Σωτήρης Γεωργίου Vs Αγίου Βαλεντίνου: ο αγαπημένος μας “αιρετικός” δίνει τη δική του διάσταση στην Ημέρα των Ερωτευμένων

Του Αγίου Βαλεντίνου λοιπόν σήμερα. Στο τέλος θα ξεχάσουμε ότι γιορτάζει και ένας Άγιος, καθώς η εμπορευματοποίηση των πάντων στην ζωή μας επισκιάζει ακόμα και τον ίδιο τον έρωτα. Προσωπικά δεν μου αρέσει γενικά η νοοτροπία “πρέπει να κάνουμε πάρτι στα γενέθλια μας ή την ονομαστική μας εορτή ή με αφορμή ό,τι άλλο μας έχουν επιβάλλει να γιορτάζουμε.

Για παράδειγμα όπως σήμερα, ανήμερα της γιορτής των ερωτευμένων. Κι αυτό καθώς στην πρώτη περίπτωση έρχονται και αυτοί που δεν σε συμπαθούν πραγματικά ή σε θυμούνται μόνο στις γιορτές. Τώρα η σημερινή ημέρα είναι μια άλλη ιστορία. Αυτοί που σε αγαπάνε, στο αποδεικνύουν καθημερινά με τις πράξεις τους. Θα γιορτάσουν λοιπόν σήμερα τα ζευγάρια τα ερωτευμένα και δωσ’ του έξοδα, κάρτες, λουλούδια, δώρα, φαγητά, ποτά.

Το θλιβερό όμως δεν είναι αυτό, γιατί πρέπει να ζήσουν κι αυτές οι επιχειρήσεις. Το θλιβερό κολλάει στο ότι θα δείτε σήμερα αγκαλίτσα πολλούς και πολλές που έχουν και μια ή και περισσότερες παράλληλες σχέσεις! Όσο να πεις, για να κάνουμε και λίγο χιούμορ, είναι πρόβλημα και αυτό, ε; Θα βγεις με το επίσημο αμόρε ή με το “παράνομο”; Σε κάθε περίπτωση την γκρίνια δεν τη γλιτώνεις.

Θα βλέπεις γύρω σου δήθεν ερωτευμένα ζευγάρια που την ίδια ώρα που αγκαλιάζουν το δεσμό τους, θα περιμένουν ή θα στέλνουν μήνυμα στον “παράνομο” έρωτα . Δεν πειράζει όμως, γιατί σημασία έχει η κατανάλωση. Καθώς στην εποχή που όλα μετριούνται σε χρήμα, ακόμα και μια γιορτή αγάπης κανονικά, στήθηκε έτσι ώστε να φέρει κατανάλωση. Όλα στον βωμό του χρήματος και με την έμμεση ή και άμεση “προπαγάνδα” αν δεν πάρεις καλό δώρο δεν είσαι ερωτευμένος! Τις άλλες μέρες κάνε ότι θες θα σου πει το σύστημα. Αλλά σήμερα χάλασε λεφτά για να δείξεις ότι αγαπάς!

Προσωπικά δεν ήμουν ποτέ και δεν θέλω να είμαι θύμα του συστήματος τόσο απροκάλυπτα και θα προτιμούσα να δείχνω τον ερωτά μου καθημερινά και χωρίς φανφάρες. Άλλωστε – και αυτό είναι το πιο θλιβερό, φτάσαμε στην εποχή που ο έρωτας μετριέται σε λεφτά και όχι σε αγάπη! Πόσο πιο θλιβερό ειλικρινά μπορεί να είναι όλο αυτό; Αλήθεια πόσο εκτιμώ τις γυναίκες που θα πούνε στο άλλο μισό τους, ότι αντί για ένα χλιδάτο γεύμα ή ένα ακριβό δώρο, να βοηθήσουμε με αυτά τα χρήματα κάποιον που τα έχει ανάγκη για την επιβίωσή του! Στην εποχή της άκρατης υποκρισίας θα βλέπετε γύρω σας “ερωτευμένους” που μισούν το άλλο τους μισό!

Για την ιστορία η τ ταύτιση του εορτασμού της μνήμης του Αγίου Βαλεντίνου με την Ημέρα των Ερωτευμένων ξεκίνησε από την Αγγλία του ύστερου Μεσαίωνα, έχοντας παγανιστικές και χριστιανικές αναφορές. Η γιορτή καταργήθηκε από την Εκκλησία τον 5ο αιώνα μ.Χ., ως ειδωλολατρική. Στη θέση της (14 Φεβρουαρίου) μπήκε ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Βαλεντίνου, μάρτυρα της χριστιανικής πίστης από τη Ρώμη, με απόφαση του Πάπα Γελάσιου.

Ο Βαλεντίνος, σύμφωνα με τον θρύλο, υπήρξε ιερωμένος του 3ου αιώνα, ο οποίος σε πείσμα των αυτοκρατορικών διαταγών δεχόταν να παντρέψει νεαρούς στην ηλικία ερωτευμένους, γλιτώνοντας με αυτό τον τρόπο τους άρρενες από τη στρατιωτική θητεία. Με άλλα λόγια, επρόκειτο για πραγματικό προστάτη των ερωτευμένων και των αντιρρησιών συνείδησης, θα λέγαμε σήμερα! Ένας άλλος θρύλος λέει, ότι όσο καιρό ο Βαλεντίνος ήταν μέσα στη φυλακή, αρνούμενος να αποκηρύξει την πίστη του, ερωτεύτηκε την τυφλή κόρη του δεσμοφύλακά του, στην οποία μάλιστα έστειλε κι ένα γράμμα με την υπογραφή: Με αγάπη από τον Βαλεντίνο σου.

Ο Άγιος Βαλεντίνος δεν μνημονεύεται πουθενά στο ορθόδοξο εορτολόγιο και, όπως ήταν φυσικό, η ορθόδοξη Εκκλησία ποτέ δεν τον παραδέχτηκε. Μάλιστα πρότεινε να καθιερωθεί ως ημέρα των ερωτευμένων η γιορτή του Αγίου Υακίνθου, που τιμάται στις 3 Ιουλίου. Ο Υάκινθος καταγόταν από την Καισάρεια της Καππαδοκίας και υπηρετούσε ως κουβικουλάριος (θαλαμηπόλος) του ρωμαίου αυτοκράτορα Τραϊανού. Άνθρωπος εμπιστοσύνης του αυτοκράτορα, ο Υάκινθος προσηλυτίστηκε στον Χριστιανισμό, προκαλώντας την οργή του Τραϊανού, που όταν το έμαθε διέταξε να τον φυλακίσουν χωρίς να του δίνουν καθόλου φαγητό, εκτός κι αν ήθελε να φάει ειδωλόθυτα. Σαράντα μέρες πέρασε έτσι ο Υάκινθος, χωρίς να αγγίξει τα ειδωλόθυτα. Την 41η, όμως, παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο, σε ηλικία 20 ετών.

Στην καθιέρωση της 3ης Ιουλίου ως ημέρα του έρωτα και της ποίησης πρωτοστάτησε ο γνωστός τραγουδοποιός από τα Ανώγεια της Κρήτης, Λουδοβίκος των Ανωγείων, που μαζί με ανθρώπους του πνεύματος και των γραμμάτων προχώρησαν στην ανέγερση ενός ναού σε μια πανέμορφη τοποθεσία, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στον Ψηλορείτη. Μπροστά από το εκκλησάκι αυτό, που είναι το μοναδικό στην Ελλάδα αφιερωμένο στον Άγιο, κάθε καλοκαίρι πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με την επωνυμία Υακίνθεια.

Το 2000 ο μακαριστός Aρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, στην προσπάθειά του να φέρει πιο κοντά τη νεολαία στην Εκκλησία, πρότεινε να εορτάζεται η γιορτή των ερωτευμένων στις 13 Φεβρουαρίου, ημέρα που η Ορθοδοξία τιμά τη μνήμη των Αποστόλων Ακύλα και Πρίσκιλλας, ενός ενάρετου ζευγαριού Ιουδαίων σκηνοποιών, που ζούσε στην Κόρινθο και ασπάστηκε τον Χριστιανισμό.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/134