Η Λίλα Παπαπάσχου και ο Χρήστος Σούτος πέρασαν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στα Ίσθμια και μας μιλούν για την εμπειρία τους
Για τους περισσότερους ο Ισθμός της Κορίνθου είναι απλά η είσοδος στην Πελοπόννησο για τη συνέχιση του ταξιδιού τους. Η στενή λωρίδα γης που ενώνει τη Στερεά Ελλάδα με την Πελοπόννησο είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο όμως. Η ανάπτυξη του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου μας “στερεί” την αναγκαία στάση για ένα μικρό ξεμούδιασμα στα πάλαι ποτέ κέντρα και αναψυκτήρια της περιοχής.
Σήμερα η ταχύτητα με την οποία διασχίζεις τον Ισθμό σου “απαγορεύει” έστω και μία φευγαλέα ματιά στη Δ Αριώρυγα που ένωσε το Σαρωνικό με τον Κορινθιακό Κόλπο. Η Δίολκος της Αρχαιότητας έδωσε τη θέση της στη Διώρυγα και ο πλακόστρωτος δρόμος που τα πλοία μεταφέρονταν πάνω σε ξύλα αλειμμένα με λίπος, σε ένα στενό θαλασσινό κανάλι.
Η ιστορία ενός οράματος
Ο Κορίνθιος τύραννος Περίανδρος ήταν αυτός που σκέφτηκε πρώτη φορά να ενώσει το Σαρωνικό με τον Κορινθιακό Κόλπο. Σκέφτηκε τη δημιουργία διώρυγας, αλλά τα τεχνικά μέσα που είχε τον 5ο π.Χ. αιώνα δεν του το επέτρεψαν. Κατάφερε όμως να δημιουργήσει τη δίολκο, τον ειδικά διαμορφωμένο δρόμο δηλαδή, για τη μεταφορά των πλοίων. Με τον τρόπο αυτό πέτυχε να μεταφέρει με ταχύτητα και ασφάλεια τα προϊόντα στις ελληνικές αποικίες της Ιταλίας και της Σικελίας. Αναφορές για τον δρόμο αυτό υπάρχουν σε αρκετά ιστορικά κείμενα, ακόμα και σε έργο του Αριστοφάνη. Συγκεκριμένα στις “Θεσμοφοριάζουσες”.
Η ιδέα της διώρυγας υπήρξε και στο μυαλό των Ρωμαίων, οι οποίοι όμως εγκατέλειψαν το εγχείρημα. Η διάνοιξή της έγινε τελικά πράξη το 1893, μετά από 11 χρόνια έργων και την απασχόληση 2.500 εργατών. Τα εγκαίνια πραγματιποίησε στις 25/7 του 1893 ο τότε πρωθυπουργός Σωτήριος Σωτηρόπουλος. Ο ίδιος ανέλαβε την ηγεσία της χώρας μετά την παραίτηση του Χαρίλαου Τρικούπη.
Η Διώρυγα σήμερα
Με μήκος 6.346 μέτρα, πλάτος στην επιφάνεια της θάλασσας 24,6 μέτρα, στο βυθός πλάτος 21,3 μέτρα και βάθος από 7,5 έως 8 μέτρα η Διώρυγα της Κορίνθου είναι αρκετά δύσκολο να χρησιμοποιηθεί από τα σύγχρονα, μεγάλα εμπορικά πλοία. Παρόλα αυτά ακόμα και σήμερα σε ετήσια βάση τη διασχίζουν περισσότερα από 12.000 πλοία. Αποτελεί εκτός όλων των άλλων και τουριστικό αξιοθέατο.
Η ταλαιπωρία των κατοίκων της περιοχής
Ένα θαύμα της μηχανικής αποτελεί η βυθιζόμενη γέφυρα της Ποσειδωνίας που χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους για την ταχύτερη μετάβασή τους από τη μία πλευρά στην άλλη. Δυστυχώς εδώ και μήνες, μετά από βλάβες μηχανολογικής φύσης που εμφάνισε, παραμένει κλειστή δυσκολεύοντας την καθημερινότητα όσων ζουν και εργάζονταιι στην περιοχή.
Από τον Απρίλιο έχει απομακρυνθεί και έχει μεταφερθεί στη Σαλαμίνα προς αποκατάσταση των ζημιών. Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα δεν είναι απόλυτα σαφές το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας της. Το πρόβλημα για τους κατοίκους επέτεινε και η πρόσφατη, λόγω προβλημάτων στατικότητας μετά από δυστύχημα με βυτιοφόρο, καταστροφή της γέφυρας στη νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου στο ύψος του Ισθμού.
King Saron, μία όαση πρασίνου και προσιτής πολυτέλειας
Το King Saron βρίσκεται στην περιοχή Κάβος Ισθμίας, με είσοδο από τη Λεωφόρο Επιδαύρου. Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο που παρέχει όλες τις ανέσεις στον επισκέπτη του για να χαλαρώσει και να απολαύσει τη διαμονή του.
Σε ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον, με ψηλά επιβλητικά δέντρα, έναν όμορφο κολπίσκο και μία μεγάλη πισίνα τριών επιπέδων, με απόλυτα λειτουργικούς χώρους αποτελεί ιδανικό προορισμό για μικρές ή μεγάλες αποδράσεις.
Δωμάτια με σύγχρονη minimal αισθητική, καθαροί κοινόχρηστοι χώροι, ευγενικό και πρόθυμο προσωπικό, πλούσιο πρωϊνό και ποιοτικό φαγητό έκαναν την εμπειρία μας στο King Saron πραγματικά μοναδική.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας είχαμε την ευκαιρία να γίνουμε μέλη μίας μεγάλης πολυεθνικής παρέας. Κι αυτό γιατί το ξενοδοχείο φιλοξενεί πολλά γκρουπ ξένων τουριστών, που με την θετική τους διάθεση και την αγάπη τους για τη χώρα μας, μας μετέδωσαν αβίαστα τη χαρά και την ξεγνοιασιά τους.
Μέσα από ξεχωριστές μουσικές, θεματικές βραδιές με live στον κήπο του ξενοδοχείου, αλλά και διάφορα άλλα δρώμενα στους υπολοιπους χώρους αναψυχής (μπαρ, ντίσκο κλπ) δίνεται η ευκαιρία για νυχτερινή ζωή…ιndoors! Αν και ήμασταν ανάμεσα στους λιγοστούς Έλληνες που διέμεναν στο ξενοδοχείο, πραγματικά περάσαμε υπέροχα και αισθανθήκαμε όλοι…μια παρέα!
Στην Κόρινθο για καφέ και ανεφοδιασμό…
Η τοποθεσία που βρίσκεται το ξενοδοχείο αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για κοντινές εκδρομές στο Λουτράκι, στην Αρχαία Κόρινθο, στην Επίδαυρο και φυσικά στην πόλη της Κορίνθου. Με την ακμάζουσα αγορά και τα παραλιακά καφέ και εστιατόρια, η Κόρινθος προσφέρει στους επισκέπτες πολλές επιλογές.
Εμείς πεταχτήκαμε μέχρι την πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, για καφεδάκι και ανεφοδιασμό (εφημερίδες, περιοδικά και τα συναφή). Παρόλη τη ζέστη του μεσημεριού ήταν γεμάτη από κόσμο και πολύβουη σα μελίσσι!