Ο Μάνος Σταραμόπουλος  συνεχίζοντας το θέμα με το κύπελλο Αγγλίας, τώρα γράφει για τις 7 ομάδες που έχουν τις σπουδαιότερες επιτυχίες στον θεσμό, τις ιστορικές  ανατροπές που προκάλεσαν πάταγο και τους ποδοσφαιριστές με τις περισσότερες επιτυχίες

Πολλές ομάδες έχουν εγγραφεί στα βιβλία της ιστορίας κατακτώντας  το παλαιότερο τρόπαιο του ποδοσφαίρου όλα αυτά τα χρόνια.

Αλλά ποια ομάδα  μπορεί να καυχηθεί ότι έχει σηκώσει το Κύπελλο Αγγλίας περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη;

6 .  Άστον Βίλα (7 τρόπαια, , τέσσερις φορές φιναλίστ )

Ο τελευταίος θρίαμβος της Άστον Βίλα στο FA Cup ήρθε πριν από 60 χρόνια, αλλά οι Χωριάτες  παραμένουν μία από τις πιο επιτυχημένες ομάδες της διοργάνωσης.

Η ομάδα  του Μπέρμιγχαμ δεν έχει κερδίσει αυτή την πλευρά του 21ου αιώνα, έχοντας κατακτήσει  για τελευταία φορά την κορυφή το 1957 νικώντας τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Γουέμπλεϊ.

Οι άλλες έξι επιτυχίες της Βίλα επιτεύχθηκαν  όλες μεταξύ 1887 και 1920, καθώς ήταν μια από τις αρχικές δυνάμεις του αγγλικού ποδοσφαίρου.

6= Μάντσεστερ Σίτι (7 τρόπαια,  πέντε φορές φιναλίστ )

Η Μάντσεστερ Σίτι σήκωσε το τρόπαιο τέσσερις φορές μεταξύ 1904 και 1969, αλλά από την εξαγορά της από τους ιδιοκτήτες του Άμπου Ντάμπι το 2008 η περιουσία της έχει πραγματικά ευδοκιμήσει.

3= Τότεναμ (8 τρόπαια , μία φορά φιναλίς )

Η Τότεναμ μπορεί να υπερηφανεύεται για μια εξαιρετική συλλογή 8  τροπαίων από εννέα τελικούς, με τη μοναδική της ήττα την ήττα με 3-2 από την Κόβεντρι το 1987.

Οι Σπερς πήραν για πρώτη φορά το διάσημο Κύπελλο το 1901 και απόλαυσαν συνεχόμενες νίκες στις αρχές της δεκαετίας του ’60 και του ’80.

Τελευταία φορά έφτασαν μέχρι το τέλος το 1991 και θα είναι απελπισμένοι για έναν ακόμη θρίαμβο για να τερματίσουν την τρέχουσα ξηρασία τους.

3= Λίβερπουλ (8 τρόπαια, ,7 φορές φιναλίστ )

Παρ’ όλες τις επιτυχίες της στο εγχώριο και ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, το ρεκόρ της Λίβερπουλ στο Κύπελλο Αγγλίας είναι κάπως συντριπτικό.

Η ομάδα του Γιούργκεν Κλόπ  Jurgen Klopp τερμάτισε μια 16χρονη αναμονή για το διάσημο τρόπαιο το 2022, όμως  κέρδισε στη διαδικασία των πέναλτι εναντίον της Τσέλσι. .

Αυτή ήταν η όγδοη επιτυχία των Reds, ενώ έχουν πέσει και στο τελευταίο εμπόδιο σε επτά περιπτώσεις.

3= Τσέλσι  (8 τρόπαια νίκες, οκτώ φορές δεύτερος)

Η τελευταία νίκη της Τσέλσι στο Κύπελλο Αγγλίας ήρθε το 2018

Στην αρχή της σεζόν 1996-97, το ρεκόρ της Τσέλσι στο Κύπελλο Αγγλίας ήταν μία φορά πρωταθλήτρια και τρεις φορές ηττημένη φιναλίστ.

Αλλά οι Μπλε κέρδισαν άλλα δύο πριν βγουν απίστευτα στην κορυφή πέντε φορές σε 11 χρόνια μεταξύ 2007 και 2018, κυρίως χάρη στον  Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Κέρδισαν για τελευταία φορά τη διοργάνωση το 2018,  νικώντας τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 1-0 στον τελικό,  αλλά έχασαν τις τρεις τελευταίες εμφανίσεις τους στην παράσταση το 2020, το 2021 και το 2022.

2. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (12 τρόπαια, 9  φορές φιναλίστ )

Η Γιουνάιτεντ δεν αποτελεί έκπληξη ότι βρίσκεται ψηλά σε αυτή τη λίστα, αλλά για μια φορά δεν βγαίνει στην κορυφή.

Το θρυλικό αφεντικό της ο  Άλεξ Φέργκιουσον αντιπροσώπευε 5  από τους 12 θριάμβους του, με δύο να προέρχονται από μια άλλη εμβληματική φιγούρα τον Ματ Μπάσμπι.

Οι «κόκκινοι διάβολοι»  κέρδισαν τελευταία φορά το 2016 και έχουν ηττηθεί σε τέσσερις από τους πέντε τελευταίους τελικούς τους.

1. Άρσεναλ (14 τρόπαια, 7 φορές φιναλίστ )

Η Άρσεναλ είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία του FA Cup

Φτάνοντας  σε 21  εκπληκτικούς τελικούς, η Άρσεναλ είναι οι αδιαμφισβήτητη  βασίλισσα  της μακροβιότερης διοργάνωσης του ποδοσφαίρου.

Η πρώτη τους επίσκεψη στην έκθεση το 1927 είχε ως αποτέλεσμα μια αμφιλεγόμενη ήττα από την Κάρντιφ , κάτι που εξακολουθεί να είναι η μοναδική φορά που το Κύπελλο Αγγλίας έφυγε από την Αγγλία.

Οι κανονιέρηδες  απολάμβαναν τακτικές νίκες όλα αυτά τα χρόνια, αλλά ήταν υπό τον Αρσέν Βενγκέρ , τον πιο επιτυχημένο προπονητή της διοργάνωσης με 7  θριάμβους, που πραγματικά απογειώθηκαν.

Πέντε από τις πιο αξέχαστες εκπλήξεις ς του Κυπέλλου Αγγλίας

Ο Ρόνι Ράντφορντ  πυροδότησε αυτή τη διάσημη σκηνή όταν η Χέρφορντ συγκλόνισε τη Νιουκάστλ. Ο τρίτος γύρος του Κυπέλλου Αγγλίας βρίσκεται στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα, παρουσιάζοντας τη δυνατότητα για μεγάλα σοκ.

Με κορυφαίους συλλόγους να παίζουν με ομάδες από τις χαμηλότερες κατηγορίες και ακόμη και μερικές ομάδες εκτός πρωταθλήματος να είναι στο μείγμα, υπάρχει η ευκαιρία για πολλές εκπλήξεις.

 Εδώ αναφέρουμε μερικά από τις σημαντικότερες εκπλήξεις στο κύπελλο Αγγλίας όλων των εποχών: .

5. Τσέλσι 2-4 Μπράντφορντ (Ιανουάριος 2015)

Με τον Ζοσέ Μουρίνιο πίσω στο τιμόνι για τη δεύτερη περίοδο του στο Στάμφορντ Μπριτζ, η Τσέλσι κέρδισε την Πρέμιερ Λιγκ και το Κύπελλο EFL το 2014-15, κάνοντας αυτόν τον τέταρτο γύρο την έξοδο από το Κύπελλο Αγγλίας στο Μπράντφορντ πραγματικό σοκ.

Όχι μόνο ήταν οι Μπλε που έπαιζαν  εντός έδρας, αλλά προηγήθηκαν και με 2-0 πριν η ομάδα  της League One (ουσιαστικά 3η κατηγορία)  δημιουργήσει μια απίστευτη ανατροπή.

Τα γκολ των Γιον Στίντ, Φιλίπε Μοράις, Αντι Χάλιντει και Μάρκ Γέιτς  είδαν τους Μπάνταμ να σημειώνουν μια αξέχαστη νίκη.

Το νικητήριο γκολ της Ρέξαμ εναντίον της Άρσεναλ το 1992

Η Άρσεναλ έχει κερδίσει την παλιά First Division (πρώτη κατηγορία)  στην περίοδο  πριν από το ταξίδι της στο Ρέξαμ τη σεζόν 1991-92.

Εκείνες τις μέρες δεν διοχετεύονταν χρήματα από το Χόλιγουντ (τώρα ανήκει στους  διάσημους Αμερικανούς  ηθοποιούς  Ράιαν  Ρέινολντς και Ρομπ ΜακΕλχένι)  στον σύλλογο  της Ουαλίας και ένα προβλέψιμο τέλος φαινόταν στα χαρτιά όταν οι φιλοξενούμενοι  του Τζορτζ Γκρέιαμ προηγήθηκαν μέσω του Άλαν Σμιθ.

Όμως , η ομάδα της τέταρτης κατηγορίας διέθετε τη δύναμη του βετεράνου σταρ του Μίκυ Τόμας και το εντυπωσιακό φάουλ του ισοφάρισε το σκορ πριν ο Στιβ Γουάτκιν δώσει προβάδισμα στους γηπεδούχους μόλις δύο λεπτά αργότερα.

3. Μπέρνλι 0-1 Λίνκολν (Φεβρουάριος 2017)

Αυτή η σχετικά πρόσφατη γιγάντωση στο Κύπελλο Αγγλίας είδε μια ομάδα της Μπέρνλι που ήταν στην Πρέμιερ Λιγκ να ταπεινώνεται εντός έδρας.

H  Λίνκολν ήταν στh National League (εθνική κατηγορία, κάτι σαν 6η κατηγορία)  εκείνη την εποχή και είχε κάνει μια σπουδαία πορεία στο Κύπελλο Αγγλίας, νικώντας τις ομάδες Όλνταμ της League One και Τσάμπιονσιπ,  Ίπσουιτς και Μπράιτον για να φτάσει στους 16.

Η κεφαλιά του Σον Ράγκετ  στο  89’  είδε τους φιλοξενούμενους  να διεκδικούν τη μεγαλύτερη έκπληξη της ιστορίας τους,  κάνοντας την ομάδα του Λίνκολνσαιρ  την πρώτη ομάδα εκτός πρωταθλήματος που έφτασε στον προημιτελικό του FA Cup εδώ και 103 χρόνια.

2. Σάτον Γιουνάιτεντ 2-1 Κόβεντρι (Ιανουάριος 1989)

Η Σάτον γιορτάζει τη νίκη της το 1989 εναντίον της Κόβεντρι

Η Κόβεντρι είχε κερδίσει έναν από τους πιο αξέχαστους τελικούς του Κυπέλλου Αγγλίας το 1987, οπότε ήταν ένα μεγάλο σοκ όταν ηττήθηκαν από μια ομάδα εκτός πρωταθλήματος λιγότερο από δύο χρόνια αργότερα.

Οι Γαλάζιοι ουρανοί  πετούσαν ψηλά στην πέμπτη θέση της Πρώτης Κατηγορίας και αναμενόταν να αντιμετωπίσουν εύκολα την πλευρά της  αντιπάλου τους,  αλλά έπεσαν πίσω όταν ο αρχηγός  της  Σάτον, Τόνι Ρέινς, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα τους. .

Ο αμυντικός της  Κόβεντρι Ντέιβιντ Φίλιπς ισοφάρισε πριν ο αυτοαπασχολούμενος κτίστης Μάθιου Χάνλαν νικήσει με βολέ. Ήταν η πρώτη φορά που μια ομάδα εκτός πρωταθλήματος είχε νικήσει μια ομάδα της Πρώτης Κατηγορίας στο Κύπελλο Αγγλίας από το 1975.

1. Χέρεφορντ 2-1 Νιούκαστλ (Φεβρουάριος 1972)

Χάρη στις ατελείωτες επαναλήψεις του διάσημου γκολ σε αυτό το παιχνίδι, η νίκη του Χέρεφορντ εναντίον της Νιούκαστλ παραμένει αναμφισβήτητα η πιο διάσημη γιγάντωση στο Κύπελλο Αγγλίας.

Η ομάδα της Νότιας Λίγκας έπαιξε  έναν  εκπληκτικό επαναληπτικό μετά την ισοπαλία 2-2 στο Σεντ Τζέιμς Παρκ. Στο 82′ φαινόταν ότι η ομάδα της Πρώτης κατηγορίας θα προχωρούσε, όταν ο Μάλκολμ Μακντόναλντ άνοιξε το σκορ.

Όμως , το εντυπωσιακό γκολ του Ρόνι Ράντφορντ από μακρυνή απόσταση  προκάλεσε μια εισβολή στο γήπεδο ενός ντυμένουι περίεργα. Και στην παράταση ο  αναπληρωματικός Ρίκι Τζορτζ θα έδινε στον Χέρεφορντ μια θέση στον τέταρτο γύρο.

Το Κύπελλο Αγγλίας είναι το παλαιότερο ποδοσφαιρικό τρόπαιο στον κόσμο, με την πρώτη του έκδοση να πραγματοποιείται το 1871.

ΑΣΤΕΡΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΟΝΟΜΑ ΧΑΡΗ ΣΤΟΝ ΘΕΣΜΟ

Πολλά από τα μεγαλύτερα αστέρια του παιχνιδιού έχουν κάνει το όνομά τους στον κορυφαίο διαγωνισμό νοκ άουτ της Αγγλίας.

Από τους στρατηγούς της μεσαίας γραμμής της Άρσεναλ μέχρι τους κορυφαίους στόπερ της Τσέλσι, Ας δούμε  ποια αστέρια εμφανίζονται σε αυτήν την περίφημη λίστα.

1. Άσλει ΚΟΟΥΛ  (7 τρόπαια )

Ο Άσλεϊ Κόουλ είναι ο πιο επιτυχημένος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του Κυπέλλου Αγγλίας, αφού κέρδισε (ρεκόρ) 7 τρόπαια. .

Ο Άγγλος αριστερός μπακ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της διάσημης καριέρας του σε λονδρέζικους συλλόγους Άρσεναλ και Τσέλσι. Κέρδισε τρεις φορές με τους κανονιέρηδες  (2002, 2003, 2005) πριν ενταχθεί στους αντιπάλους τους και προσθέσει 4 ακόμη  στην πλούσια  συλλογή του (2007, 2009, 2010, 2012).

Σκόραρε ακόμη και ένα σπάνιο γκολ καθώς η Ντέρμπι έπεσε εκτός ανταγωνισμού με την ήττα 2-1 στον πέμπτο γύρο από την Μπράιτον το 2019 (- την τελευταία του εμφάνιση στο διάσημο τουρνουά).

2= Πέτρ ΤΣΕΧ  (5 τρόπαια )

Ο Πετρ Τσεχ έχει κατακτήσει πέντε φορές το Κύπελλο Αγγλίας. Αναμφισβήτητα ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες όλων των εποχών, η καριέρα του Τσέχου, Πέτρ Τσεχ  ήταν γεμάτη τρόπαια.

Κέρδισε τέσσερα μετάλλια στο Κύπελλο Αγγλίας στην Τσέλσι με τον πρώην συμπαίκτη του, Κόουλ, πριν πάει στο Βόρειο Λονδίνο και πάρει άλλο ένα στέμμα με τους παλιούς «εχθρούς» της Άρσεναλ.

Η πιο εμβληματική στιγμή του Τσεχ στη διοργάνωση ήταν μια απίστευτη απόκρουση σε σουτ του  επιθετικού της Λίβερπουλ Άντι Κάρολ στα τελευταία λεπτά του τελικού του 2012, που κράτησε το σκορ στο 2-1 και εξασφάλισε τη νίκη για την ομάδα του.

2 = Τζον ΤΕΡΙ (5 )

Ο Τζον Τέρι ήταν ο αμυντικός βράχος μιας γεμάτης τρόπαια εποχής στο Στάμφορντ Μπριτζ.

Εκτός από 5  τίτλους Premier League και μια νίκη στο Champions League το 2012, η λαμπρή καριέρα του τον είδε να σηκώνει το Κύπελλο Αγγλίας 5 φορές κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Δυτικό Λονδίνο. Ο αρχηγός της Τσέλσι κέρδισε τον πρώτο του τελικό του Γουέμπλεϊ εναντίον της Άστον Βίλα το 2000 πριν νικήσει τις  Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Έβερτον, Πόρτσμουθ και Λίβερπουλ στους επόμενους τελικούς.

2= Πάτρικ ΒΙΕΙΡΑ  (5 )

Ο Ασλει Κόουλ  και ο Πάτρικ Βιειρά  κέρδισαν πολλά τρόπαια μαζί. Η εκπληκτική καριέρα του Πάτρικ Βιέιρα περιελάμβανε 5  τρόπαια  στο Κύπελλο Αγγλίας με όλες εκτός από μία εξασφαλισμένες κατά τη διάρκεια της εποχής του θρύλου της Άρσεναλ με τους κανονιέρηδες

Ο τελικός θρίαμβος του εντυπωσιακού  μέσου ήρθε σε μια σύντομη περίοδο με την Μάντσεστερ Σίτι, όπου προσέφερε το  έμπειρο χέρι του  στην ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι. Ο Βιειρά μπήκε ως αλλαγή για μια σύντομη εμφάνιση στον τελικό για να κερδίσει ένα τρόπαιο στο τελευταίο του παιχνίδι ως ποδοσφαιριστής  πριν ξεκινήσει μια προπονητική καριέρα που  οδήγησε την Κρύσταλ Πάλας  στους ημιτελικούς το 2021-22.

5 = 21 ποδοσφαιριστές  ( 4 τρόπαια )

Συνολικά 21 ποδοσφαιριστές  έχουν κερδίσει τέσσερα μετάλλια στο Κύπελλο Αγγλίας, συμπεριλαμβανομένων αρκετών σπουδαίων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, της Άρσεναλ και της Τσέλσι.

Ακολουθεί μια λίστα με τους  21:

Ντένις Μπέργκαμπ, Κλέιτον Μπλάκμορ, Σολ Κάμπελ, Ντιντιέ Ντρογκμπά, Πάουλο Φερέιρα, Ράιςν Γκίγκς, Ολιβιέ Ζιρού, Μάρκ Χιούζ, Σάλομον Καλού, Ρόι Κιν, Μάρτιν Κίον, Λάουρεν, Φράνκ Λαμπάρντ, Τζον Ομπι Μικέλ, Γκάρι Νέβιλ, Αλεξ Οξλέιντ Τσάμπερλειν, Μεσούτ Εζίλ, Ρέι Πάρλουλ, Ντέιβιντ Σίμαν, Πολ Σκόουλς και Στιούαρτ Τέιλορ