Ο Γιώργος Χελάκης επιχειρεί να τραβήξει την κουρτίνα πίσω από την άρνηση του Σούνακ να συναντήσει τον κ. Μητσοτάκη

Για μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινής γνώμης η επιστροφή σημαίνει απλά αποκατάσταση δικαίου. Για κάποιους, είναι θέμα αρχιτεκτονικής και αισθητικής. Να επαναπατριστούν τα γλυπτά προκειμένου να εκτεθούν στο περιβάλλον στο οποίο δημιουργήθηκαν. Για άλλους υπάρχει και πολιτικό θέμα. Η κλοπή των γλυπτών από τον Παρθενώνα και την Ελλάδα είναι μια ακόμα απόδειξη των πολλών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τον ιμπεριαλισμό και την αποικιοκρατία. Ανεξάρτητα από το πού θα εκτεθούν οι αρχαιότητες, ωστόσο, δεν πρέπει να μας διαφεύγουν τα πολιτικά κίνητρα πίσω από τα αιτήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να επαναπατρίσει τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Με τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται στα ύψη και την Ελλάδα να βρίσκεται στη δίνη της ακρίβειας που εκτροχιάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς ο πρωθυπουργός με την συνέργεια των κυρίαρχων ΜΜΕ επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα. Οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να κολακεύουν το κυβερνητικό κόμμα Μητσοτάκης θα μπορούσε να έχει δίκιο που θέλει να απομακρυνθεί από αυτά τα ζητήματα αλλά τα στοιχεία προκαλούν ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου. Τον Αύγουστο, οι τιμές των τροφίμων και των ποτών είχαν αυξηθεί κατά 10,7% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Όταν το πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ και δεινοπαθείς, η έκκληση στην εθνική υπερηφάνεια για τα μάρμαρα του Παρθενώνα είναι αναμενόμενη αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα λειτουργήσει ως χαλί κάτω από το οποίο θα κρυφτεί η δυσάρεστη πραγματικότητα.

Να μην ξεχνάμε ότι η εθνική συνείδηση είναι η συγκολλητική ουσία που συνδέει ομάδες με αντίθετα συμφέροντα. Ο δε εθνικισμός επιβεβαιώνει επίσης τη νομιμότητα όσων έχουν την εξουσία σε εδάφη και πληθυσμό. Η κοινή γλώσσα και η θρησκεία, αλλά και η κοινή ιστορία και ο πολιτισμός είναι αυτά στα οποία βασίζεται η εθνική ταυτότητα. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι η απαίτηση για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα είναι μέρος αυτής της ιστορίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί να δυσκολευτεί να πείσει την κοινή γνώμη για τον ρόλο της σχετικά με την διατήρηση της ελληνικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, καθώς έχει εδώ και καιρό μια προβληματική σχέση με την Ένωση Ελλήνων Αρχαιολόγων, που συγκρούεται μαζί της σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της αρχαίας κληρονομιάς. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην οικονομική εκμετάλλευση παρά στην προστασία των χώρων. Ένας νέος διάδρομος από οπλισμένο σκυρόδεμα και ένας ανελκυστήρας που επέτρεπε την πρόσβαση σε άτομα με ειδικές ανάγκες στον χώρο της Ακρόπολης πυροδότησε μια έκρηξη καταδίκης.

Σε μια χώρα όπου ο τουρισμός είναι ο κύριος κλάδος, η προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών στην τοποθεσία φαίνεται σε πολλούς να είναι η κύρια σκέψη που οδήγησε τις αλλαγές. Η διαμάχη της κυβέρνησης με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων πήρε άλλη τροπή τον Αύγουστο, όταν το υπουργείο Πολιτισμού ζήτησε την έξωση του Συλλόγου από το δημόσιο κτίριο που χρησιμοποιούσε από το 1982, εγείροντας περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευσή του για τη συντήρηση αρχαίων αντικειμένων από έχοντες εξειδίκευση στο θέμα.

Υπάρχει όμως και μια άλλη διάσταση στο θέμα που συζητάμε. Η διαμάχη μεταξύ του Ρίσι Σουνάκ και του Έλληνα πρωθυπουργού μπορεί να έχει να κάνει με μια εντελώς διαφορετική ατζέντα. Ο Σουνάκ έχει κατηγορηθεί από την ελληνική κυβέρνηση ότι χρησιμοποίησε τη διαμάχη για να αποσπάσει την προσοχή από τις δυσκολίες του στο εσωτερικό της Μεγάλης Βρετανίας μια πολύ συνηθισμένη τακτική όταν κάποιος θέλει να αποσπάσει την προσοχή του κοινού από άλλα σημαντικά θέματα. Ό,τι περίπου συμβαίνει και με τον Έλληνα ομόλογό του. Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση που λέγεται ότι γίνεται απευθείας με την διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου για τον δανεισμό των γλυπτών είναι απαράδεκτη. Δεν γίνεται να δανειστούμε αυτά που μας έκλεψαν. Διότι περί κλοπής πρόκειται.