Ο Σωτήρης Γεωργίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας εμβαθύνει στην σπουδαιότητα της ως βασικό κύτταρο της κοινωνίας
Παγκόσμια ημέρα οικογένειας σήμερα. Χμ… Γνωρίζετε, ότι πάντα προσπαθώ να εμβαθύνω στα θέματα της καθημερινότητας. Αλλιώς ποστάρουμε κάτι και καθαρίσαμε και τίποτα καλό δεν κάνουμε για την κοινωνία. Ο προβληματισμός και ο σκεπτικισμός μας εξελίσσουν και μας κάνουν καλύτερους.
Το να μιλάμε μόνο για ό,τι και καλά μας χαροποιεί, μας κοιμίζει. Αν αυτό ήταν αρκετό, δεν θα είχε τόσος κόσμος στο τέλος της ημέρας τα ψυχολογικά του. Παγκόσμια ημέρα οικογένειας σήμερα. Ωραία. Πως να κάνεις όμως οικογένεια σήμερα; Για πες μου. Σε μια εποχή που δοκιμάζεται η έννοια και σε μια εποχή που κατά τη γνώμη μου οδηγείται στην απαξίωση; Ναι, αλήθεια είναι αυτό και έχει μεγάλη σχέση με τις αιτίες που φτάσαμε ως εδώ.
Καταρχάς η οικογένεια είναι το Α και το Ω για να μεγαλώσει σωστά ένα παιδί. Είναι βασικά ο προορισμός μας ως ανθρώπινο είδος. Όχι όμως επειδή πρέπει. Πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλες συνθήκες για εμένα τουλάχιστον. Ειδάλλως αντί για καλό εξελίσσεται σε κάτι αρνητικό. Καλή οικογένεια δεν σε κάνουν τα λεφτά, αλλά η αγάπη. Πολλές οικογένειες έχουν άπειρα λεφτά και είναι έξωθεν τέλειες, αλλά εσωτερικά τα παιδιά μεγαλώνουν στενάχωρα με αυτά που βλέπουν ή τα κενά στην επαφή γεμίζουν οι νταντάδες και τα πανάκριβα παιχνίδια. Τα παιδιά όμως θέλουν αγάπη και όχι λεφτά. Άρα να το πρώτο λάθος. Δεν μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά αγάπη. Ένα παιδί χρειάζεται ποιοτικό χρόνο με τους γονείς του ή τους φροντιστές του.
Πάμε όμως και στα άλλα, τα πιο σημαντικά. Άντε και βρήκες το σωστό έτερον ήμισυ. Σπάνιο κι αυτό σήμερα. Στην εποχή της άκρατης σεξουαλικότητας οι άνθρωποι δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να βρουν σταθερό σύντροφο, για να κάνουν οικογένεια. Εκτός αυτού η παραδοσιακή οικογένεια γίνεται ακόμα πιο…ανέφικτη! Πες όμως ότι βρήκες τον κατάλληλο σύντροφο και υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις μίας “υγιούς” σχέσης. Υπάρχουν χρήματα για να κάνεις οικογένεια, Να φέρεις στον κόσμο ένα παιδί και να το αναθρέψεις;
Πολλές φορές μου έλεγαν πως κινδυνολογώ, αλλά στο τέλος πάντα είχα δίκιο. Η κοινωνία είμαστε εμείς, δεν είναι κοινωνία ένας που αποφασίζει για όλους! Πως να κάνουν οικογένεια σήμερα και ειδικά στην Ελλάδα μας που θεωρείται και παραδοσιακή χώρα, όταν ο μισός και και παραπάνω μισθός (ακόμα και ο υψηλός) πάει στην στέγαση; Πως δύο νέοι των 600 ευρώ ή της εποχιακής δουλειάς θα κάνουν οικογένεια, όταν δεν τους φτάνει να ζήσουν οι ίδιοι; Πως να κάνεις οικογένεια, όταν πρέπει να λείπεις για σεζόν το καλοκαίρι; Και με τι ψυχολογία θα φέρεις στον κόσμο ένα παιδί, όταν πολλοί άνθρωποι σήμερα ζούνε μέσα στο άγχος της επιβίωσης. Πως να έχεις διάθεση για γάμους και παιδιά; Πως να μεγαλώσεις παιδιά όταν μια γυναίκα θα πρέπει να εργάζεται άπειρες ώρες και να είναι ηρωίδα; Δεν έχουν όλοι τη στήριξη γιαγιάδων και παππούδων, που είναι σημαντικότατη.
Η αλήθεια μας οδηγεί στους προγόνους μας που ουσιαστικά μας έφεραν στην ζωή μέσα από πολέμους και κακουχίες. Και εμείς γκρινιάζουμε για τις ανέσεις μας σήμερα. Τότε όμως οι συνθήκες ήταν ίδιες για όλους. Σήμερα, δεν είναι έτσι. Η Διεθνής Ημέρα της Οικογένειας καθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (A/RES/47/237) και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου. Ο ετήσιος αυτός εορτασμός αντανακλά τη σπουδαιότητα που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στην οικογένεια ως βασικό κύτταρο της κοινωνίας. Το θέμα πέρσι ήταν «Δημογραφικές τάσεις και οικογένεια». (Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/27.)
Κάτι άλλο, εξίσου σοβαρό που μας απασχολεί σήμερα, είναι και τα χιλιάδες παιδάκια στην χώρα μας που μεγαλώνουν χωρίς οικογένεια ή εκατομμύρια ακόμα στις υπανάπτυκτες χώρες, τα οποία προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Τα Παιδικά Χωριά SOS στέλνουν ένα βασικό μήνυμα, μέσα από την καμπάνια ευαισθητοποίησης που διοργανώνουν με σύνθημα «Κάθε παιδί αξίζει μια οικογένεια».
Τέλος να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τον Αμερικανό φιλόσοφο Γουίλ Ντυράν (1885-1981), η οικογένεια είναι το κύτταρο του πολιτισμού. Αποτελεί τον πρώτο σημαντικό κοινωνικό θεσμό στη ζωή του ανθρώπου. Σήμερα βλέπουμε παντού διαλυμένες οικογένειες. Πως διαλύεις όμως μια κοινωνία; Όταν διαλύσεις τον βασικό πυλώνα της! Γι’ αυτό πολεμάνε σήμερα και το Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια. Απλά πράματα. Τα οφέλη της οικογένειας είναι πολλά, για όλα τα μέλη της. Από την συναισθηματική νοημοσύνη μέχρι την ψυχική υγεία.
Εν κατακλείδι, ο ποιοτικός χρόνος με την οικογένειά, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ωκυτοκίνης στον εγκέφαλο, καθώς και τα επίπεδα άλλων ορμονών που προκαλούν ευεξία και αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής…