Ο Χρήστος Σούτος γράφει για τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και την «προϊστορία» μίας διαμάχης με οσμή…παρελθόντος

Σας αιφνιδίασε η είδηση της διαγραφής του πρώην Πρωθυπουργού; Μάλλον όχι. Αιτία, σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, ήταν η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στο Βήμα της Κυριακής. Σε αυτήν μιλάει, μεταξύ άλλων, για την εξωτερική πολιτική και τον Υπουργό κ. Γεραπετρίτη.

Σας πείθει; Μάλλον όχι. Ο Αντώνης Σαμαράς, που είχε ρίξει την Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993, είναι βέβαιο πως θα έπραττε το ίδιο και τώρα με την Κυβέρνηση του Κυριάκου αν μπορούσε.

Ο πρώην Πρωθυπουργός εδώ και καιρό έχει βάλει στο στόχαστρο την κυβερνητική πολιτική και κυρίως το πρόσωπο του νυν Πρωθυπουργού. Με αναφορές και επισημάνσεις, που ακούγονται γλυκά στα αυτιά της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, μοιάζει να μην «δέχεται» το άνοιγμα που έχει επιχειρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον κεντρώο χώρο. Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς δεν πρόκειται απλώς για άνοιγμα. Πρόκειται για άλωση του χώρου, την ίδια ώρα που τα κόμματα της κεντροαριστεράς ασχολούνται με τα εσωτερικά τους και όχι με το σφυγμό και τις ανάγκες της κοινωνίας.

Ο Κυριάκος φυσικά γνωρίζει πως ο κίνδυνος για τη δική του επόμενη μέρα προέρχεται βασικά από τη δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή είναι που δεν ήθελε τη ρητορική της λεγόμενης woke ατζέντας. Αυτή είναι που έχει «γεννήσει» όλα αυτά τα κόμματα και τους μηχανισμούς στο μαλακό πολιτικό υπογάστριο της παράταξης, αυτή που τον αμφισβητεί.

Ο Κυριάκος επίσης γνωρίζει ότι με το ΠΑ.ΣΟ.Κ να ανεβαίνει και χωρίς ανταγωνισμό από τα υπόλοιπα κόμματα του δικού του τόξου. Δεν είναι μακριά η μέρα που το κίνημα που αποτέλεσε την ηγέτιδα δύναμη της κεντροαριστεράς θα την εκφράσει ξανά και τότε θα πρέπει να έχει μαζί του τα δεξιά αντανακλαστικά της Νέας Δημοκρατίας σε εγρήγορση.

Η οικογένεια Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή, που ο πατέρας του νυν Πρωθυπουργού και Πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβε την ηγεσία της. Ήξερε ότι το καραμανλικό μπλοκ της παράταξης, τους έβλεπε ως ξένο σώμα. Τα στελέχη που ήταν και είναι ιδεολογικά κοντά στον ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνο Καραμανλή. Με μέλος της οικογενείας Μητσοτάκη στην ηγεσία νοιώθουν σαν να έχουν παραχωρήσει το κόμμα. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, γιατί ο Κυριάκος θέλει να επιστρέψει η ρητορική του σιγά – σιγά στις δεξιές ράγες;

Το πρόβλημα για τον Πρωθυπουργό θα μεγαλώσει στην περίπτωση, που ο Κώστας Καραμανλής συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό με τον Αντώνη Σαμαρά. Πόσο εύκολο ή πιθανό όμως είναι κάτι τέτοιο; Να το κάνει άμεσα ο ίδιος απίθανο. Πρώτον γιατί ως όνομα και μέγεθος γνωρίζει την ιστορική του ευθύνη απέναντι στην παράταξη, που δεν τελειώνει στον Κυριάκο ή στον ίδιο.

Δεύτερον γιατί ξέρει ότι μία άμεση κόντρα δική του με το μητσοτακικό μπλοκ θα έχει ολέθρια και κυρίως διχαστικά αποτελέσματα για το κόμμα. Η Νέα Δημοκρατία είναι η λαϊκή δεξιά παράταξη, που παρά τις δικές μου ιδεολογικές διαφορές, έχει προσφέρει στο τόπο και την πατρίδα με τα λάθη και τα σωστά της, όπως συμβαίνει και με όλα τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει από το 1974 και μετά.

Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον λοιπόν; Την προσπάθεια της Κυβέρνησης να φέρει πάλι κοντά της το δεξιό και ακραία δεξιό ακροατήριο που έχει αρχίσει να απομακρύνεται και να βρίσκει καταφύγιο σε ακραίους σχηματισμούς. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναζητά το πότε μπορεί να πετύχει τον πολιτικό αιφνιδιασμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να διεκδικήσει με αυξημένες πιθανότητες μία ακόμα αυτοδύναμη κυβερνητική θητεία.

Ξέρει πολύ καλά ο ίδιος ότι η ηγεμονία του κεντρώου χώρου έχει ημερομηνία λήξεως και πως πρέπει να προσφύγει στις κάλπες πριν το ΠΑ.ΣΟ.Κ αρχίζει να θυμίζει στο κόσμο ότι μπορεί και είναι μία άλλη κυβερνητική πρόταση. Ξέρει, επίσης, ότι για να μπει ως φαβορί στην κούρσα πρέπει να έχει μαζί του τις σταθερές της δικής του παράταξης. Εκεί ακριβώς και θα παιχτεί όλο το παιχνίδι. Ίδωμεν…