Ο Χρήστος Νομικός βρέθηκε στα “πάτρια εδάφη” και στην αγαπημένη του Αμοργό και μας μεταφέρει σήμερα, την τελευταία μέρα του Νοέμβρη, όσα μαγικά συνέβησαν στο νησί γεμίζοντας τις γκρίζες, φθινοπωρινές μέρες με χρώματα, αρώματα και μουσικές!

Καθώς  ο Νοέμβρης μας αποχαιρετά σήμερα και μαζί του και το φθινόπωρο και όσο ο χειμώνας θα μπαίνει και θα φωλιάζει στα νησιά του Αιγαίου, όλοι πιστεύουν ότι η υπόθεση τουρισμός και πολιτιστικές εκδηλώσεις έχουν τελειώσει ειδικά για τα μικρά αυτά νησιά που κάποτε ήταν η «άγονη γραμμή»

Αυτή την εποχή το πλοίο φτάνει στην Αμοργό βαθιά μεσάνυχτα, παρά ταύτα τα φωτάκια των χωριών της Αιγιάλης σε καλωσορίζουν, μικρές πυγολαμπίδες έτοιμες να σκορπίσουν στη θάλασσα και να γίνουν αστερίες προσφέροντας ένα φως πολιτισμού

Όχι δεν είναι τελειωμένη υπόθεση πολιτισμός και τέχνη στο νησί της Αμοργού το φθινόπωρο και το χειμώνα. Παράλληλα δε με τη μυσταγωγία της γιορτής της Παναγίας στις 21 Νοεμβρίου αλλά και την παραμονή στο μεγάλο εσπερινό, τα πράγματα αποκτούν πολύ ιδιαίτερες διαστάσεις.

Κορυφαίο όμως γεγονός  είναι και το φεστιβάλ κινηματογράφου Αμοργού το οποίο μετράει ήδη 14 χρόνια ζωής. Ένα φεστιβάλ, το 14ο` Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού, το 20ο ΥΠΕΡΙΑ για τον Πολιτισμό, και η 6η Ακαδημία Κινηματογράφου στην Αμοργό, που ξεκίνησαν στο νησί στις 13 Νοεμβρίου, 2023, και είναι μια συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Αμοργού, του Δήμου Αμοργού,  και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με την υποστήριξη του ΕΟΤ, της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, του Κέντρου Ελληνικού Κινηματογράφου, της Αιγέας ΑΜΚΕ, της Μotor Oil, της Blue Star, και της Action Art.

Οι συμμετέχοντες που προέρχονται από 20 χώρες του κόσμου, ακόμη και από το μακρινό Los Angeles, ξεναγήθηκαν καθημερινά στα αξιοθέατα της Αμοργού, και δοκίμασαν με την ευκαιρία  τα ξεχωριστά εδέσματα της, προκειμένου να γνωρίσουν την ιδιαίτερη γαστρονομία του νησιού, η οποία είναι και θέμα του ΥΠΕΡΙΑ.

Ταινίες από 50 χώρες του κόσμου διαγωνίστηκαν  και βραβεύτηκαν, επιλεγμένες από την διεθνή επιτροπή του Φεστιβάλ, κατά την τελετή λήξης στις 16 Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο της Ακαδημίας Κινηματογράφου, έγιναν  σεμινάρια και εργαστήρια σε όλα τα σχολεία της Αμοργού (Δημοτικά, Γυμνάσιο, Λύκειο και ΕΠΑΛ) από ειδικούς στο χώρο της φωτογραφίας και του σινεμά.

Σημαντικοί ομιλητές, παρουσίασαν ενδιαφέροντα θέματα για την επίδραση του Κινηματογράφου στον Τουρισμό (Καθηγητής Δημήτρης Κούτουλας), την επίδραση της Πολιτιστικής διπλωματίας στην διασύνδεση των πληθυσμών (Πρέσβυς κ. Ανδρέας Παπασταύρου), για την ψηφιακή διανομή διεθνών παραγωγών (Γιάννης Κουτσομύτης), για τον Πόλεμο και το σινεμά (Πώλ Βιτωρούλης – Κινηματογραφιστής Πολέμων) για την «Αόρατη Αναπηρία» και τις δυνατότητες αλλά & τα δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες ακόμη και στο σινεμά (Παρασκευή Σαλαβγιά).

Ο Δήμαρχος Αμοργού κ. Ελευθέριος  Καραίσκος δήλωσε για τις εκδηλώσεις «Πρόκειται για δυο πάρα πολλές σημαντικές διοργανώσεις  που έχουν καθιερωθεί και καταξιωθεί και στην τοπική κοινωνία, αλλά και στο εξωτερικό. Και αυτό φαίνεται από τις πολλές συμμετοχές που έχουμε κάθε χρόνο απ’ όλον τον κόσμο».

Όπως ο ίδιος επισήμανε «για εμάς είναι μια μεγάλη ευκαιρία να προβάλλουμε τις ομορφιές, τις παραδόσεις του νησιού μας και να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους που θα μπορούν να βοηθήσουν, να προτείνουν και στους επαγγελματίες του νησιού και σε εμάς ως δημοτική αρχή και στους ντόπιους, τρόπους που θα μπορούν να γίνουν καλύτεροι, να βελτιωθούν, που θα μπορούν να προσφέρουν περισσότερα στο κομμάτι του τουρισμού, του πολιτισμού, της αναψυχής».

Πέραν όμως από τα τυπικά , πέραν από την άψογη διοργάνωση και την φιλοξενία από το ξενοδοχείο «Αιγιαλίς» , κόσμημα του νησιού, ο μήνας επιφυλάσσει και την μυσταγωγία της γιορτής της Παναγιάς. Η γιορτή του μοναστηριού της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας είναι πραγματικά μοναδική

Με τον  εσπερινό ο οποίος σε κρατάει σε επαφή όχι μόνο με τα θρησκευτικά του τόπου μας αλλά και με την ίδια τη φύση του νησιού, μέσα στο χαλαρό βράδυ του Νοεμβρίου το οποίο εξελίσσεται για να εκδηλωθεί σε ολονυκτία και να «ολοκληρωθεί» με την ανατολή του ηλίου μέσα από τα πέλαγα.

Ό,τι και να περιγράψει κανείς όσες φωτογραφίες και να δείξει δεν μπορεί πραγματικά να αποτυπώσει το μεγαλείο μιας τέτοιας πραγματικότητας

Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τις κυρίες Ειρήνη Γιαννακόπουλου (πρόεδρο του ΥΠΕΡΙΑ και Ελένη Κουντουρούπη  ( πρόεδρο του Πολιτιστικού  Συλλόγου  Γυναικών Αμοργού) καθώς και το Δήμαρχο Αμοργού τον κύριο Ελευθέριο Καραΐσκο για την προσπάθειά τους να καλυφθεί δημιουργικά αυτό το πολύ ιδιαίτερο δεκαήμερο το οποίο παρέμεινα στο νησί.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης στο ξενοδοχείο Αιγιαλίς, για την φιλοξενία πέντε αστέρων που μου παρείχε.

Στην Αμοργό θα επιστρέψω

Στην Αμοργό όλες και όλοι επιστρέφουν

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

https://www.facebook.com/amorgosfilmfestival