αυτό επιθυμεί τελικά; Ο Έλληνας νεαρός που στο σύνολό του ακούει επίσκεψη σε μνημείο και βγάζει …καντήλες! Αν του πεις να δει κανένα τράπερ πρώτος θα τρέξει! Και μετά λέμε γιατί ξεφτίζει η ιστορία μας. Τα μουσεία είναι σημεία ιστορίας και έπρεπε όλοι να έχουμε επισκέψεις για να λάβουμε γνώση της ιστορίας και του παρελθόντος μας.

Ο θεματικός τουρισμός και δη ο αρχαιολογικός και πολιτιστικός έπρεπε να είναι πρώτος στην ατζέντα του εκάστοτε υπουργείου Τουρισμού και με τις ανάλογες βέβαια δράσεις. Ώστε να έρχονται εκατομμύρια τουρίστες για τα αρχαία μας. Να δουν τα αρχαία μας.

Πριν από χρόνια είχε καταθέσει στα σόσιαλ μίντια μια σκέψη μου γιατί προφανώς για να πας σε υπουργείο ακόμα και με την δημοσιογραφική ιδιότητα και να τα πεις, θα χαλάσεις μάλλον την πιάτσα! Άσε που απλά δε θα σε δεχτούν! Πας στις ΗΠΑ π χ και εκεί που έπεσε μια σφαίρα στον εμφύλιο πόλεμο υπάρχει ολόκληρο πρότζεκτ. Εδώ έρχονται οι ξένοι και σε ρωτάνε που έγινε η μάχη του Μαραθώνα. Αλήθεια ξέρουμε που ακριβώς; Και τι κάνουμε για όλα αυτά;

Η σωστή προβολή της ιστορίας του σε μια εμπορική κοινωνία πέραν της διαφήμισης και προβολής της χώρας, μπορεί να φέρει και έσοδα στα κρατικά ταμεία. Θα μπορούσες κάλλιστα σε ιστορικούς τόπους να έχεις στήσει ολόκληρα πρότζεκτ με καθημερινές αναπαραστάσεις, με περίπτερα με προϊόντα και ενθύμια του τότε, με εστιατόρια και καφέ. Με πούλμαν που θα σε πάνε στις Θερμοπύλες, στον Μαραθώνα, στα σημεία των μεγάλων ναυμαχιών όπως της Σαλαμίνας.

Χιλιάδες άτομα θα απασχολούνταν και μαζί και πολλά από το χώρο της τέχνης που φυτοζωεί και θα απασχολούσε όμως σε μόνιμη βάση εκατοντάδες ηθοποιούς και κομπάρσους. Τι είναι για ένα ξένο νομίζετε να χαλάσει 100 και 200 ευρώ την ημέρα για να πάει ένα τριήμερο σε όλα τα ιστορικά σημεία; Για πλάκα θα είχαμε την ημέρα εκτιμώ 2-3000 άτομα. Που μεταφράζεται σε έσοδα πάνω από 250 εκ. Οι περισσότεροι δε εξ αυτών θα έρχονταν μόνο και μόνο για να δουν όλα αυτά τα μνημεία με την σωστή παρουσίαση.

Συνεπώς αν βάλουμε και τα συνολικά τουριστικά θεματικά έσοδα μπορείς να έχεις πάνω από 1,5 δις έσοδα μαζί με όλη την προβολή και διαφήμιση της χώρας. Κοινώς το 5% και πάνω από το συνολικό τουριστικό ΑΕΠ! Να πούμε τέλος ότι η Διεθνής Ημέρα Αρχαιολογίας έχει και σαν στόχο να αναδειχθεί το έργο των αρχαιολόγων και η συνεισφορά της αρχαιολογίας στο κοινωνικό σύνολο. Και φυσικά εδώ να εξάρουμε το έργο των αρχαιολόγων που κάνουν τρομερή προσπάθεια με αντίξοες πολλές φορές συνθήκες στην ανάδειξη του αρχαιολογικού υλικού της χώρας μας.

Η αρχαιολογία είναι ένας τομέας που σε κάνει να γνωρίσεις και να θυμάσαι και να τιμάς τους προγόνους σου και όσους παγκοσμίως είχαν συνδρομή σε αυτό που είμαστε σήμερα!