Ο Γιώργος Χελάκης γράφει για το τόσο παλιό και παλαιοκομματικό που επιχειρείται να πλασσαριστεί ως (τάχα) νέο

«Να σου πω κάτι πολύ ακραίο, τα παιδιά αυτά τα σκοτώσαμε όλες και όλοι μαζί, αν θες να ξέρεις. Εμένα αυτή είναι η γνώμη μου. Όπως και στο Μάτι τους κάψαμε όλες και όλοι μαζί. Αυτή είναι η γνώμη μου. Δεν έχει σχέση με κανέναν πρωθυπουργό και με καμία κυβέρνηση». Oσα διαβάσατε παραπάνω, τα είπε η υποψηφία ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, Βίκυ Φλέσσα. Δεν της ξέφυγαν, τα εννοούσε, όπως αποδεικνύεται από την … διευκρινιστική ανάρτηση που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τι επιχείρησε να κάνει η, κατά τα άλλα, συμπαθής κυρία της δημόσιας τηλεόρασης. Να ξεπλύνει τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων για τα Τέμπη και για το Μάτι, για να πει αυτή η κυρία ότι όλοι μαζί τους σκοτώσαμε. Η απόσταση από το «μαζί τα φάγαμε» στο «μαζί τους σκοτώσαμε» είναι η απόσταση από την αθλιότητα μέχρι τον απόλυτο πολιτικό αμοραλισμό, που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει ακόμα και νεκρούς.

Η προσπάθεια της υποψήφιας της ΝΔ να υπερασπιστεί την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και να την “ξεπλύνει” από συγκεκριμένες ευθύνες συγκεκριμένων στελεχών της, οι οποίες δεν περιορίζονται στην ίδια την τραγωδία, αλλά και σε όλα όσα ακολούθησαν και αποκαλύπτονται συνεχώς, συνιστά βαθύτατη προσβολή προς τους συγγενείς των θυμάτων, που δίνουν έναν μεγάλο αγώνα για απόδοση δικαιοσύνης» τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η έννοια της «συλλογικής ευθύνης» που υιοθετεί η κ. Φλέσσα ξεπερνά τα όρια αντοχής της ελληνικής κοινωνίας, η οποία συμμερίζεται πλήρως την αγωνία των συγγενών για δικαιοσύνη και στηρίζει τον αγώνα τους. Η “συλλογική ευθύνη” εξισώνει – ή προσπαθεί να εξισώσει – ακριβώς αυτή την ενοχή, ώστε στο τέλος ο ένοχος να μοιάζει καθ’ εικόνα και ομοίωση με το πελατειακό κοινό του. Καμία σχέση δεν έχει με την κοινωνική ευθύνη.

Η κυρία Φλέσσα με ανάρτησή της της υποστήριξε μεταξύ άλλων: (τα σημεία στίξης είναι δικά της) «Ἡ ἀπάντησὴ μου γιὰ τήν διαχρονικὴ παθογένεια τοῦ ἑλληνικοῦ κράτους, ποὺ προκαλεῖ τραγωδίες, ὃπως στὰ Τέμπη καὶ τὸ Μάτι, μὲ παράλληλη ἀναφορὰ στὴν εὐθύνη ὃλων μας, γίνεται σήμερα μέ καθυστέρηση 10 ἡμερῶν ἀντικείμενο παραποίησης καὶ ἀνήθικης πολιτικῆς ἐκμετάλλευσης. Σκοπὸς δὲν εἶναι μὸνον νὰ πληγεῖ τὸ πρόσωπὸ μου ὡς ὑποψὴφιας, ἡ ὁποία ἔχει ἐπιλέξει νὰ ἐκφράζει μὲ παρρησία τίς ἀπόψεις της, ἀλλὰ καὶ νὰ πληγεῖ ἡ ἲδια ἡ παράταξη τῆς ΝΔ».

Όσα δήλωσε η κ. Φλέσσα δεν είναι καινούρια. Πρόκειται για συνέχεια της κυβερνητικής θέσης σύμφωνα με την οποία φταίνε γενικά και αόριστα οι παθογένειες του ελληνικού κράτους. Για να αποδειχτεί ότι το τηλεοπτικό λούστρο και η επίδειξη γνώσεων γύρω από την ελληνική γλώσσα και ο (ενδιαφέρων) χειρισμός της δεν συγκροτούν κι έναν νέο και ελπιδοφόρο πολιτικό λόγο. Οι δε εξηγήσεις που έδωσε με την ανάρτησή της ακολουθούν τη γνωστή πεπατημένη όσων κάνουν ατυχείς δηλώσεις και προσπαθούν να τις ανασκευάσουν πασπαλίζοντάς τες με επίκληση του κομματικού πατριωτισμού. Μια από τα ίδια…