O Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η οποία απεικονίζει ένα σενάριο αβεβαιότητας στο οποίο υπάρχουν πολλά άκρα που πρέπει να αποκρυπτογραφηθούν και από τα δύο μέρη

Η ιστορική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αποκαλεί τη FIFA και την UEFA «κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης» επειδή προς το παρόν είναι οι μόνες που μπορούν να δημιουργήσουν διοργανώσεις , επίσης με τη δυνατότητα απαγόρευσης των άλλων, δημιουργεί ένα περίπλοκο νομικό πανόραμα από εδώ και στο εξής. Σύμφωνα με την απόφαση, οποιαδήποτε κοινωνία θα μπορεί να δημιουργεί τουρνουά ελεύθερα και αυτό υποστηρίζει τη Super League, η οποία γρήγορα ανακοίνωσε πώς θα ήταν: 64 σύλλογοι, τρία τμήματα, 14 ομάδες…

«Θα ξεκινήσουμε το τουρνουά το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Μπέρντ Ράιχαρτ , Διευθύνων Σύμβουλος της A22, υποστηρικτής της Super League, σε δηλώσεις λίγες ώρες μετά τα γεγονότα. Σε κάθε περίπτωση, η σκέψη για άμεση ίδρυση της Super League μοιάζει περίπλοκη.

Αρχικά, οι σύλλογοι πρέπει να πειστούν να συμμετάσχουν στο έργο και δεν λένε όλοι ότι είναι υπέρ. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν η πρώτη από τους Άγγλους που πήρε θέση εναντίον της. Στη συνέχεια ακολούθησε η υπόλοιπη Premier League και επίσης η Μπάγερν και η Παρί Σεν Ζερμέν, οι δύο μεγάλοι σύλλογοι της Γερμανίας και της Γαλλίας. Αυτοί από την Ισπανική Λίγκα, με επικεφαλής την Ατλέτικο, προσχώρησαν στο κοινό σύνθημα όσων αντιτίθενται στη Super League: «Κερδίστε το στο γήπεδο».

Περαιτέρω, οι ισχύουσες ρυθμίσεις (παρά την εις βάρος τους απόφαση) παραμένουν σε ισχύ και αποτρέπουν νέο παράλληλο ανταγωνισμό μέχρι να τροποποιηθούν. Η υπόθεση της Superliga παραμένει στο δικαστήριο και βρίσκεται σε πλήρη διαδικασία. Μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετέφερε την υπόθεση πίσω στο εμπορικό δικαστήριο με αριθμό 17 της Μαδρίτης για να εκδώσει απόφαση. Είναι άγνωστο πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει αυτό και πόσο ακόμη θα διαρκέσει η νέα δίκη, στην Ισπανία τώρα….

Για να ανοίξει το ζήτημα πρέπει πρώτα να αλλάξει ο ισχύων κανονισμός. «Μετά την απόφαση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγνωρίζει την UEFA ως τον διοργανωτή της πυραμίδας που πρέπει να έχει το ποδόσφαιρο. Η πραγματικότητα είναι ότι κανένα έργο αυτή τη στιγμή δεν έχει άδεια να προχωρήσει, τα υπόλοιπα είναι ψευδή», εξήγησε ο Τσεφερίν σχετικά.

Νομική ανατροπή

Η UEFA και η FIFA συμμορφώθηκαν με την απόφαση και, στην περίπτωση της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, διευκρίνισαν ότι υπάρχει «ιστορικό έλλειμμα» όσον αφορά την απαγόρευση άλλων διοργανώσεων. Σε νομικό επίπεδο, η απόφαση την αναγκάζει να αλλάξει το καταστατικό της και να αναγνωρίσει ότι και άλλοι μπορούν επίσης να προτείνουν και να ιδρύσουν τουρνουά. Αυτό είναι κάτι που η UEFA είχε ήδη αρχίσει να δουλεύει.

Εάν τροποποιήσει τις βάσεις της, όπως απαιτεί η απόφαση, είναι πιθανό να είναι στη συνέχεια σε θέση να θεωρηθεί ως εγγυητής του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο δικηγόρος και ειδικός στο αθλητικό δίκαιο Τόνι Ρόκα το εξήγησε μιλώντας στην DI WELT : «Με τους ισχύοντες κανόνες είναι σαφές ότι υπάρχει κατάχρηση εξουσίας, επειδή αυτό που συμβαίνει είναι αντίθετο με αυτόν τον κανόνα. Αλλά αν υπήρχαν άλλοι πιο διαφανείς κανόνες, ίσως θα είχαν το δικαίωμα σε απαγόρευση».

Ένα πρόσθετο πρόβλημα για να αλλάξει εντελώς το σημερινό πανόραμα από νύχτα σε μέρα είναι αυτό των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Η UEFA έχει ήδη πουλήσει αυτά για το νέο Champions League που ξεκινά το 2024 σε πολλές χώρες, κάτι που επηρεάζει τους συλλόγους μέσω του ECA, και η παραίτηση από συμβόλαια που έχουν ήδη υπογραφεί είναι συνήθως δύσκολη και συνεπάγεται επίσης μεγάλο κόστος.

Εν τω μεταξύ, ο κεντρικός άξονας της άμυνας της UEFA και της FIFA βρίσκεται σε μια πρόταση της απόφασης στην οποία προσκολλώνται σφιχτά. «Όμως , μια διοργάνωση όπως αυτή της Super League δεν θα πρέπει απαραίτητα να εγκριθεί. Έχοντας υποβληθεί σε γενικές ερωτήσεις σχετικά με τους κανόνες της FIFA και της UEFA, το Δικαστήριο δεν αποφαίνεται, στην απόφασή του, για το συγκεκριμένο έργο.

Η Super League είναι πιο δυνατή και η UEFA πιο αδύναμη από τις 21/12 , αλλά η μάχη δεν έχει τελειώσει. Η δικαστική διαδικασία αναμένεται να είναι μακρά, με αποχρώσεις και προς τις δύο κατευθύνσεις, μέχρι να βρεθεί λύση. Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο μπαίνει σε νέο σκηνικό. Η Γηραιά Ήπειρος ανοίγει σε ρυθμιστικές τροποποιήσεις που μέχρι τώρα φαινόταν αδύνατες.