Ο Σωτήρης Γεωργίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Υγείας γράφει για το πολυτιμότερο αγαθό

Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (World Health Day) και δεν θα χάσω την ευκαιρία να αναφερθώ σε κάτι τόσο σημαντικό, ειδικά στην εποχή μας που όμως δεν εκτιμάμε την αξία της παρά μόνο όταν μας συμβεί κάτι.

Η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό. Είναι ευλογία και είναι ευλογία Θεού για όσους πιστεύουν σε Αυτόν. Είναι και πραγματική ένδειξη ευμάρειας, καθώς διαφωνώ με πολλούς που λένε αν έχεις λεφτά έχεις και υγεία. Πρόσβαση στην υγεία σε καλύτερο βαθμό από άλλους μπορείς να έχεις, ναι. Όσα χρήματα όμως και να έχεις υπάρχουν ασθένειες που δεν γιατρεύονται και υπάρχουν και περιπτώσεις, που όσα χρήματα κι αν διαθέτεις, δεν σε σώνουν.

Όπως και να έχει είμαστε σε μια εποχή που καθημερινά δοκιμαζόμαστε και ακούμε θανάτους και ασθένειες παντού γύρω μας. Αρχίζουμε και συνειδητοποιούμε ότι δεν είμαστε άτρωτοι. Και αυτό συνέβη στις ανεπτυγμένες κοινωνίες και στην σύγχρονη εποχή, ίσως επειδή έχουμε την τεράστια πρόοδο της ιατρικής. Η ιατρική παρόλα αυτά δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πρόληψη και δεν μπορεί να δίνει παντού και πάντα λύσεις. Δυστυχώς, αποδείχθηκε ότι ήμουν μάντης κακών όταν προέβλεπα προ ετών στις εκπομπές μου αύξηση των σοβαρών ασθενειών και των προβλημάτων υγείας. Πλέον οι στατιστικές και οι μελέτες το λένε ξεκάθαρα.

Ο σύγχρονος, καθιστικός τρόπος ζωής και οι κακές συνήθειες που συνήθως πάνε μαζί (αλκοόλ, κακή διατροφή, τσιγάρο), το άγχος και το στρες που όπως υποστηρίζουν πολλές έρευνες συγκαταλέγονται στους βασικότερους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένειες. Επίσης, η ζωή στις πόλεις ,η μόλυνση του περιβάλλοντος, τα τρόφιμα σήμερα σε σχέση με παλαιότερα, η κλιματική αλλαγή και πολλά ακόμα, έχουν κάνει την ζωή μας δυσκολότερη από ποτέ και μαζί σαν να πολεμάμε τον εαυτό μας και την υγεία του. Την ίδια ώρα βέβαια η εξέλιξη και η πρόοδος της τεχνολογίας και της ιατρικής, σώζει εκατομμύρια κόσμο από προβλήματα που άλλες φορές θα ήταν καταστροφικά. Μια περίεργη εξέλιξη δηλαδή. Που θα έπρεπε να είναι 100% οι σημερινές εποχές προς καλό μας με όλη αυτή την εξέλιξη, αλλά δεν είναι. Άλλο θέμα όμως αυτό.

Ο τομέας της υγείας περιλαμβάνει και την πρόληψη που είναι ποικιλόμορφη και πρέπει να το βάλουμε τον τομέα αυτό στην ζωή μας. Όπως να δώσουμε και βάρος στην ψυχική μας υγεία που σύμφωνα και με πολλές έρευνες είναι απαρχή του κακού πολλές φορές. Με τον κόβιντ πήραμε ένα μεγάλο μήνυμα και για τους πόσους καθημερινούς και αόρατους κινδύνους αντιμετωπίζουμε και ειδικά στις μεγαλουπόλεις. Ίσως είναι ένα ακόμα κίνητρο να δώσουμε έμφαση στην ποιότητα της ζωής μας που είναι σαφώς καλύτερη στην επαρχία. Εδώ όμως και δη στην Ελλάδα, ελλοχεύει το πρόβλημα της μη επαρκούς ιατρικής περίθαλψης μακριά από τα κέντρα.

Η ιατρική κάνει άλματα και θαύματα, αλλά πρέπει να βάζουμε και εμείς το χεράκι μας με το να προσέχουμε τον εαυτό μας και δη την ψυχική μας υγεία και την ενέργειά μας να είναι πάντα θετική και καλή. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας για το 2024 είναι: «Η υγεία μου, το δικαίωμά μου». Το θέμα αυτού του έτους επελέγη για να υποστηρίξει το δικαίωμα κάθε ατόμου, οπουδήποτε, να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευση και πληροφόρηση, καθώς και σε ασφαλές πόσιμο νερό, καθαρό αέρα, καλή διατροφή, ποιοτική στέγαση, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και περιβαλλοντικές συνθήκες, μακριά από διακρίσεις.

Η Παγκόσμια Υγεία σε αριθμούς

-Τουλάχιστον το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει πλήρη κάλυψη βασικών υπηρεσιών υγείας.
-7,2 τρισ. δολάρια ή το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ δαπανάται ετησίως για την υγεία.
-371 δισ. δολάρια επενδύσεις για την επόμενη 15ετία θα έκαναν τον κόσμο μας πιο υγιή.
-97 εκατ. πρόωρους θανάτους, θα μπορούσαν να αποτρέψουν οι επενδύσεις στα συστήματα υγείας.
-Η μέση παγκόσμια δαπάνη για την υγεία ανέρχεται στα 1011 δολάρια, με τις μισές χώρες να δαπανούν λιγότερο από 366 δολάρια ανά κάτοικο.
-Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ωθούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (που ορίζεται ότι ζουν με 1,90 δολάρια ή λιγότερο την ημέρα) επειδή πρέπει να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.
-Πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι (σχεδόν το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού) δαπάνησαν τουλάχιστον το 10% των οικογενειακών προϋπολογισμών τους για να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.
-5,4 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών πέθαναν το 2017.
-1,25 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε τροχαία δυστυχήματα.
-80% της πρόωρης καρδιακής νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του διαβήτη μπορούν να προληφθούν.
-Το 23% όλων των εκτιμώμενων θανάτων παγκοσμίως συνδέεται με το περιβάλλον.
-40.5 εκατ. θάνατοι οφείλονται σε μη μεταδοτικές ασθένειες (το 71% παγκοσμίως).
-800.000 αυτοκτονίες σημειώνονται κάθε χρόνο στον κόσμο (ένας θάνατος κάθε 40 δευτερόλεπτα).

Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/14

Μετά από όλα αυτά ας λέμε ένα ευχαριστώ όταν ξυπνάμε υγιείς. Ας ανάβουμε ένα κεράκι όσοι πιστεύουμε στον Θεό. Η υγεία μας δεν είναι δεδομένη και η ζωή μας είναι ένα δώρο. Ας το σεβόμαστε και ας το εκτιμάμε και ας προσέχουμε και εμείς οι ίδιοι όσο μπορούμε για να είμαστε υγιείς σε όλα τα επίπεδα. Ακόμα και στις σχέσεις μας τις ερωτικές, που τα σεξουαλικά προβλήματα υγείας έχουν πολλαπλασιαστεί και δεν είναι φυσικά μόνο το Aids όπως κακώς νομίζουμε. Η υγεία είναι το παν κι ας μην το λέμε για να το λέμε, αλλά να το εννοούμε. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και το να είσαι υγιής είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα!