Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για τις 10 μεγαλύτερες ανατροπές σε Ευρωπαικές διοργανώσεις, την στιγμή κατά την οποία η Λίβερπουλ μετά την συντριβή που γνώρισε στο Άνφιλντ (3-0) έχει μπροστά της να σκαρφαλώσει σ ένα βουνό για να ξεπεράσει την Αταλάντα του Γκασπερίνι

Η Λίβερπουλ πρέπει να ταράξει μερικά από τα πνεύματα του ευρωπαϊκού παρελθόντος, εάν θέλει να ξεπεράσει την Αταλάντα και να συνεχίσει την πορεία της, στο Γιουρόπα Λιγκ.

Οι «κόκκινοι» γνώρισαν μία μεγάλη συντριβή με 3-0 στο ‘Ανφιλντ, στο σπίτι τους, από την Ιταλική ομάδα, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης (11/4). Ο πρώην ποδοσφαιριστής της Γουέστ Χαμ Τζιανλούκα Σκαμάκα πέτυχε δύο γκολ, με τον Μάριο Πάσαλιτς να σημειώνει το άλλο.

Η Λίβερπουλ πρέπει τώρα να ξεπεράσει εαυτόν για να έχει ελπίδες να φτάσει στον ημιτελικό στην τελευταία σεζόν του Γιούργκεν Κλόπ στην τεχνική της ηγεσία. Αλλά οι φίλαθλοί της γνωρίζουν ότι η ομάδα τους είναι ικανή για όλα.

Ο Κλοπ βρίσκεται στο σκάφος της για μια από τις μεγαλύτερες ενέργειες διάσωσης που θα έχει σημειώσει ποτέ η ομάδα του η Λίβερπουλ. Βεβαίως υπήρξαν πολλές άλλες αξιοσημείωτες επιστροφές στο παρελθόν . Εμείς τώρα θα δούμε τις 10 πιο σημαντικές …

ΤΟΤΕΝΑΜ

Ο Άγιαξ ήταν μια από τις ιστορίες της σεζόν 2018/19 του Champions League. Η ολλανδική ομάδα, που υπερηφανεύεται για τους Ματάις ντε Λίχτ, Φρένκι ντε Γιόνγκ και άλλους, είχε αιχμαλωτίσει τη φαντασία του ποδοσφαιρικού κόσμου.

Φαινόταν ότι η ιστορία τους θα συνεχιζόταν. Κέρδισε την Τότεναμ με 1-0 στο Γουέμπλεϊ και στη συνέχεια προηγήθηκαν με 2-0 στο δεύτερο ημιτελικό στο Άμστερνταμ. Πρωταγωνιστής ο εξτρέμ, Λούκας Μόουρα . Ο Βραζιλιάνος σημείωσε δύο γρήγορα γκολ και ολοκλήρωσε το χατ-τρικ του με σχεδόν το τελευταίο σουτ του αγώνα.

Τα νεαρά αστέρια του Άγιαξ έπεσαν στον αγωνιστικό χώρο, καθώς τα σπυρούνια του Ποτσετίνο πανηγύριζαν ξέφρενα. Ενώ η Τότεναμ ανέτρεψε μόνο το έλλειμμα ενός γκολ στο πρώτο παιχνίδι, το πλαίσιο αυτής της επιστροφής την βλέπει επάξια να διεκδικεί τη θέση της σε αυτή τη λίστα.

ΦΟΥΛΑΜ (18/3/2010)

Μετά την ήττα με 3-1 στο Τορίνο στη συνάντηση της στο Γιουρόπα Λιγκ, η Φούλαμ φαινόταν έτοιμη να υποκύψει στη Γιουβέντους. Αυτό το αποτέλεσμα φάνηκε να γίνεται περισσότερο τυπικό καθώς ο Νταβίντ Τρεζεγκέ επέκτεινε το προβάδισμα της ιταλικής ομάδας στο Κρέιβεν Κότατζ.

Τότε ήταν που τα πράγματα άλλαξαν εντελώς . Ο Μπόμπι Ζαμόρα στο 9΄άνοιξε το σκορ, πριν αποβληθεί ο Φάμπιο Καναβάρο στο 45΄. Η Φούλαμ εκμεταλλεύτηκε πλήρως την αριθμητική της υπεροχή και ισοφάρισε με δύο τέρματα του Ούγγρου Ζόλταν Γκέρα. Λίγο μετά ο Ρόι Χόντγκσον έριξε στην μάχη τον Κλίντ Ντέμπσι (είχε αν αγωνισθεί δύο μήνες) και στο 81’ έγραψε το τελικό 4-1 εξασφαλίζοντας ένα από τα πιο διάσημα αποτελέσματα του συλλόγου στην ιστορία του.

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ (2019)

Δεδομένου ότι αυτή η επιστροφή είναι κάπως πιο κάτω από αυτή τη λίστα, μπορείτε να κρίνετε μόνοι σας πόσο τρελό είναι πραγματικά. Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2018/19, οι κόκκινοι είχαν ηττηθεί με 3-0 στο πρώτο τους παιχνίδι από την Μπαρσελόνα.

Ο Λιονέλ Μέσι είχε σκοράρει δύο φορές, με τον Λουίς Σουάρες να βρίσκει δίχτυα και στο Καμπ Νου. Η Λίβερπουλ έπρεπε να είναι αμείλικτη στο Άνφιλντ και όντως ήταν.

Ο Βέλγος, Ντίβοκ Οριγκί έδωσε το προβάδισμα στους κόκκινους από νωρίς, με τον Τζορτζίνιο Βαϊνάλντουμ να σκοράρει δύο φορές για να ισοφαρίσει τα πράγματα. Στη συνέχεια, ο Οριγκί πέτυχε το τέταρτο τέρμα μετά από κόρνερ του Τρέντ Αλεξάντερ – Αρνολντ για να σφραγίσει μια αξέχαστη επιστροφή για την ομάδα του Κλόπ, καθιστώντας τον στο δρόμο για το 6ο Ευρωπαϊκό Κύπελλο.

ΡΟΜΑ

Οι ισπανοί γίγαντες παίρνουν τη δεύτερη συμμετοχή τους σε αυτή τη λίστα. Μόλις ένα χρόνο πριν την κατάρρευσή τους κόντρα στη Λίβερπουλ, το έκαναν κόντρα στη Ρόμα. Η Μπαρσελόνα κοίταξε τον δρόμο της μετά τη νίκη με 4-1 κόντρα στους Ρωμάνους στο Καμπ Νόου.

Ο Έντιν Τζέκο, ο σκόρερ του μοναδικού γκολ της Ρόμα στην Ισπανία, σκόραρε νωρίς στον δεύτερο αγώνα. Στη συνέχεια ο Ντανιέλε Ντε Ρόσι (σημερινός προπονητής της) μείωσε τη διαφορά σε μόλις ένα γκολ από το σημείο του πέναλτι.

Στη συνέχεια, ο Κώστας Μανωλάς με κεφαλιά στο τελευταίο δεκάλεπτο έγραψε το 3-0 για να σφραγίσει μια μεγάλη πρόκριση και μια από τις πιο αξέχαστες επιστροφές όλων των εποχών.

ΝΤΕΠΟΡΤΙΒΟ ΛΑ ΚΟΡΟΥΝΙΑ (2018)

Ενώ η Ρόμα ανέτρεψε το έλλειμμα τριών τερμάτων της, η Μίλαν του Κάρλο Αντσελότι πήγε στον άλλο δρόμο. Οι συνήθεις πρωταθλητές Ευρώπης έμοιαζαν άνετα στο δρόμο τους προς τον ημιτελικό μετά τη νίκη του πρώτου αγώνα με 4-1 επί της Ισπανικής Λα Κορούνια.

Η Ντεπορτίβο του Χαβιέ Ιρουρέτα κατέπληξε τους επιφανείς επισκέπτες της πετυχαίνοντας τρία γκολ πριν το ημίχρονο. Ο Βάλτερ Παντιάνι, ο Χουάν Κάρλος Βαλερόν και ο Άλμπερτ Λούκε βρήκαν δίχτυα.

Η γηπεδούχος συνέχισε να πιστεύει στο θαύμα και τελικά στα τελευταία 15’ πέτυχε και τέταρτο γκολ με τον Γκονθάλεθ Φράν σε μία αξέχαστη βραδυά.

ΜΠΑΓΕΡ ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ

Η γερμανική Μπάγερ Λεβερκούζεν του Εριχ Ρίμπεκ ήταν μια από τις ιστορίες της σεζόν και θα μπορούσε ακόμη να κατακτήσει κι άλλα τρόπαια. Εξασφάλισε το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ του 1988 με μια εκπληκτική επιστροφή κόντρα στην Εσπανιόλ. Τότε, ο τελικός διεξαγόταν σε δύο παιχνίδια. Η Εσπανιόλ του Χαβιέ Κλεμέντε φαινόταν στα μισά του δρόμου για τον τίτλο μετά από μια επιτυχία 3-0 στην Ισπανία. Τα γκολ οι Λοσάδα 44΄,56΄, Σολέρ 48΄. Η Λεβερκούζεν στον δεύτερο τελικό συσπειρώθηκε καθώς εξασφάλισε τη δική της επιτυχία με τρία γκολ ( Τίτα 56΄, Γκέτς 63΄, Μπουμ Κουν Τσα 81΄) και στη συνέχεια σήκωσε το τρόπαιο χάρη σε μια νίκη στα πέναλτι με 3-2 .

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ (2005)

Από τη μία επιστροφή με τρία γκολ σε έναν τελικό στην άλλη, αυτή μένει στην ιστορία ως αναμφισβήτητα η καλύτερη επιστροφή όλων των εποχών στο Champions League. Με στόχο να σηκώσουν το πέμπτο ευρωπαϊκό στέμμα τους, τα πράγματα δεν πήγαν όπως έπρεπε για τη Λίβερπουλ.

Ένα γρήγορο γκολ από τον Πάολο Μαλντίνι στο 1’ (για την ακρίβεια σε 51 δευτερόλεπτα) έβαλε τη Μίλαν οδηγό. Στη συνέχεια, ο Ερνάν Κρέσπο σημείωσε δύο τέρματα (39΄, 44΄) για την ιταλική ομάδα η οποία πήγε στα αποδυτήρια με προβάδισμα 3 γκολ. . Η Λίβερπουλ έκανε ράλι μετά το ημίχρονο. Ο Στίβεν Τζέραρντ (54΄) και ο Βλάντιμιρ Σμίτσερ (56’) πέτυχαν δύο γρήγορα γκολ, ενώ ο Βάσκος, Τσάμπι Αλόνσο (σημερινός προπονητής της πρωταθλήτριας Γερμανίας, Μπάγερ Λεβερκούζεν) είχε στη συνέχεια την ευκαιρία να ισοφαρίσει, καθώς κέρδισε την μπάλα μετά την απόκρουση του βραζιλιάνου τερματοφύλακα. Ντίντα σε κτύπημα πέναλτι (στο 60΄). Οπότε οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην διαδικασία των πέναλτι, καθώς στην παράταση δεν άλλαξε κάτι.

Ο Πολωνός, Γέρζι Ντούντεκ απέκρουσε αυτό του Αντρι Σεβτσένκο και η Λίβερπουλ επικράτησε με 3-2 κατακτώντας και το 5ο τρόπαιό της, στην Κωνσταντινούπολη.

ΛΕΙΣΟΕΣ (1961)

Από μια σύγκρουση που σίγουρα θα έχετε ακούσει μέχρι μια σύγκρουση που πιθανότατα δεν θα έχετε. Το παιχνίδι έλαβε χώρα στο Κύπελλο Κυπελλούχων στις 7/9/1961. Η μικρή Πορτογαλική Λεισόες γνώρισε την συντριβή με 6-2 ( Σάρλς Αντένεν 8΄, Κούρτ Σόμερλατ 25΄, Χάιντς Μπέρτσι 51΄, 67΄, Ρίχαρντ Γιάγκερ 52΄, 57΄- Μανουέλ ντε Ολιβέιρα 42΄, 86΄) από την Ελβετική, Σον Ντε Φο, στον 1ο προκριματικό γύρο. Ουσιαστικά οι Πορτογάλοι δεν είχαν καμία πιθανότητα να προχωρήσουν στον επόμενο γύρο. Κάποιος ξέχασε να τους το πει όμως. Η Λεισόες επικράτησε στο δεύτερο παιχνίδι με το εντυπωσιακό 5-0 για να εξασφαλίσει τη νίκη σε μια από τις μεγαλύτερες (και πιο ξεχασμένες) ευρωπαϊκές ανατροπές όλων των εποχών. Τα γκολ για την ιστορία σημείωσαν οι: Οσβάλντο Σίλβα 24΄, 30΄, Μανουέλ ντε Ολιβέιρα 46΄, 71΄και Μάουρο Σοάρες Βεντούρα 51΄.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (1985)

Πίσω σε μερικά πιο γνωστά ονόματα τώρα: Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει μια λαμπερή ευρωπαϊκή ιστορία. Όμως , οι Ισπανοί γίγαντες γνώρισαν μια θλιβερή ήττα 5-1 από την Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ στον τρίτο γύρο του Κυπέλλου UEFA 1985/86. Τα γκολ πέτυχαν οι Μιλ 29΄, Ραν 55΄,59΄, Λίνεν 81΄και ο Γκορντίγιο 68΄, αποβλήθηκε μετά). Οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος πιθανότατα θα πίστευε ότι η γερμανική πλευρά θα προκριθεί στον επόμενο γύρο. Όμως η Ρεάλ του Λουίς Μολόβνι δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Στο κατάμεστο «Μπερναμπέου»ο Χόρχε Βαλντάνο (6΄,18΄) και ο Σαντιλιάνα (76΄, 89΄) πέτυχαν από δύο γκολ και οδήγησαν την Ρεάλ σε εκπληκτική ανατροπή, με 4-0

ΜΠΑΡΣΕΛΟΝΑ (2017)

Θα περίμενε κανείς κάτι άλλο; Οι γίγαντες της Μπαρσελόνα ήταν στην πραγματικότητα αυτοί που πραγματοποίησαν την αξέχαστη επιστροφή αυτή τη φορά. Οι Καταλανοί έβλεπαν την έξοδο τους από το Champions League μετά την ήττα με 4-0 στο Παρίσι, από την Παρί Σεν Ζερμέν Δύο γκολ από τον Άνχελ Ντι Μαρία και ένα των Έντινσον Καβάνι και Γιούλιαν Ντράξλερ ήταν αρκετά για τους Γάλλους να θεωρήσουν ή καλύτερα να πιστέψουν ότι η πρόκριση είναι δική τους. Όμως το δεύτερο παιχνίδι στο Κάμπ Νόου αποδείχθηκε ένα πραγματικό ναυάγιο για τους Παριζιάνους και ένας αξέχαστος θρίαμβος για τους Καταλανούς. Ο Λουίς Σουάρες 3΄, ο Κιρζαουά 40’ αυτογκόλ και ο Μέσι με πέναλτι στο 50’ έγραψαν στον πίνακα 3-0. Οι ελπίδες τους άρχισαν να φουντώνουν. Όμως στο 62’ ο Καβάνι μειώνει σε 3-1 και τα πράγματα δυσκολεύουν. Τότε αναλαμβάνει δράση ο Νειμάρ, ο οποίος σημειώνει δύο γκολ (88΄, 90΄+1’ με πέναλτι) και στο 90’+5΄ο Σέρζι Ρομπέρτο γράφει το 6-1 που είναι κάτι το απίστευτο, αλλά αληθινό πέρα ως πέρα. Η Μπαρσελόνα του Λουίς Ενρίκε προκρίνεται στα προημιτελικά αφήνοντας στα «κρύα του λουτρού» την Παρί του Ουνάι Έμερι…