Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για τη νυχτερινή διασκέδαση και τις αλλαγές που έχει υποστεί

Οι εποχές αλλάζουν και κάθε δεκαετία έχει το δικό της στιλ. ;Oλα είναι σχετικά, ίσως και τυχαία. Όπως τυχαία έπαιξε ελληνικά ένα βράδυ ο Βασίλης Τσιλιχρήστος στο Mercedes της Γλυφάδας με την επώνυμη πελατεία. Έγινε ένας χαμός και τα καθιέρωσε! Φυσικά αυτός είναι ο άνθρωπος που λίγο αργότερα πήρε τον κόσμο από τα μπουζούκια και τον έκανε να ακούει ηλεκτρονική μουσική. Την τότε house. Ο ίδιος έφτιαξε τα πρώτα χλιδάτα μαγαζιά στην dance σκηνή!

Εδώ και 1-2 χρόνια υπήρχε μια στροφή, αμέσως μετά τον κόβιντ, στην ηλεκτρονική μουσική. Μία τάση που έρχεται από τα διάσημα κλαμπ του εξωτερικού και από τη Μύκονο! Κάπως έτσι είχαμε πει για την αλλαγή που ήδη βιώνουμε όλοι και δοκιμάζει τη νύχτα το καλοκαίρι. Δηλαδή που κλαμπίζουν, με διάσημους μάλιστα Dj, τα μπιτς μπαρ!

Η εποχή του κόβιντ ίσως επηρέασε και το ωράριο διασκέδασης. Σίγουρα ώθησε στο πικ τους τα καλά μαγαζιά της εστίασης. Με ακριβό και καλό φαγητό….μετά μουσικής. Και τι μουσική; Αυστηρά ηλεκτρονική με πολλά πάρτι με διάσημους Dj Έλληνες και ξένους!

Ταυτόχρονα όμως μετά την διετία παύσης της διασκέδασης με τον κόβιντ, απογειώθηκαν τα μπουζούκια, που είναι μεν θρυλικό σπορ του Έλληνα, αλλά είχαν πέσει σε κρίση. Ο εγκλεισμός έφερε στέρηση και η στέρηση ζήτηση και έτσι τα μπουζούκια απογειώθηκαν. Στην ουσία βέβαια δουλεύουν τα Παρασκεοσαββατοκύριακα και σπασμένες μέρες μέσα στη βδομάδα.

Ο χειμώνας που έρχεται δείχνει δύο πράγματα. Πρώτον, η νέα τάση φέρνει τα μπουζούκια στην πρώτη γραμμή. Πολλά τα σχήματα. Οι επιχειρηματίες που έχουν το μεγαλύτερο όνομα στη διασκέδαση-εστίαση-νύχτα, επενδύουν πια περισσότερο στο μπουζούκι. Αν και είχαν περισσότερα κλαμπ – μάλιστα πολλά με ελληνική ή και ελληνική μουσική με γνωστούς Έλληνες Dj – πλέον τα μειώνουν και τα κλείνουν. Τα κλαμπ του λίγο από όλα ή τα λεγόμενα καλά ελληνάδικα, μας χαιρετάνε. Αναφέρομαι κυρίως σε αυτά που είναι λεζάντα, στην πρώτη γραμμή, με τον τοπ κόσμο. Κυριαρχεί πια η δύσκολη dance σκηνή και ήδη από πέρσι γυρίζουμε στην εποχή των μεγάλων κλαμπ με την ηλεκτρονική μουσική. Aκόμα και ο Νίκος Βέρτης έχει προχωρήσει με τους συνεργάτες του σε τέτοιο εγχείρημα δίπλα στο YTON (που παρεμπιπτόντως ανοίγει πρώτο το χειμώνα από… καλοκαίρι και αυτό το ΣΚ και λογικά αφού ανοίγει η οροφή του!).

Δεν πιάνουν όλα όμως τα μεγάλα κλαμπ. Είδαμε από πέρσι ότι σε μια Αθήνα που στο σύνολό της δυσκολεύεται οικονομικά, δεν ευνοούν την μαζικότητα. Τα χάι ρέστοραν-μπαρ όμως με την ηλεκτρονική μουσική χτυπάνε τα καλύτερα ταμεία. Δεν είναι τυχαίο που σάρωσε τα πάντα φέτος το καλοκαίρι το θρυλικό Island. Θύμισε παλιές χρυσές εποχές φέρνοντας διάσημους Dj από το εξωτερικό και στήνοντας την καλύτερη dance σκηνή στην Αττική

Μπουζούκια και χαμό από σχήματα και καλά μαγαζιά – αλλά και μεγάλες αλλαγές -φέρνει ο χειμώνας. Για παράδειγμα κανείς δεν ξέρει ακόμα που θα πάει ο Κων/νος Αργυρός που εξελίσσεται σε ένα ατομικό “project”, ακολουθώντας τα βήματα των Α. Ρέμου και Ν. Βέρτη.

Η έκπληξη θα είναι το μπαμ Μωράκη-Παπάζογλου με τον Ρουβά στο Cabaret στην Κηφισίας που θυμίζει πάλι τις χρυσές εποχές του La Notte! Μαζί με τα κυριλάτα μαγαζιά της dance σκηνής θα κυριαρχήσουν.

Κάπως έτσι θα είναι ο χειμώνας. Κερδισμένα και τα local μαγαζιά όλων των ειδών. Κερδισμένη φυσικά και η καθαρή εστίαση. Οι εποχές και οι τάσεις αλλάζουν και κάπως έτσι θα πάνε τα πράγματα. Με πολλές δυσκολίες τις καθημερινές πια, ακόμα και την Πέμπτη. Αφανίζεται η περίφημη καθημερινή Αθηναϊκή διασκέδαση…!