Ο Σωτήρης Γεωργίου διεισδύει στο μέλλον και την εξέλιξη του ανθρώπου που φέρνει ένα εντυπωσιακό νέο, αλλά και “γκρίζο” τοπίο!

Σχετικά πρόσφατα είχαμε την Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής που θεσπίστηκε τα τελευταία χρόνια και εορτάζεται στις 19/10. Η Βιοηθική είναι κλάδος της Ηθικής, ο οποίος ασχολείται με τα ηθικά διλήμματα που δημιουργούνται από την αλματώδη εξέλιξη της επιστήμης και βασικά  της βιοϊατρικής, της βιοτεχνολογίας και της γενετικής. Επίσης, αναλύει ηθικά ζητήματα, όπως αυτά που αφορούν στην ευθανασία, τις αμβλώσεις, την κλωνοποίηση ανθρώπων, την τροποποίηση του γονιδιώματος, τη γενετική μηχανική κ.ά (Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/421).

Με αφορμή όλα αυτά θυμήθηκα αυτά που έλεγα χρόνια και στις ραδιοφωνικές μου εκπομπές και αφορούσαν την νέα εποχή που έρχεται στην επιστήμη και που θα έρθει σε κόντρα με ηθικές αξίες που διέπουν την ανθρωπότητα. Προσωπικά αναφέρομαι στον μετάνθρωπο και τον μετανθρωπισμό και την επόμενη μέρα και τοπίο που έρχεται στον κόσμο μας. Metahuman: Μετάνθρωπος. Μεγάλο ζήτημα και μεγάλα ερωτήματα. Σε μια εποχή που η επιστήμη κάνει άλματα και όχι βήματα,έρχεται η εποχή ήδη που είτε μέσω ενός τσιπ ,είτε μέσω άλλης τεχνολογίας,θα ενωνόμαστε με τους υπολογιστές και η τεχνολογία θα διεισδύει στον άνθρωπο. Και αυτό από την μια ακούγεται και είναι καλό καθώς θα δώσει λύσεις σε σοβαρά ιατρικά ζητήματα και βασικά μέσω της πρόληψης αλλά και σε ανθρώπους που είναι ΑΜΕΑ. Θεωρώ ότι θα έχουμε ιατρικά θαύματα στα επόμενα χρόνια. Βέβαια ο όρος Metahuman παραπέμπει και σε άλλες κατευθύνσεις. Όπως στο να βιώσουµε ανώτερες καταστάσεις επίγνωσης. Έχει ο άνθρωπος ανώτερες δυνάμεις ή μπορεί να συνδεθεί και να αλληλεπιδράσει με ανώτερες δυνάμεις και ενέργειες; Είναι δυνατότητες που είναι “κλειδωμένες” για οιοδήποτε λόγο; Και πως ξεκλειδώνονται; Πιθανότατα η απάντηση είναι στις δυνατότητες που έχουν άνθρωποι που έχουν εξελιχθεί πνευματικά και τις βλέπουμε.

Ταυτόχρονα η επιστήμη λέει ότι ο άνθρωπος σήμερα χρησιμοποιεί ένα ελάχιστο μέρος των δυνατοτήτων του εγκεφάλου του. Και μην ξεχνάμε ότι ακόμα και γενετιστές λένε ότι ο άνθρωπος είναι μια τέλεια μηχανή. Σαν να την έχει σχεδιάσει κάποιος. Μεγάλο ερώτημα και εδώ καθώς μπαίνει το ζήτημα αν υπάρχει Θεός. Σαφώς για μένα ναι είναι η απάντηση με την έννοια μιας Ανωτέρας δύναμης,αρχής του παντός. Καθώς δεν γίνεται,για μένα,να υπάρχει τόσο τέλεια σχεδιασμένο ον. Ασχέτως αν ο άνθρωπος στην Γη ζει αυτοκαταστροφικά και φυσικά δεν αξιοποιεί τις δυνάμεις του.

Σύμφωνα και με την αρθρογραφία σε υψηλό επίπεδο,η επικείμενη υπερτεχνολογία θα αλλάξει το ανθρώπινο είδος στο όχι μακρινό μέλλον. Και εδώ μπαίνουν πολλά ερωτήματα της Βιοηθικής. Η ευθανασία και οι αμβλώσεις ήταν τα παλαιότερα ερωτήματα και προβληματισμοί. Περάσαμε στην περίφημη κλωνοποίηση ανθρώπων και αν είναι δυνατή και αν επιτρέπεται. Πάντα εκτιμούσα ότι για λόγους “ασφαλείας” η επιστήμη είναι πιο μπροστά από ότι γνωρίζουμε και μαθαίνουμε και συνεπώς υπάρχουν πολλά που δεν ξέρουμε.Αν και οι διαρροές πάντα υπάρχουν και η φαντασία των ταινιών του χόλιγουντ δεν είναι τυχαία και συνήθως είναι προάγγελος και μας βάζει στην νέα πραγματικότητα που έρχεται σαν τρέιλερ.

Μέρος της Βιοηθικής αποτέλεσαν και τα περίφημα εμβόλια για τον κόβιντ και είναι “έργο” που θα δούμε πάλι μπροστά μας ποικιλοτρόπως. Θα μπαίνει το κοινό καλό της κοινωνίας πάνω από την ατομική θέληση; Ο άνθρωπος είναι κυρίαρχος του εαυτού του συνταγματικά και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τον αναγκάσει να κάνει κάτι ιατρικά που δεν θέλει. Όμως ο κίνδυνος για την κοινωνία μπορεί να τον αναγκάσει. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Ήδη πήραμε μια εικόνα από την περίπτωση των εμβολίων. Πάμε και στην συνέχεια. Η επιστήμη θα κάνει άλματα και για την καλύτερη οικονομία θα προλαβαίνει τις ατομικές ιατρικές εξελίξεις. Μέσω πρόληψης και παρακολούθησης. Θα έβαζες ένα τσιπάκι για να έχεις και άμεση ιατρική αντιμετώπιση αλλά και ιατρική πρόληψη; Θα το δεχόσουν αν στο επέβαλλαν πχ στο μέλλον οι ίδιες οι ασφαλιστικές εταιρείες,η εργασία σου που στο μέλλον για μένα θα είναι όλα σε πολυεθνικές ή τα κρατικά συστήματα. Κομμάτι Βιοηθικής είναι και αυτό και θα το ζήσουμε!

Η σύγχρονη επιστήμη μας φέρνει και άλλα θέματα Βιοηθικής στο τραπέζι που έχουν να κάνουν με την τροποποίηση του γονιδιώματος, τη γενετική μηχανική και άλλα. Συνεπώς ο άνθρωπος θα αλληλεπιδρά άμεσα με την τεχνολογία και η τεχνολογία μπαίνει όχι στην ζωή,αλλα κυριολεκτικά στον άνθρωπο. Ακόμα και τα χρήματα στο μέλλον μπορεί να είναι μόνο αχρήματα και σε τσιπάκι ενσωματωμένα για λόγους πχ ασφαλείας. Πόσο Βιοηθικό είναι αυτό όμως; Η παγκόσμια κοινότητα,κυβερνήσεις και οργανισμοί στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον θα κληθούν να λάβουν ασύλληπτες αποφάσεις που θα αναιρέσουν εκτιμώ το ατομικό δικαίωμα για το σώμα μας ή θα σε θέτουν εκτός κοινωνίας αν δεν δέχεσαι την νέα εποχή.  Από την άλλη είναι πάντα ένα μεγάλο ηθικό ζήτημα αν μπαίνει πάνω από όλα το σύνολο και ποιά είναι τα όρια.

Σε μια κοινωνία, κανονικά, το ευρύτερο καλό είναι το ζητούμενο και το σύνολο μπαίνει πάνω από την μονάδα. Αλλά ποιά αλήθεια είναι τα όρια και η κόκκινη γραμμή; Γιατί πράγματι όλοι μας θα θέλαμε να μην υπάρχει τρομοκρατία,βία,κοινωνικές ανισότητες που φέρνει σε μεγάλο βαθμό και η φοροδιαφυγή και πολλά άλλα δεινά. Και κάτω από ένα πλήρη έλεγχο όλα αυτά θα ήταν ορατά σε μεγάλο βαθμό και πριν και άρα θα αποφευγόταν αλλά και θα υπήρχε άμεση πάταξη κάθε άνομης και κακής ενέργειας και θα σώζονταν ζωές.

Επίσης ο μετάνθρωπος που θα μας οδηγήσει; Η επιστήμη θα πάει να αντικαταστήσει τον Θεό; Και αν ναι ποιά θα είναι η επόμενη μέρα αν υπάρχει Θεός λοιπόν,μια Ανώτερη δύναμη; Θα γίνει ο άνθρωπος ελεγχόμενος από τις μηχανές και την τεχνολογία ή απλά η τεχνολογία θα διεισδύσει μέσα του αλλά με ευδιάκριτα όρια. Όλα αυτά έχουν να κάνουν και με ένα άλλο τεχνολογικό άλμα που επετεύχθη και έχει να κάνει με την τεχνητή νοημοσύνη. Θα ελέγχουν τον κόσμο τα κομπιούτερ και αν ναι ποιός ελέγχει αυτά; Σε μια εποχή που ολοένα και περισσότερο με την τεχνολογία χάνεται η ατομικότητα μας σε μεγάλο βαθμό. Μήπως ο μετανθρωπισμός οδηγεί στο να χάσει ο άνθρωπος και την ψυχή του,έννοια που μέρος της επιστήμης πάντως δεν αποδέχεται την υπαρξή της; Ή μήπως βοηθήσει τελικά να ξεκλειδώσουμε τεράστιες δυνατότητες που εκτιμώ και εγώ ότι κρύβουμε στον “σκληρό ” μας δίσκο,τον εγκεφαλό μας αλλά και την ψυχή μας; Όλα αυτά μαζί και με τους πειραματισμούς πάνω στο DNA μας που τώρα μαθαίνουμε πολλά,μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Διαβάζουμε ότι επιτυχή είναι αρκετά πειράματα όπου άνθρωποι μπορούν και τηλεκατευθύνουν αυτοκίνητα ή drones ακόμη και ελικόπτερο μόνο με τη δύναμη του μυαλού τους με τη χρήση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων!

Για πρώτη φορά Βρετανοί επιστήμονες πήραν την άδεια από την Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας (HEFA) για να επεμβαίνουν γενετικά στα έμβρυα.Και πολλές άλλες ειδήσεις που κολλάνε το παζλ.  Ένα τεράστιο κεφάλαιο που επεμβαίνει η τεχνολογία και η ιατρική μαζί είναι η αντιγήρανση που απασχολεί πολλούς. Θα ανέβει τόσο πολύ ο μ.ο ηλικίας στο μέλλον; Και πόσοι θα έχουμε πρόσβαση τελικά; Θα είναι για όλους ή για την ελίτ και μόνο και αυτό οικονομικά;

Ένας γνωστός μελλοντολόγος ο δρ. Ιάν Πίρσον είναι πεπεισμένος ότι μέχρι το 2050 θα γίνει τελικά το «πάντρεμα» ανθρώπου με υπολογιστή όπου μέσα από αυτό θα γεννηθεί ένα νέο είδος, ο Homo optimus. Και ήδη υπάρχουν πολλά πειράματα. Θα μπορεί ο υπολογιστής να τραβά την μνήμη ενός ανθρώπου ή να μπαίνει σε αυτή και να την αλλάζει ή να την διαγράφει; Πόσο μεγάλο ζήτημα Βιοηθικής είναι τούτο; Λογικά ο μετάνθρωπος θα ζει πολύ περισσότερο,πιο υγιεινά.θα είναι πιο όμορφος,πιο έξυπνος,πιο μορφωμένος και πολύ γρήγορα. Θα λαμβάνει το πακέτο γνώσης με ένα κουμπί; Άρα δεν θα χρειάζεται πχ να σπουδάσει; Και αν γίνονται όλα αυτά και έχουμε και τα ρομπότ που ήδη μπαίνουν μαζικά στην ζωή μας,ποιος θα είναι ο ρόλος των 8 δις κατοίκων της Γης; Μήπως στο τέλος του έργου έχουμε μαζί με τα ρομπότ όχι ακριβώς ανθρώπους αλλά ανθρωπο ανδροειδές ή cyborg (σ.σ αυτοματοποιημένο τεχνητό οργανισμό ); Προσθέστε την νανοτεχνολογία και πολλές ακόμα σύγχρονες μορφές υπερτεχνολογικής εξέλιξης και στο τέλος δεν θα ξέρετε τι μας ξημερώνει και πως. Ακόμα και τα ζώα με την τεχνολογία θα μπορούσαν να αλλάξουν όχι μόνο γενετικά και εξωτερικά (πχ νέα είδη)αλλά και στην συμπεριφορά τους μέσα από ένα τσιπάκι που θα τους προγραμματίζει τα πάντα όπως τα θέλουμε και θα στέλνει τις ανάλογες πληροφορίες και μνήμες στον εγκεφαλό του!

Τι έρχεται κανείς δεν ξέρει. Προσωπική μου εκτίμηση για να μην κουράζω, ότι η επιστήμη δεν πρέπει να αντικαταστήσει τον Θεό και άρα η Βιοηθική θα έχει πολύ δύσκολο έργο. Επίσης εκτιμώ ότι χρειάζεται να “γραφτεί” ένα νέο σύνταγμα με οριοθετήσεις σε σχέση με την ατομικότητα και τις κοινωνικές μας υποχρεώσεις για μια καλύτερη κοινωνία. Και σαφώς η υπερτεχνολογία μπορεί να υπηρετήσει και να εξελίξει τον άνθρωπο χωρίς να χάσει αυτό που είναι και την σύνδεσή του με τον Δημιουργό του. Όλα είναι θέμα χρήσης. Ποιοι θα έχουν τον έλεγχο και για ποιό λόγο και με ποιό σκοπό..!