Η Λίλα Παπαπάσχου (υπο)γράφει ένα ξεχωριστό editorial για να καλωσορίσει τον δεύτερο μήνα του φθινοπώρου που περιλαμβάνει πρεμιέρες τηλεοπτικών σειρών και παραστάσεων μέχρι την εκλογή (νέου;) Προέδρου στο ΠΑ.ΣΟ.Κ, αλλά και την τόσο σημαντική πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού

Αν και ο Σεπτέμβριος έχει το όνομα του μήνα της ανανέωσης και της επανεκκίνησης, έχω την αίσθηση πως ο Οκτώβριος έχει τη…χάρη. Προχωρώντας πιο βαθιά μέσα στο φθινόπωρο η ζέστη γίνεται πιο υποφερτή, τα βράδια μας πιο δροσερά, χωρίς να χαθεί η αύρα του καλοκαιριού.

Άλλωστε η κλιματική αλλαγή έχει φροντίσει για την επιμήκυνση των καλοκαιριών μας, ανά την υφήλιο, ακόμα και σε χώρες του Βόρειου ημισφαιρίου. Το 2024 σημείωσε νέα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, με τα γνωστά, δυσάρεστα επακόλουθα (βλέπε πυρκαγιές, ξηρασία, λειψυδρία, ακραία καιρικά φαινόμενα κλπ).

Τι φέρνει όμως ο φετινός Οκτώβρης; Καταρχάς ευαισθητοποίηση και δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του Καρκίνου του Μαστού.

Ο μήνας είναι αφιερωμένος σε μας τις γυναίκες και όσες δεν προλάβατε να εξεταστείτε, σπεύσατε αφού πρώτα ενημερωθείτε σχετικά (δείτε λεπτομέρειες στο άρθρο του ecogreennet.gr). Το ξέρω ότι φοβάστε (κι εγώ το ίδιο), αλλά όλες μαζί, ενωμένες και δυνατές, μπορούμε να νικήσουμε!

Τι άλλο μας επιφυλάσσει όμως ο δέκατος μήνας του χρόνου; Παραδοσιακά πολλές, αν όχι τις περισσότερες θεατρικές πρεμιέρες (τον ανταγωνίζεται επάξια ο Νοέμβριος).

Φέρνει επίσης την έναρξη ή συνέχιση ελληνικών σειρών, reality show και τηλεπαιχνιδιών. Εμείς ποντάρουμε σταθερά στη μυθοπλασία. Γιατί αναδεικνύει νέα ταλέντα και προσφέρει μία ποιοτική διέξοδο από τις εκπομπές κλειδαρότρυπας και τον λοιπό infotainment…αχταρμά.

Έχουν ήδη ξεκινήσει την πορεία τους μερικά από τα πιο δυνατά χαρτιά των καναλιών, όπως η νέα δραματική σειρά εποχής του Antenna «Grand Hotel». Η σειρά με την εξαιρετικά προσεγμένη παραγωγή, την ατμοσφαιρική φωτογραφία και τα δυνατά ονόματα στο καστ, βασίζεται μεν στη δημοφιλή ισπανική σειρά Gran Hotel, αλλά διαφοροποιείται σε πολλά σημεία.

Αν έχετε παρακολουθήσει την πρωτότυπη σειρά – όπως εγώ – είναι αναπόφευκτες οι συγκρίσεις, κυρίως όσον αφορά το ρυθμό και την ένταση των ερμηνειών. Είναι όμως πολύ νωρίς ακόμα για να έχουμε πλήρη εικόνα. Τα πρώτα δείγματα πάντως είναι, αν μη τι άλλο, ενθαρρυντικά.

Τάσος Νούσιας, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Κόρα Καρβούνη, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και πολλοί ακόμα καταξιωμένοι και νεότεροι ηθοποιοί πρωταγωνιστούν στο νέο αυτό σήριαλ, που έκανε πανηγυρική έναρξη, βάζοντας φωτιά στα μηχανάκια της AGB!

Τον Οκτώβριο αναμένονται κι άλλες τηλεοπτικές πρεμιέρες σειρών μυθοπλασίας με τον Antenna να φέρνει στις οθόνες μας το πολυαναμενόμενο «σίκουελ» μίας άκρως επιτυχημένης σειράς. «Η Μάγισσα φλεγόμενη καρδιά», έρχεται από τις 7/10 για να «μαγέψει» κι αυτήν τη σεζόν τους τηλεθεατές.

Μεταφέροντάς τους σε έναν κόσμο αποκρυφισμού, μυστικών, πάθους και έντονων συγκρούσεων, η σειρά φιλοδοξεί να γράψει υψηλά νούμερα τηλεθέασης. Ηχηρά τα ονόματα του καστ, με προεξέχουσα την πάντα υπέροχη Μαρία Κίτσου, αλλά και τη Γιούλικα Σκαφιδά σε ρόλο κλειδί.

Συνεχίζονται επίσης οι επιτυχημένες σειρές  της ΕΡΤ «Παραλία», «Ηλέκτρα» και «Έρημη χώρα». Το απόλυτα αναβαθμισμένο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο (πολλά μπράβο στον απερχόμενο Κών/νο Ζούλα και τους συνεργάτες του) κρύβει κι άλλον άσο στο μανίκι του…

«Η Μαρία που έγινε Κάλλας» είναι η νέα του μεγάλη παραγωγή, εστιάζοντας στην παιδική και εφηβική ηλικία της διεθνούς φήμης ντίβας του κλασικού τραγουδιού, πριν εκείνη γίνει μύθος. Η Ελένη Ράντου στο ρόλο της μητέρας της, αλλά και το υπόλοιπο προσεγμένο καστ, είναι σοβαρά εχέγγυα επιτυχίας.

Για να πάμε όμως και στο θέατρο, απ’ όλα έχει το «μενού» για τη σεζόν 2024-2025. Το περίφημο “The Doctor” σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Αμφι-θέατρο από τις 18 Οκτωβρίου 2024.

Η Στεφανία Γουλιώτη ηγείται ενός εντυπωσιακού συνόλου ηθοποιών, σε μια ανατριχιαστικά επίκαιρη θεατρική συνθήκη. Η Κατερίνα Ευαγγελάτου με αυτήν την παράσταση μας θυμίζει όλους τους λόγους για τους οποίους τη θεωρούμε κορυφαία δημιουργό (must see….ασυζητητί).

Το εξίσου συγκλονιστικό «Η άνοδος του Αρτούρο Ούι» με τη θριαμβευτική πορεία θα συνεχίσει να μας «ταρακουνάει» στο θέατρο ARK, από τις 16 Οκτωβρίου 2024.

Με το φάντασμα του φασισμού να πλανάται απειλητικά πάνω από την Ευρώπη, ο Άρης Μπινιάρης και οι ικανότατοι συντελεστές της παράστασης μιλούν για το «τέρας» του ρατσισμού και της βίας. Το οποίο αν πάψουμε να βλέπουμε, πάει να πει ότι γίναμε κι εμείς σαν αυτό. Ο Γιώργος Χρυσοστόμου δίνει την ερμηνεία της ζωής του κι εμείς…υποκλινόμαστε!

Στις 29 Οκτωβρίου το παγκόσμιο θεατρικό, εκδοτικό και δικαστικό φαινόμενο “Prima facie” της Σούζι Μίλερ θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο θέατρο Πορεία.

Το θεατρικό έργο της σπουδαίας νομικού, που έχουν ήδη παρακολουθήσει μισό εκατομμύριο θεατές σε περισσότερες από τριάντα χώρες σε όλο τον κόσμο την τελευταία πενταετία. Ένα έργο που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης αντιμετωπίζει τη σεξουαλική κακοποίηση.  

Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου, με τη Λένα Παπαληγούρα στον συγκλονιστικό ρόλο της δικηγόρου Τέσα Ένσλερ. Την περιμένουμε πως και πως, σε ένα θέατρο που έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.

Ο φετινός Οκτώβριος όμως δεν είναι «καυτός» μόνο ιατρικά, τηλεοπτικά και πολιτιστικά. Η δημόσια αντιπαράθεση των έξι υποψηφίων για την Προεδρία του ιστορικού κινήματος ΠΑ.ΣΟ.Κ μαίνεται με αμείωτο ρυθμό.

Μετά το πρόσφατο debate τους οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Αννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης, διασταυρώνουν τα ξίφη τους με στόχο να πάρουν το χρίσμα του προέδρου.

Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για το ΠΑ.ΣΟ.Κ; Με δεδομένο ότι ο χώρος της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς περνάει τη μεγαλύτερη ίσως μεταπολιτευτική κρίση του, το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών είναι καθοριστικό. Τόσο για την ίδια την παράταξη, αλλά ενδεχομένως και για το μέλλον της χώρας μας τα επόμενα χρόνια.

Κι ας μην ξεχνάμε και το ξενόφερτο Halloween! Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει ολίγον αμερικανάκια και οι κολοκύθες και τα μασκέ πάρτι πάνε σύννεφο. Ετοιμαστείτε να γεμίσουν και φέτος οι διαδικτυακοί μας τοίχοι με trick or treat και τα συναφή που λεν και στο χωριό μου!

Ίδωμεν λοιπόν τι θα μας φέρει ο Οκτώβρης, τον οποίο αγαπώ ιδιαίτερα. Κι έχω και λόγο σοβαρό. Τον δεύτερο μήνα του φθινοπώρου γεννήθηκαν τρεις από τους υπέροχους άνδρες της ζωής μου. ο Χρήστος μου, ο μπαμπάς Παναγιώτης κι ο βαφτισιμιός Γιάννης. Να τους χαίρομαι και τους τρεις, αλλά και τον τέταρτο, εκλεκτό φωτογράφο και αδελφό μου, Ευθύμη που γεννήθηκε επίσης φθινόπωρο (sweet november!)

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!