Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για την περίφημη υπόθεση της UEFA εναντίον της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκα η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί καλώς εχόντων των πραγμάτων τις 21 Δεκεμβρίου με την απόφαση…

Στις 21 Δεκεμβρίου το Ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έδρα το Λουξεμβούργο θα αποφανθεί για την υπόθεση της αποσχισθείσας Super League κατά της UEFA , η οποία διοικεί το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο , σύμφωνα με αξιωματούχο ο οποίος έχει άμεση γνώση του θέματος.

Μετά την εκτόξευση και την άμεση κατάρρευση κατά τη διάρκεια μιας διήμερης έξαρσης τον Απρίλιο του 2021, οι υποστηρικτές της Super League διαμαρτυρήθηκαν ότι η UEFA διοικούσε ένα παράνομο μονοπώλιο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Η υπόθεσή τους ( υποστηριζόμενη από τους πρωτεργάτες της Super League, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρσελόνα , καθώς και από την εταιρεία προώθησης A22) παραπέμφθηκε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από δικαστήριο της Μαδρίτης και εκδικάστηκε στο Λουξεμβούργο τον Ιούλιο του 2022.

Η UEFA αμφισβητεί την κατηγορία του μονοπωλίου και ο γενικός εισαγγελέας του δικαστηρίου ο Έλληνας κ. Αθανάσιος Ράντος τάχθηκε σταθερά στο πλευρό του κυβερνώντος σώματος σε μια εισήγησή του η οποία δόθηκε στο δικαστήριο τον περασμένο Δεκέμβριο. Σε αυτή την εισήγηση , ο κ. Ράντος ανέφερε στο Ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ ότι οι κανόνες ανταγωνισμού του εν λόγω συνασπισμού μπλοκ δεν πρέπει να εμποδίζουν την UEFA να τιμωρεί τους συλλόγους που θέλουν να «σηκώσουν κεφάλι» ή κατά άλλους να «επαναστατήσουν».

Το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα αποφανθεί σχετικά με το εάν η UEFA και η FIFA ενήργησαν νόμιμα ή όχι για να εμποδίσουν τη δημιουργία της Super League τον Απρίλιο του 2021 και να επιδιώξουν την επιβολή κυρώσεων στους εμπλεκόμενους συλλόγους.

Η απόφαση είναι μια δεσμευτική ερμηνεία του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μόλις εκδοθεί η υπόθεση θα παραπεμφθεί ξανά στο εμπορικό δικαστήριο της Μαδρίτης που θα την εφαρμόσει στα γεγονότα της υπόθεσης της Super League.

Ο Μπέρντ Ράιχαρντ , διευθύνων σύμβουλος της A22 η οποία προωθεί την ιδέα ενός νέου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, δήλωσε:

«Το συλλογικό ποδόσφαιρο βρίσκεται στην παραμονή μιας μεγάλης αλλαγής. Ελπίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα τερματίσει το μονοπώλιο της UEFA και θα επιβάλει τις θεμελιώδεις ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον κόσμο του ποδοσφαίρου.

«Οι φίλαθλοι, οι σύλλογοι, οι ποδοσφαιριστές και το ποδοσφαιρικό άθλημα θα ήταν οι νικητές σε μια αγορά η οποία είναι ανοιχτή σε έναν διαγωνισμό ιδεών και στην οποία οι σύλλογοι θα μπορούσαν να κυβερνήσουν και να διοργανώσουν μια ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική διοργάνωση δίχως φόβο και απειλές».

Μπορεί να επιβληθούν και ποινές, αλλά….

Η UEFA και ο παγκόσμιος κυβερνητικός οργανισμός FIFA έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν σκληρά μέτρα για να προστατεύσουν τις υπάρχουσες διοργανώσεις τους δίχως να παραβιάσουν το δίκαιο ανταγωνισμού της ΕΕ, έγραψε χαρακτηριστικά στην εισήγησή του ο γενικός εισαγγελέας Αθανάσιος Ράντος τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η ανακοίνωση μιας νέας Super League με τους «Big Six» της Premier League πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της 18ης Απριλίου 2021. Μέσα σε 72 ώρες, 9 από τους συλλόγους, συμπεριλαμβανομένων όλων εκείνων από την Αγγλία, είχαν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να αποσυρθούν εν μέσω αντιρρήσεων από την UEFA και τη FIFA, ενώ υπήρχε έντονη οργή από φιλάθλους και απειλές για «νομοθετική βόμβα» από τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Μεγάλο μέρος της κριτικής εκείνη την εποχή επικεντρώθηκε στην ιδέα του «κλειστού» πρωταθλήματος –(τα 15 ιδρυτικά μέλη θα ήταν σε μόνιμη βάση στην κατηγορία) , με πέντε ομάδες να καλούνται να συμμετάσχουν σε ετήσια βάση ώστε να εναλλάσσονται.

Η απόφαση λογικά έπρεπε να έχει ανακοινωθεί εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν ορισμένες αδυναμίες στον φάκελλο και έπρεπε να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις και διευκρινήσεις ….

Μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρσελόνα από τους αρχικούς 12 παραμένουν πλέον υποστηρικτές της ιδέας, με τη Γιουβέντους να ανακοινώνει νωρίτερα φέτος ότι είχε ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης. Αλλά βεβαίως καμία από τις ομάδες που δήλωσαν ότι αποσύρονται, τουλάχιστον έως τώρα δεν έχει πάει στα γραφεία της πολυεθνικής εταιρείας στις Ηνωμένες Πολιτείες να υπογράψει καταγγελία σύμβασης ως είθιστε. Γιατί τότε πραγματικά θα ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου» με άγνωστες συνέπειες για όλους…

Την ίδια ημέρα με την απόφαση της Super League (21 Δεκεμβρίου) , το Ανώτατο Δικαστήριο θα εκδώσει επίσης την απόφασή του για την υπόθεση μεταξύ του βελγικού συλλόγου της Αντβέρπ και της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας του, δηλαδή της Βελγικής. Κι αυτό γιατί η Αντβέρπ αμφισβητεί τους κανόνες σχετικά με τις απαιτήσεις εγχώριων ποδοσφαιριστών σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο.