Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει πως έχει αρχίσει και υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του προέδρου της ΟΥΕΦΑ, από μέλη ομοσπονδιών, τόσο για την ήττα του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου, όσο και για την αλλαγή του ορίου ηλικίας

Ο ισχυρός άνδρας του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ο Αλεξάντερ Τσεφερίν, θα μπορούσε να παραμείνει στο τιμόνι της UEFA έως το 2031, μετά τις αλλαγές που έχουν προταθεί για να περάσουν στο καταστατικό της συνομοσπονδίας οι οποίες προκαλούν όμως βαθιά αναταραχή μεταξύ των ομοσπονδιών-μελών της.

Η κίνηση αυτή που όλο και περισσότερο ακούγεται ότι θα πέσει λίαν συντόμως στο «μεγάλο τραπέζι» του Κογκρέσου του Φεβρουαρίου, θα σήμαινε ότι ο Σλοβένος κορυφαίος διοικητικός παράγων θα βρίσκεται στην εξουσία για σχεδόν 15 χρόνια. Κάτι που ένας αυξανόμενος αριθμός προέδρων εθνικών ομοσπονδιών θεωρεί ότι αντίκειται στη χρηστή διακυβέρνηση.

Αυτό έρχεται επίσης σε μια περίοδο όπου υπάρχει αυξημένος έλεγχος σχετικά με τη διακυβέρνηση εντός της UEFA και της FIFA , ύστερα από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την Ευρωπαϊκή Super League τον Δεκέμβριο του 2023. Καθώς υπάρχουν όλο και περισσότερα ερωτήματα σχετικά με το εάν η εκτελεστική προεδρική δομή είναι προς το συμφέρον της, για το πως τρέχει το παιχνίδι. Το σύστημα έχει προσφέρει σε μεμονωμένους πολιτικούς τεράστια δύναμη στο παγκόσμιο παιχνίδι.

Μάλιστα ειδικοί αναλυτές γνωρίζουν πως μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπάρχει ένα επίπεδο δυσαρέσκειας εντός της UEFA το οποίο με την πάροδο του χρόνου αρχίζει να δημιουργείται κάποιος αναβρασμός . Λέγεται μάλιστα πίσω από τον αναβρασμό πιθανότατα να είναι ο πρόεδρος της Ρουμανικής ομοσπονδίας, Ραζβάν Μπουρλεάνου ο οποίος φέρεται να έχει υψηλές φιλοδοξίες, αλλά και ο Πορτογάλος, Φερνάντο Γκόμες ο οποίος χαίρει εκτίμησης στους κύκλους της ΟΥΕΦΑ. .

Ο Αλεξάντερ Τσεφερίν βρίσκεται στην εξουσία από τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν κληρονόμησε τη θητεία του Μισέλ Πλατινί, καθώς ο παλιός Γάλλος ποδοσφαιριστής παραιτήθηκε, αφού έχασε την έφεση κατά της ενασχόλησής του με το ποδόσφαιρο λόγω πληρωμής από τον πρώην πρόεδρο της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, για τις «συμβουλές του», και δεν μπόρεσε να την δικαιολογήσει…

Σε περίπτωση ψηφοφορίας όλων των αλλαγών στο Συνέδριο της ΟΥΕΦΑ στις 8 Φεβρουαρίου, κανένα πρόσωπο δεν μπορεί να διατελέσει πρόεδρος για περισσότερες από τρεις θητείες, με μερικές θητείες να υπολογίζονται επίσης ως μία πλήρης θητεία.

Όμως , είναι κρίσιμο να μην ληφθούν υπόψη αυτοί οι όροι “που ξεκίνησαν ή επιβλήθηκαν πριν από την 1η Ιουλίου 2017”.

Να μην ισχύει το 70ο έτος

Αυτό θα σήμαινε ότι η περίοδος του κ. Τσεφερίν υπό την προβλεπόμενη θητεία του Πλατινί δεν θα μετρούσε, αφήνοντάς τον να είναι υποψήφιος ξανά το 2027.

Οι προτάσεις περιγράφονται σε ένα έγγραφο με τίτλο «Τροποποιήσεις στο καταστατικό της ΟΥΕΦΑ» και μοιράσθηκε σε όλες τις ομοσπονδίες- μέλη ως διαδικασία ενώπιον του Κογκρέσου στις 8 Φεβρουαρίου στο Παρίσι.

Αυτό έχει οδηγήσει σε βαθιά δυσαρέσκεια εντός της συνομοσπονδίας, σε αυτό που εξελίσσεται σε μια καθορισμένη διαίρεση σχετικά με την ηγεσία του Τσεφερίν. Αν και ο Σλοβένος δικηγόρος αναμενόταν να είναι μια μεσολαβητική δύναμη η οποία θα βοηθούσε μικρότερους συλλόγους και χώρες ενάντια στη δύναμη των σούπερ συλλόγων, η αίσθηση είναι ότι έχει συμβεί το αντίθετο, όπως αποδεικνύεται στις επικείμενες αλλαγές στο Champions League.

Παραμένει επίσης ανησυχία για την αποτυχημένη προσπάθεια επαναφοράς των ρωσικών ομάδων νέων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Σε άλλη προτεινόμενη αλλαγή, μια παράγραφος η οποία ορίζει όριο ηλικίας 70 ετών για τα μέλη της Εκτελεστικής επιτροπής της ΟΥΕΦΑ, πρόκειται να αφαιρεθεί. Η επίσημη δικαιολογία που δίνεται είναι ότι τα όρια θητείας μετριάζουν την ανάγκη για κάτι τέτοιο, αλλά η υποψία μιας αυξανόμενης αντιπολίτευσης είναι ότι θα ωφελούσε τον σύμμαχο του Τσεφερίν, Σαντόρ Τσάνι.

Ο Ούγγρος γίνεται 71 ετών τον Μάρτιο και τον Ιούνιο του 2023 διορίστηκε στην Οικονομική Επιτροπή της UEFA. Η ΟΥΕΦΑ μάλιστα δεν έκανε κανένα σχόλιο όταν της ζητήθηκε.