Το EcoGreenNet και η Άννα Ρούτση συναντούν τη Μαρίνα Γρυπονησιώτη, ιδρύτρια του brand Convert Art, η οποία αποδεικνύει ότι το upcycling και το καλό γούστο πάνε παρέα. Ή, πιο απλά, η σαμπρέλα, όπως δεν την έχετε ξαναδεί!

Γνώρισα τη Μαρίνα Γρυπονησιώτη και το brand της, Convert Art, πολλά χρόνια πριν σε κάποιο φεστιβάλ. Οι τσάντες της γοήτευσαν αρχικά εμένα και μετά όλους όσοι τις έβλεπαν ή τις αποκτούσαν ως δώρο. Δεν βρίσκεις και κάθε μέρα κομψές, μίνιμαλ τσάντες φτιαγμένες από ελαστικά και σαμπρέλες και διακοσμημένες με καλώδια. Στη συνέχεια ανακάλυψα τις ζώνες της, τα κοσμήματα, τις τιράντες, τα πορτοφόλια, τις θήκες γυαλιών ή καπνού, τα νεσεσέρ ή ακόμα και ατζέντες ή σουπλά από σαμπρέλες, ελαστικά, ηλεκτρολογικό υλικό, διαφημιστικά πανό, ξύλο, αλουμίνιο, σωσίβια, μοκέτες.

Η ιδέα της Convert Art ξεκίνησε το 2012 από τη Μαρίνα, όταν βρέθηκε, όπως μας διηγείται, σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων, περικυκλωμένη από πεταμένα ελαστικά. Έτσι ξεκίνησε η πρώτη ζώνη κι ακολούθησαν όλα τα άλλα. Πλέον, συλλέγουν τις χρησιμοποιημένες σαμπρέλες και τα ελαστικά ποδηλάτων από συνεργαζόμενες εταιρείες ή καταστήματα ποδηλάτων στο εργαστήρι τους στο Ξυλόκαστρο. Οι σαμπρέλες περνάνε πέντε στάδια επεξεργασίας, ώστε να μην μυρίζουν και να μην ξεβάφουν. Το υλικό είναι αδιάβροxo, πολύ ανθεκτικό στις ακραίες καιρικές συνθήκες και καθαρίζεται εύκολα. Το δε ηλεκτρολογικό υλικό συλλέγεται από παλιές τηλεοράσεις, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλες ηλεκτρικές συσκευές, ενώ το αλουμίνιο είναι ανακυκλώσιμο υλικό.

Μόνο κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας, το brand έχει ανακυκλώσει πάνω από 20 τόνους σαμπρέλες, δίνοντας ζωή σε υλικά που θα κατέληγαν στα σκουπίδια και προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον από την ρύπανση που δημιουργούσαν.

Η Convert Art έχει κατοχυρώσει ευρεσιτεχνία στη μέθοδο επεξεργασίας και κατασκευής αξεσουάρ από κατεργασμένη σαμπρέλα, ενώ η δουλειά της στην καινοτομία και τη βιωσιμότητα έχει αναγνωριστεί με βραβεία, όπως το Greek Design=Good Design (2013), το Top Design (2016) και με μια δυνατή υποψηφιότητα στα Ευρωπαϊκά Βραβεία StartUp Europe στις Βρυξέλλες, στην κατηγορία των “Creative Industries”.

Άλλωστε η «δημιουργική επαναχρησιμοποίηση», γνωστή ως “upcycling” στοχεύει στη χρήση ήδη υφιστάμενων υλικών, ώστε να μειωθεί η σπατάλη νέων. Αυτή η μείωση της χρήσης των νέων πρώτων υλών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της χρήσης ενέργειας, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της ρύπανσης των υδάτων ή και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Το 2021 η Convert Art ξεκίνησε να αναζητά τρόπους αξιοποίησης νέων απορριφθέντων υλικών, γεγονός που οδήγησε σε μια πρωτότυπη συνεργασία με την Aegean Airlines, δημιουργώντας μια σειρά προϊόντων από σωσίβια και εξαρτήματα αεροσκαφών.

Ας αφήσουμε όμως τη Μαρίνα να διηγηθεί την ιστορία της στο ecogreennet:

Η Μαρίνα Γρυπονησιώτη στο εργαστήρι της προετοιμάζοντας ευφάνταστες δημιουργίες που αγαπούν το περιβάλλον και αναδεικνύουν
τη μοναδικότητα του καθενός μας

Πώς ξεκινήσατε με τις δημιουργίες από υλικά, όπως αυτά που χρησιμοποιείτε – πχ σαμπρέλες και λάστιχα;

Μ.Γ.: Η ιστορία μου ξεκίνησε ξαφνικά και τυχαία, όταν μια μέρα βρέθηκα σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων και χρειάστηκε να περιμένω αρκετές ώρες, μέχρι να επισκευαστεί το αμάξι της εταιρείας, στην οποία εργαζόμουν τότε ως υπάλληλος. Παντού υπήρχαν πεταμένα ελαστικά, τόσο μεγάλη ποσότητα που αυτομάτως άρχισα να σκέφτομαι πώς θα μπορούσαν επαναχρησιμοποιηθούν, να μετατραπούν σε κάτι άλλο, χρήσιμο.

Κάπως έτσι κατέληξα να φτιάχνω την πρώτη μου ζώνη από λάστιχο αυτοκινήτου. Μετά, πειραματίστηκα με τις σαμπρέλες, που βρίσκονται μέσα από το ελαστικό και είναι πιο λείες και εύπλαστες. Με τα κοσμήματα η έμπνευση ήρθε, όταν ανακάλυψα το ηλεκτρολογικό υλικό μέσα σε κάποια παλιά ηχεία που άνοιξα από περιέργεια.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που προκύπτουν από αυτά τα – απαιτητικά και ασυνήθιστα για μόδα – υλικά;

Μ.Γ.: Οι προκλήσεις δεν σταματούν ποτέ όταν ασχολείσαι με κάτι δημιουργικό, καθώς αποτελεί πρόκληση η επαφή με κάθε νέο υλικό. Η ζωή είναι γεμάτη προκλήσεις, έτσι όμως μαθαίνουμε! Χρειάζονται πολλές ώρες έρευνας για να συλλέξεις τις πληροφορίες για το κάθε υλικό και φυσικά η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να καταφέρεις να αναδείξεις όσο το δυνατόν περισσότερο τα θετικά χαρακτηριστικά ενός υλικού, να αντιμετωπίσεις τα αρνητικά στοιχεία ή ακόμα και να τα εξαλείψεις. Και όλο αυτό βέβαια να το κάνεις σε συνδυασμό με το αισθητικό, χρηστικό και πολυμορφικό αποτέλεσμα.

Πώς υλοποιείτε την πολιτική του zero waste και της επανάχρησης, διασφαλίζοντας παράλληλα χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην παραγωγή;

Μ.Γ.: Για εμάς η πολιτική του zero waste είναι συνυφασμένη με κάθε μας ενέργεια. Η βασική αρχή του εργαστηρίου μας είναι ότι δεν πετάμε τίποτα και το εννοούμε!
Τα ρετάλια που δημιουργούνται από τις παραγωγές των νέων προϊόντων, όπως επίσης και τα υλικά που απομονώνουμε κατά τη διάρκεια της παραγωγής από την εκάστοτε πρώτη ύλη, συλλέγονται και αποθηκεύονται διαχωρισμένα στο εργαστήριο μας, ώστε να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και να ενταχθούν σε κάποια επόμενη παραγωγή. Το upcycling είναι ίσως ο πιο βιώσιμος τρόπος διαχείρισης προϊόντων. Πιστεύω θα έκανε μεγάλη διαφορά στο περιβάλλον, αν πολλά από τα προϊόντα που καταλήγουν στα σκουπίδια μετά την πρώτη χρήση τους, τα χρησιμοποιούσαμε ως πρώτη ύλη για να παράξουμε νέα είδη.

Τσάντες, νεσεσέρ, κοσμήματα και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς -όλα από ανακυκλώσιμα υλικά – θα τα βρει στο Convert Art

Από πού πηγάζει κάθε φορά η έμπνευση για τα σχέδια και τις συλλογές σας;

Μ.Γ.: Η έμπνευσή μου πηγάζει αρχικά από τα υλικά που χρησιμοποιώ. Μου αρέσει να σκέφτομαι εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης νέων υλικών, απολαμβάνω τη διαδικασία της ανεύρεσης νέων υλικών, καθώς όλες οι αισθήσεις παραμένουν σε εγρήγορση. Η αφή, η οσμή αλλά και ή παρατήρηση ενός νέου υλικού είναι πάντα η αρχή κάθε δημιουργικής σκέψης.

Ποια ήταν και είναι η ανταπόκριση του κοινού στη δουλειά σας;

Μ.Γ.: Η ανταπόκριση του κοινού ήταν πάντα θετική, ακόμα και στο ξεκίνημά μου, που οι έννοιες ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, upcycling κλπ, φάνταζαν άγνωστες λέξεις.
Ο κόσμος εντυπωσιάζεται με το αποτέλεσμα που βλέπει, ενδιαφέρεται πολύ να μάθει πώς γίνεται η συλλογή των υλικών, αλλά και η επεξεργασία τους. Έχει επίσης ενδιαφέρον το πόσο έχει αλλάξει η αντιμετώπιση του κόσμου με τα χρόνια, είναι πλέον πιο ενημερωμένοι σε θέματα ανακύκλωσης, οικολογίας, sustainability κ.α. Αποκτά συνείδηση ο κόσμος, θέλει να μην επιβαρύνει πια το περιβάλλον, ψάχνει για πιο βιώσιμες λύσεις.

Έχετε προχωρήσει σε συνεργασίες με άλλες εταιρείες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;

Μ.Γ.: Στην Convert Art εκτός από το online shop και τα καταστήματα λιανικής πώλησης όπου συνεργαζόμαστε και διαθέτουμε τα προϊόντα μας στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, πρόσφατα ξεκινήσαμε τις συνεργασίες και σε επίπεδο B2B, σε μια προσπάθειά μας να επαναχρησιμοποιήσουμε πολλά διαφορετικά υλικά που όμως παραμένουν στοιβαγμένα σε αποθήκες εταιρειών.

Μια από τις σημαντικές συνεργασίες μας ήταν με την Aegean Airlines, όπου μετατρέψαμε τα παλιά σωσίβια των αεροσκαφών (που είχαν κλείσει τον κύκλο ζωής τους) σε μια σειρά χρηστικών αντικειμένων για εμάς και τα αγαπημένα μας κατοικίδια, τα οποία και διατέθηκαν για πώληση μέσω του καταστήματος on board που λειτουργεί στα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια των πτήσεων.

Με τα ρετάλια της παραγωγής αυτής δημιουργήσαμε επιπλέον ένα αναμνηστικό δώρο για τους προσκεκλημένους του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για τη Βιωσιμότητα και την Αειφορία.

Έχετε σχέδια για το άμεσο μέλλον που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Μ.Γ.: Τα σχέδια μου για το μέλλον της Convert Art είναι η εστίαση στο κομμάτι B2B που πρόσφατα ξεκινήσαμε. Θέλουμε να συνεργαστούμε με περισσότερες εταιρείες, να δοκιμάσουμε περισσότερα νέα υλικά και να δημιουργήσουμε νέα προϊόντα, αφήνοντας έτσι το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα άνθρακα πίσω μας.

Τις δημιουργίες της Convert Art θα τις βρείτε στο site και στα social media της, καθώς και εδώ.