Η Λένα Καραλή γράφει για τις ευρωεκλογές και τον ηθοποιό Νίκο Αναδιώτη που εξελέγη με τη Νίκη

Είναι ένας νέος άνθρωπος. Στα 41, πλέον, είναι νέος ένας άνθρωπος. Είναι ηθοποιός, ζει ανάμεσά μας, είναι μοντέρνος (ως προς το ντύσιμο και την εμφάνιση). Υπό διαφορετικές συνθήκες θα λέγαμε ότι «να ένας Ευρωβουλευτής, που μπορεί να προσφέρει». Αναφέρομαι στον Νίκο Αναδιώτη, τον Ευρωβουλευτή τής «Νίκης».

Άμα τη εκλογή του είπε (μεταξύ άλλων) «Δ… δεν έχω πει ότι η ομοφυλοφιλία είναι αμαρτωλή πράξη αλλά η ομοφυλοφιλική σεξουαλική δραστηριότητα, όπως και η ετεροφυλοφιλική ερωτική πράξη εκτός γάμου. Τα θεωρεί η Ορθοδοξία αμαρτία. Είμαι κι εγώ αμαρτωλός προφανώς. Αμάρτανα κι εγώ και εξακολουθώ να είμαι αμαρτωλός».

Αλήθεια τώρα; Πρέπει να μας κάνει πλάκα, δεν εξηγείται διαφορετικά. Είμαστε στο 2024 και συζητάμε για «ερωτικές πράξεις εκτός γάμου»; Σοβαρά το κάνουμε αυτό; Θαρρώ -δεν παίρνω όρκο- ότι κι η ίδια η εκκλησία έχει πάρει αποστάσεις από αυτό το… δόγμα, που μπορεί πριν από 100 ή 200 χρόνια να είχε ενδιαφέρον, σήμερα όμως δεν είναι ανεδαφικό, αλλά πιο απίθανο από το να δεις τυραννόσαυρο στο απέναντι φανάρι.

Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πιο συντηρητικές απόψεις, που είναι προσκολλημένοι σε μια οικογένεια παλαιού τύπου, ότι υπάρχουν κάποιοι που η εξέλιξη τους ενοχλεί. Κι εγώ, δεν μπορώ να πω ότι τα βρίσκω όλα καλά κι όλα ωραία, αλλά βρε Νίκο είναι δυνατόν να μιλάμε σήμερα για εκτός γάμου σχέσεις.

Αν υπάρχει μια συζήτηση είναι κατά πόσο ο γάμος είναι αναχρονιστική διαδικασία, αν πλέον οι άνθρωποι μπορούν να συνυπάρχουν συντροφικά δίχως τα «ιερά δεσμά», αν προσφέρει περισσότερο απ’ όσα εμπόδια βάζει. Αλλά, ας πούμε ότι μένουμε όλοι πιστοί στον πατροπαράδοτο γάμο, που σε κάθε περίπτωση είναι μια αστική σύμβαση κι όχι μυστήριο.

«Πάμε κι όπου βγει» Νίκο;

Αντιλαμβάνομαι ότι σε… σκανδαλίζω, αλλά ας έρθουμε στο «τώρα», γιατί φαντάζομαι ότι χρησιμοποιείς κλιματιστικό κι όχι βεντάλια, άρα ζεις στο 2024. Θα πάμε, δηλαδή, στα παιδιά μας και θα τους πούμε ότι η πρώτη ερωτική σας πράξη πρέπει να είναι εντός γάμου; Αλήθεια, αν με κάποιο μαγικό τρόπο, ως Ευρωβουλευτής πετύχαινες τη δια νόμου επιβολή κάτι τέτοιου, πόσοι γάμοι θα καταστρέφονταν, απλά γιατί το ζευγάρι δεν θα ταίριαζε;

Εδώ πλέον συζείς με κάποιον πριν παντρευτείς και μετά τον γάμο φτάνεις στην… ασυμφωνία χαρακτήρων, παρότι γνωρίζεις (σχεδόν) τα πάντα. Είναι δυνατόν να λέμε στα νέα παιδιά «πάμε κι όπου βγει»; Αλήθεια, προτείνεις σοβαρά να συνευρίσκονται δύο άνθρωποι αφότου παντρευτούν, δίχως να γνωρίζουν αν υπάρχει χημεία μεταξύ τους;

Αν μπω στον κόπο σου (ήδη γελάω και μόνο στη σκέψη) αναρωτιέμαι θα καταπιέζουν οι νέοι άνθρωποι τις ερωτικές τους επιθυμίες, ή θα παντρεύονται στα 20; Τι από τα δύο θεωρείς αποδοτικό και θετικό για την κοινωνία μας; Κι όλο αυτό επειδή πριν αιώνες (χιλιετίες) η εκκλησία, για λόγους που εξυπηρετούσαν σκοπιμότητες της εποχής, είχε αποκηρύξει την εκτός γάμου ερωτική επαφή…

Πραγματικά ανησυχώ ακούγοντας από νέους και (θέλω να πιστεύω) μοντέρνους ανθρώπους τέτοιες απόψεις κι ανησυχώ διπλά βλέποντας να υπάρχει ανταπόκριση. Δηλαδή, οι ψηφοφόροι που «σταύρωσαν» τον Νίκο τής «Νίκης» συμφωνούν ότι δεν πρέπει να υπάρχει ερωτική πράξη εκτός γάμου κι αυτό το μεταφέρουν στα παιδιά τους; Ακόμα κι ως σενάριο σε ταινία, αν δεν ήταν «παρωδία», θα με ξένιζε.

Όπως και να ‘χει, ας συμφωνήσουμε στην αυτοδιάθεση του σώματός μας, την αυτοδιαχείριση των επιθυμιών μας, δίχως να έχουμε απολιθωμένες αντιλήψεις. Ίσως έτσι μπορέσουμε να πείσουμε τα νέα παιδιά να σέβονται περισσότερο τον εαυτό τους, να προσέχουν τις σχέσεις τους, να μένουν πιστά σε μεθόδους αντισύλληψης, να περνούν καλά, να διασκεδάζουν, έχοντας πάντα τον έλεγχο.