Ο καλός ο φίλος δεν φαίνεται ούτε στις χαρές, ούτε στις λύπες, αλλά από τις λύσεις που θα δώσει σε ένα πρόβλημά σου – Γράφει ο Σωτήρης Γεωργίου

Φιλία. Λέξη ιερή. Για πόσους όμως σήμερα; Αλήθεια πόσους φίλους έχεις; Το έχεις ποτέ σκεφτεί και φιλοσοφήσει; Ή μήπως έχεις πολλούς με τη μάσκα του φίλου, αλλά όχι την ουσία;

Στην εποχή της μάσκας που ήρθε στην ζωή μας πριν λίγα χρόνια λόγω κόβιντ, η ζωή μας θυμίζει μια άλλη κοινωνική συνθήκη. Την “αόρατη” μάσκα που φοράνε πολλοί γύρω μας, πίσω από την οποία κρύβουν το πραγματικό τους πρόσωπο.

Ένα άλλο αιώνιο ερώτημα που απευθύνουμε οι περισσότεροι στον εαυτό μας αλλά και στις σχέσεις μας, είναι όχι απλά ποιος είναι φίλος, αλλά ποιος είναι τελικά ο καλός ο φίλος. Είναι αυτός που μας συμπαραστέκεται στο πρόβλημά μας, στην λύπη μας; Μα είναι αληθινή η συμπαράσταση αυτή; Δεν σας έχει τύχει να χαίρονται πολλοί δήθεν φίλοι, φίλες, για κάτι κακό που σας συμβαίνει, ενώ εξωτερικά δείχνουν συμπόνια. Συνήθως πίσω από τους καλύτερους φίλους μας κρύβονται οι μεγαλύτεροι…εχθροί μας. Μη μου πείτε ότι δεν το έχετε βιώσει ποτέ, γιατί τότε είστε πραγματικά πολύ τυχεροί. Επίσης πολλές φορές στην χαρά μας, πόσοι είναι αυτοί που μας δίνουν συγχαρητήρια και δείχνουν περήφανοι για εμάς και από μέσα τους μας …καταριούνται κανονικότατα;

Δυστυχώς ζούμε σε πολύ άσχημες εποχές που καθημερινά, σε όλα τα επίπεδα, από εργασιακά μέχρι σχέσεις, δεν ξέρεις ποιόν να πιστέψεις. Καθημερινά πέφτουν οι μάσκες και εκπλήσσεται από αυτούς που νόμιζες πχ φίλους ενώ στην ουσία δεν ήταν ποτέ. Μπορεί να εκπλαγείς και θετικά καμιά φορά βρίσκοντας φίλους, εκεί που νόμιζες ότι ήταν απλός γνωστός ή ότι δε σε συμπαθούσαν κιόλας. Έχει και εξήγηση αυτό. Καθώς πολλές φορές η πραγματική φιλία δεν έχει να κάνει με την καθημερινή παρουσία ακόμα και δια τηλεφώνου πχ, αλλά με την πραγματική εκτίμηση. Αυτή μπορεί να φανεί μόνο όταν πρέπει, γιατί ο σοβαρός άνθρωπος συνήθως εμφανίζεται ή μιλά εκεί που πρέπει, την ώρα του πρέπει.

Ο καλός ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται

Θεωρώ πάντως, για να μην μπερδευόμαστε, ότι οι φίλοι δεν φαίνονται ούτε στις χαρές, ούτε στις λύπες. Φαίνονται από τις λύσεις που θα δώσουν σε ένα πρόβλημά σου, οποιασδήποτε φύσεως. Από την λύση που μπορεί να είναι υλική, πχ. μια βοήθεια, αλλά και πνευματικής ή ψυχολογικής φύσεως. Πολλές φορές δεν βλέπουμε καθαρά και χρειαζόμαστε μια τέτοια καθοδήγηση.

Ο καλός φίλος θα σε οδηγήσει στο σωστό μονοπάτι και όχι σε αυτό που θα στείλει κατευθείαν στον μεγάλο γκρεμό. Ο πραγματικά καλός φίλος μπορεί να αποδειχθεί αυτός που μιλάτε σπάνια, αλλά στο πρόβλημά σου ήταν εκεί, έστω και από ένα τηλέφωνο. Για να σου δώσει μια πραγματικά σωστή συμβουλή ,να σου δείξει τον σωστό δρόμο για να βρεις πάλι τον εαυτό σου και τις δυνάμεις σου!

Σίγουρα βέβαια ο πραγματικά καλός άνθρωπος, κάτι σπάνιο σήμερα, θα χαίρεται στη χαρά σου και θα λυπάται στην στενοχώρια σου. Εσύ όμως, θα έχεις την καλύτερη απάντηση στο τεστ, όταν θα φανεί τι θα κάνει στο πρόβλημά σου. Επίσης ο καλός φίλος, μη ξεχνάς πως δεν είναι αυτός που σου λέει αυτό που θες να ακούσεις, αλλά αυτός που σου λέει την αλήθεια. Δεν εννοώ αυτόν που σε κατακρίνει γιατί αυτό είναι το άλλο άκρο και κρύβει ζήλια. Η αλήθεια όμως πρέπει να ακούγεται από τους πραγματικούς φίλους για να μας εξελίσσει. Κάτι ακόμα. Στην εποχή των σόσιαλ μίντια αισθάνεσαι δυνατός αν έχεις χιλιάδες ακολούθους και φίλους στο φέισμπουκ. Αν όμως δεν είσαι αυτός που είσαι, κάποια στιγμή θα αποκαλυφθεί και τότε πόσοι θα είναι δίπλα σου; Πόσοι θα σου σταθούν πραγματικά όταν χρειαστείς τη βοήθειά τους;

Ελάχιστοι, ούτε το 0,1% από τους διαδικτυακούς σου φίλους. Μη μπερδεύεσαι και μη χαίρεσαι και τόσο λοιπόν. Αντίστοιχα και στην καθημερινότητα, ειδικά αν είσαι λίγο διάσημος ή άνετος, όλοι είναι φιλαράκια σου και αβανταδόροι σου. Αν όμως πάψεις να είσαι πόσοι θα είναι; Απάντησέ το, αφού σκεφτείς και έτσι θα ξέρεις πόσους πραγματικούς φίλους έχεις και ποιοι είναι αυτοί! Και κάτι ακόμα. Όποιος δεν χαίρεται με την χαρά σου, δεν ήταν ποτέ φίλος σου, αλλά δυνητικός εχθρός σου.

Τοξικότητα και συναισθηματικά βαμπίρ…απεταξάμην!

Παρατήρησε και μετά σκέψου πόσοι από αυτούς που είναι μαζί σου όταν είσαι διάσημος, ή με οικονομική άνεση ή in ή όλα αυτά μαζί, θα είναι μαζί σου αν δεν ήσουν τίποτα από όλα αυτά. Αυτούς που θα ήταν, κράτα τους. Τους άλλους διώξε τους πριν σε διώξουν αυτοί που σε αρμέγουν, αν χάσεις το στάτους σου. Αν μείνεις δίνεις αξία σε άτομα που είναι τοξικά και ανάξια.