Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για τα 6 φαβορί για τη φετινή κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας (Ballon D’Or) που είναι ο Λιονέλ Μέσι, ο Ερλινγκ Χόλαντ, ο Κυλιάν Μπαπέ, ο Βινίσους, ο Ρόντρι και ο Κέβιν Ντε Μπρόινε

Απέχουμε κάτι λιγότερο από ένα μήνα από την τελετή της Χρυσής Μπάλας του 2023. Είναι μια τεράστια βραδιά για τους ποδοσφαιριστές (30 Οκτωβρίου στο θέατρο Σατελέ του Παρισιού) , αφού το βραβείο της Χρυσής Μπάλας είναι το πιο πολυπόθητο και ευγενέστερο ατομικό έπαθλο στον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Οι επιδόσεις των ποδοσφαιριστών την σεζόν 2022-23 θα ληφθούν υπόψη για το βραβείο. Και τι σεζόν ήταν! Εκτός από τις συναρπαστικές εγχώριες διοργανώσεις σε όλο τον πλανήτη είχαμε επίσης το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2022 που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του περασμένου έτους και φυσικά τις Ευρωπαϊκές και όχι μόνο διασυλλογικές διοργανώσεις.

Οι ποδοσφαιριστές έχουν ήδη καταθέσει την υπόθεσή τους και τώρα η μοίρα τους θα κριθεί με βάση τις ψήφους εκπροσώπων των ΜΜΕ των χωρών που οι εθνικές τους ομοσπονδίες είναι στις πρώτες 100, ανάμεσά τους φυσικά και η Ελλάδα με τον υπογραφόμενο , τον άνθρωπο ο οποίος το 1998 μετά από απόφαση της διοίκησης του France Football,πήρε την θέση του ανταποκριτή-ψηφοφόρου, διαδεχόμενος τον Γιάννη Διακογιάννη..

Δίχως άλλη καθυστέρηση λοιπόν , ας ρίξουμε μια ματιά στα έξι φαβορί για την κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας την εφετινή σαιζόν.

ΒΙΝΙΣΙΟΥΣ Ζούνιορ (Βραζιλία/Ρεάλ Μαδρίτης)

Ο Βινίσιους Τζούνιορ δεν είναι πλέον ο δύστροπος και εύθυμος εξτρέμ της Ρεάλ Μαδρίτης ο οποίος μόλις δημιούργησε μια χούφτα κορυφαίες στιγμές σε μια σεζόν. Ο Βραζιλιάνος σημαντικός ποδοσφαιριστής είναι πλέον βασικός στην γραμμή πυρός της Ρεάλ Μαδρίτης. Έχει δουλέψει εξαιρετικά σκληρά τις δύο τελευταίες εκστρατείες για να κερδίσει αυτή τη φήμη.Ο Βινίσιους ήταν σε εντυπωσιακή φόρμα για τη Ρεάλ Μαδρίτης τη σεζόν 2022-23, σκοράροντας 23 γκολ και 21 ασίστ σε 55 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Κατέκτησε επίσης το Copa del Rey (κύπελλο του Βασιληά), , το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και το Σούπερ Καπ UEFA με τους μερένγκες την περασμένη θητεία.

Όμως , το να μην κατακτήσει τους τίτλους του Champions League και της La Liga μπορεί απλώς να του κοστίσει στον αγώνα για τη Χρυσή Μπάλα του 2023.

Κυλιάν ΜΠΑΠΕ (Γαλλία/Παρί Σεν Ζερμέν)

Η σεζόν 2022-23 του Κυλιάν Μπαπέ ήταν απίστευτη σε ατομικό επίπεδο για ομάδα και χώρα. Είναι δύσκολο να αντιταχθεί κανείς στην ιδέα ότι με τη Χρυσή Μπάλα να είναι ένα βραβείο που αναγνωρίζει την ατομική αριστεία, ο Μπαπέ έχει κάνει αρκετά για να την κερδίσει φέτος.

Για αρχή, κατέκτησε το Χρυσό Παπούτσι στο Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2022 και μάλιστα σημείωσε χατ-τρικ για την εθνική Γαλλίας στον τελικό εναντίον της Αργεντινής. Ο Μπαπέ σημείωσε 41 γκολ και έδωσε 10 ασίστ σε 43 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις για την Παρί Σεν Ζερμέν την περασμένη σεζόν.

Κέρδισε επίσης τον τίτλο στην Ligue 1 2022-23 και τελείωσε την εγχώρια σεζόν ως ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος.

ΡΟΝΤΡΙ (Ισπανία/Μάντσεστερ Σίτι)

Ο υψηλόσωμος Ρόντρι έχει καθιερωθεί αθόρυβα ως ένας από τους καλύτερους κρατικούς χαφ της σύγχρονης εποχής , τις τελευταίες σεζόν. Ήταν ένας από τους πιο αξιόπιστους ποδοσφαιριστές της Μάντσεστερ Σίτι καθώς κατέκτησε ένα ιστορικό τρεμπλ την περασμένη σεζόν.

Ο Ρόντρι έπαιξε σε 52 παιχνίδια για την Σίτι την περασμένη περίοδο, περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον συμπαίκτη του. Σημείωσε επίσης το νικητήριο γκολ της στον τελικό του Champions League κόντρα στην Ίντερ. Αν δεν έφταναν όλα αυτά, έπαιξε επίσης κρίσιμο ρόλο στον θρίαμβο της Ισπανίας στο UEFA Nations League νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι.

Υπάρχουν πολλές πιθανότητες ο Ρόντρι να τερματίσει στο βάθρο της Χρυσής Μπάλας φέτος.

Έρλινγκ ΧΟΛΑΝΤ (Νορβηγία/Μάντσεστερ Σίτι)

Η πρώτη σεζόν του Έρλινγκ Χάαλαντ στην Πρέμιερ Λιγκ δεν θα μπορούσε να πάει καλύτερα. Εντάχθηκε στη Μάντσεστερ Σίτι το περασμένο καλοκαίρι και κατέκτησε την αγγλική κορυφαία κατηγορία. Ο 23χρονος Νορβηγός φορ επέδειξε την εκπληκτική του ικανότητα σκοράροντας ανελλλειπώς, και καταρρίπτοντας πολλά ρεκόρ. Βοήθησε την Σίτι σε ένα ηπειρωτικό τρεμπλ.

Ο Χόλαντ πέτυχε 52 γκολ και έδωσε 11 ασίστ σε 53 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις για τη Μάντσεστερ Σίτι την περασμένη σεζόν. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιτυχία των πολιτών εντός και εκτός συνόρων.

Λιονέλ ΜΕΣΙ (Αργεντινή/Παρί Σ.Ζ, Ίντερ Μαϊάμι)

Έχει κάνει αρκετά ο Λιονέλ Μέσι για να κερδίσει μια 8η Χρυσή Μπάλα φέτος με μεγάλη έκταση ρεκόρ; Ας ρίξουμε μια ματιά στη λίστα με τα επιτεύγματά του από την περυσινή σεζόν. Ο Μέσι εκτόξευσε την Αργεντινή στη δόξα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Σημείωσε 7 γκολ και έδωσε τρεις ασίστ για την Αργεντινή στη διοργάνωση.

Ο Μέσι ήταν επίσης μια υπολογίσιμη δύναμη για την Παρί Σεν Ζερμέν. Πέτυχε 21 γκολ και έδωσε 20 ασίστ σε 41 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις για τους Παριζιάνους την περασμένη σεζόν. Τα κατορθώματά του ήταν κρίσιμα για την κατάκτηση του τίτλου της Ligue 1 επίσης.Όμως κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει αν θα πάρει και το μεγαλύτερο ατομικό έπαθλο…

Κέβιν ΝΤΕ ΜΠΡΟΙΝΕ (Βέλγος/Μάντσεστερ Σίτυ)

Ο πλέον πολυμήχανος, ευρηματικός, πολυεπίπεδος καλλιτέχνης που πάτησε ποτέ το πόδι του στον πλανήτη, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, είχε χαρακτηρίσει την απλότητα ως τη μεγαλύτερη σοφιστεία.Έτσι απλός είναι στο παιχνίδι του και ο Ντε Μπρόινε κι αυτό είναι το πιο δύσκολο, όπως είχε πει και ο Γιόχαν Κρόιφ. Ο Ντε Μπρόινε μεσοεπιθετικός παγκόσμιας κλάσης έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην τριπλή επιτυχία της Μάντσεστερ Σίτυ .Το 2022 ήταν τρίτος στο δημοψήφισμα, αν και τώρα δεν πάρει την πρώτη θέση, ε δεν πρόκειται να την πάρει ποτέ. Και θα είναι κρίμα για έναν τόσο εξαίρετο ποδοσφαιριστή.

Ξεχωριστά έπαθλα αξίζει να αναφέρουμε θα δοθούν ακόμη στον καλύτερο ποδοσφαιριστή κάτω των 21 ετών (Έπαθλο Κοπά), στον καλύτερο τερματοφύλακα (έπαθλο Γιασίν) και φυσικά στην κορυφαία γυναίκα-ποδοσφαιρίστρια η οποία θα πάρει την δική της Χρυσή Μπάλα.