Ο Γιώργος Χελάκης γράφει για το διεθνές δίκαιο που θάβεται κάτω από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα

«Αυτός είναι ο δεύτερος πόλεμος ανεξαρτησίας μας» δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κάνοντας σαφές το πως βλέπει όχι την Χαμάς, αλλά τους Παλαιστίνιους ως έθνος. Ετσι, επανέρχεται το ερώτημα με πόσα εγκλήματα πολέμου θα σβηστεί ένα άλλο έγκλημα πολέμου; Στους πόσους νεκρούς άμαχους και μικρά παιδιά σταματάει ο λογαριασμός και πάμε για… ισοπαλία; Οι θηριωδίες των Ισραηλινών στη Γάζα θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη μας ως τεκμήριο μιας εποχής βαρβαρότητας, όπου το περίφημο «δικαίωμα στην αυτοάμυνα» σημαίνει δολοφονίες αμάχων και εθνοκάθαρση. Κι όλα αυτά με την ενεργή υποστήριξη της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας. Κάθε πολιτισμένος άνθρωπος δεν μπορεί παρά να συνταχθεί με το αίτημα για άμεση κατάπαυση του πυρός. Είναι ώρα να σταματήσει η σφαγή, είναι πια καιρός να δικαιωθεί ο παλαιστινιακός λαός.

«Είμαστε σε έναν θρησκευτικό πόλεμο. Είμαι με το Ισραήλ. Κάντε ό,τι στο διάολο πρέπει να κάνετε για να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας. Ισοπεδώστε το μέρος» λέει ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής των ΗΠΑ Lindsey Graham στο Fox News. Ανάμεσα σ’ αυτά τα θρησκευτικά και εθνικιστικά μίση βρίσκονται οι αθώοι άμαχοι, που σήμερα είναι Παλαιστίνιοι. Στην χώρα μας δεν μαθαίνουμε ότι οι Ισραηλινές διαμαρτυρίες εναντίον του Νετανιάχου έχουν το σύνθημα “πάρτε τον Νετανιάχου, δώστε μας τους ομήρους”. Στη χώρα μας δεν έχουμε πολλές πληροφορίες για τις αντιδράσεις των προοδευτικών Εβραίων διανοουμένων ενάντια στο καθεστώς Νετανιάχου με ότι έχει κάνει μέχρι την ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης από την Χαμάς. Για αυτό η κριτική του γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες προς τον Ισραηλινό στρατό πέρασε σχεδόν στα ψιλά.

Θα φαινόταν λογικό, στην περίπτωση που η ΕΕ είχε ενιαία γραμμή για το ψήφισμα της Ιορδανίας στον ΟΗΕ περί κατάπαυσης του πυρός, η Ελλάδα να την ακολουθήσει. Από τη στιγμή που δεν υπήρχε, τι θα στοίχιζε να ψηφίσουμε θετικά, όπως έκαναν η Γαλλία και η Ισπανία; Ούτε αλληλεγγύη ούτε σεβασμός του διεθνούς δικαίου που το καταπατά το Ισραήλ με την ανοχή των δυτικών συμμάχων του. Είναι το ίδιο διεθνές δίκαιο που επικαλούμαστε για την Κύπρο και που επικαλεστήκαμε (ως κυβέρνηση) για να καταδικάσουμε την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία…