Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει στο EcoGreenNet.gr για τον πλούτο και τη διεθνή ακτινοβολία της ελληνικής γλώσσας, στον απόηχο της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας (9/2)
Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Θα ήθελα να σταθώ λίγο στο γεγονός και να καταθέσω την άποψή μου. Ενώ γίνεται ήδη πολύς λόγος παρασκηνιακά, για το πως δεν καθιερώθηκαν τα ελληνικά ως παγκόσμια γλώσσα, όταν όλος ο πλανήτης έπαιρνε πολιτισμό από την πατρίδα μας που ήταν το κέντρο του κόσμου.
Η ελληνική γλώσσα είναι και η λεγόμενη “νοηματική γλώσσα”. Τι σημαίνει αυτό; “Νοηματική γλώσσα” θεωρείται η γλώσσα στην οποία το “σημαίνον”, δηλαδή η λέξη και το “σημαινόμενο” δηλαδή αυτό που η λέξη εκφράζει (πράγμα, ιδέα, κατάσταση), έχουν μεταξύ τους πρωτογενή σχέση. Ενώ “σημειολογική” είναι η γλώσσα στην οποία αυθαιρέτως ορίζεται ότι το α’ “πράγμα” (σημαινόμενο) εννοείται με το α’ (σημαίνον).
Με άλλα λόγια, η ελληνική γλώσσα είναι η μόνη της οποίας οι λέξεις έχουν “πρωτογένεια”, ενώ σε όλες τις άλλες, οι λέξεις είναι συμβατικές, σημαίνουν κάτι απλά επειδή έτσι συμφωνήθηκε μεταξύ εκείνων που τη χρησιμοποιούν. Μάλιστα, ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε παρατηρήσει αυτήν τη σημαντική ιδιότητα της Ελληνικής, για την οποία είχε πει τα εξής: «Η θητεία μου στην αρχαία ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στη λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο». Και ο Αντισθένης έλεγε χαρακτηριστικά: «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις».
Συνεχίζω από όσα έλεγε η αείμνηστη μητέρα μου Αικατερίνη Σταυροπούλου Γεωργίου. Η γλώσσα του κάθε λαού, έχει μεγάλη σημασία, καταλαβαίνει πάρα πολλά πράγματα, βαθύτερες έννοιες. Ιδιαίτερα η ελληνική γλώσσα σε σχέση με όλες τις γλώσσες που υπάρχουν, αφενός γιατί είναι μία μαθηματική συμπαντική γλώσσα και έχει 7 εκατομμύρια λέξεις, άσχετα αν χρησιμοποιούμε ελάχιστες, ενώ η αγγλική έχει μόλις 500.000 λέξεις. Για την κάθε Πνευματική έννοια ακόμα και την φυσική έννοια, υπάρχει η κατάλληλη λέξη στα ελληνικά, αρκεί να γνωρίζουμε όμως τη γλώσσα και να την κατανοούμε, γιατί ο κραδασμός της κάθε λέξης, μας συνδέει με το αντίστοιχο τμήμα της Δημιουργίας του σύμπαντος.
Σήμερα προσπαθούμε με πιο φτωχές λέξεις να περιγράψουμε στο περίπου κάτι, αλλά δεν είναι η ουσία του αυτή όμως. Γι’ αυτό και μερικές λέξεις δεν υπάρχουν αντίστοιχα σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα. Η σημερινή νεολαία και οι λίγο μεγαλύτεροι έχουν χάσει την ετυμολογία των λέξεων της ελληνικής καθομιλουμένης και ξεστομίζουν λέξεις χωρίς να κατανοούν την πραγματική τους έννοια. Αυτό παίζει τον ρόλο του στο συχνό φαινόμενο πως άλλα τους λες κι άλλα καταλαβαίνουν. Για παράδειγμα, όταν τους λες για κάτι θετικό, νομίζουν ότι τους βρίζεις, και αυτό είναι κάτι πολύ σύνηθες σήμερα. Θαρρώ πως θα γίνεται ακόμα πιο έντονο, γιατί όσο χάνονται τα βασικά στοιχεία της ελληνικής γλώσσας, ειδικά η ετυμολογία των λέξεων και η ακριβής ερμηνεία του νοήματος που κρύβει η κάθε λέξη, τόσο θα αποπροσανατολιζόμαστε και θα γινόμαστε ένας σύγχρονος πύργος της Βαβέλ.
Για μένα προσωπικά η ορθή χρήση της ελληνικής γλώσσας έχει τεράστια σημασία και στην επικοινωνία μεταξύ μας και στους κοινωνικούς κραδασμούς, κρύβοντας πολλά βαρυσήμαντα νοήματα που ακόμα δεν έχουμε καν διανοηθεί. Δεν θα ασχοληθώ με το γεγονός ότι δεν κατέστη διεθνής η ελληνική γλώσσα. Θα πω μόνο ότι οι υπολογιστές και οι κωδικές τους θα στηρίζονται στη γλώσσα μας (βλέπε πρώτη παράγραφο). Τα ελληνικά γλώσσα, με τη μαθηματική δομή τους, είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σε αυτή δεν υπάρχουν όρια (Μπιλ Γκέιτς, Microsoft).
Όπως και να έχει πρέπει να είμαστε υπερήφανοι, προσθέτοντας πως θα έπρεπε να μαθαίνουμε όλοι τα αρχαία ελληνικά ή έστω να μιλάμε ελληνικά κλασικά χρησιμοποιώντας και τις λέξεις που σήμερα έχουν περάσει ως γραφικές και οπισθοδρομικές. Γιατί άραγε; Γιατί πρέπει να μιλάμε τόσο απλοϊκες γλώσσες ενώ έχουμε την καλύτερη και με πολλαπλή σημασία;
Για την ιστορία «Με την θέσπιση αυτής της παγκόσμιας ημέρας επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού. Η ελληνική γλώσσα κατά την αρχαιότητα ευτύχησε να καταστεί φορέας μορφοποίησης και μεταβίβασης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων. Στην ελληνική γράφτηκαν λίγο αργότερα τα πιο σημαντικά κείμενα του Χριστιανισμού για να διαδοθούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο διάβα των αιώνων υπήρξε καθοριστική η συμβολή της ως μέσου αποθησαύρισης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και επιβιώνει ως τις μέρες μας, στη νεότερη εκδοχή της, ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως» αναφέρεται σε εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.
Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/452