Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας δέχεται απανωτά πλήγματα οδεύοντας στην ουσιαστική αποσύνθεσή του. Με αφορμή το δικό του περιστατικό, ο Γιώργος Χελάκης κάνει ανησυχητικές διαπιστώσεις

Μια απλή επίσκεψη στα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά ενός νοσοκομείου είναι ένα κανονικό χαστούκι σε όσους δεν βλέπουν την κατάρρευση. Προσωπικά, την έκανα ως ασθενής πριν από δυο Σαββατοκύριακα στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» όπου διακομίστηκα με ασθενοφόρο. Πριν από την περιγραφή της κατάστασης νιώθω την υποχρέωση να ευχαριστήσω θερμά το σύνολο του προσωπικού, γιατρούς νοσηλευτές και καθαρίστριες. Ειδικά τον ουρολόγο χειρουργό κ. Φραγκούλη που ανάλαβε την περίπτωσή μου. Την πρώτη βραδιά, ως έκτακτο περιστατικόν διανυκτέρευσα στο ράντζο και δωμάτιο βρέθηκε μετά την έξοδό μου από το χειρουργείο.

Σημειωτέον, ότι επειδή λείπουν τραυματιοφορείς από τον προθάλαμο του χειρουργείων μέχρι την χειρουργική αίθουσα με μετάφερε ο χειρουργός, σπρώχνοντας το φορείο… Στην Ουρολογική κλινική αναλογούσαν, όπως μου είπαν, μόλις δυο νοσηλευτές για τριάντα οκτώ νοσηλευόμενους. Είναι υποχρέωσή μου να εξάρω την προθυμία και την ευσυνειδησία τους. Ωστόσο δεν γίνεται να μην διαπιστώσει κανείς ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας δέχεται απανωτά πλήγματα οδεύοντας στην ουσιαστική αποσύνθεσή του.

Ποια περίπου είναι η κατάσταση: Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό που κακοπληρώνονται. Το κόστος επίσκεψης για απογευματινό ραντεβού φτάνει στα εξήντα ευρώ. Απογευματινά ιατρεία με υψηλό κόστος συμμετοχής. Τεράστιες απουσίες προσωπικού σε μικρές και μεγάλες μονάδες νοσοκομείων με αποτέλεσμα πολύμηνες καθυστερήσεις στα χειρουργεία. Έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού στις περιφερειακές δομές υγείας. Αυξημένες οικονομικές συνδρομές στα φάρμακα του ΕΟΠΥΥ.

Για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό ο υπουργός υγείας κ. Γεωργιάδης εποι8χειρεί να υποχρεώσεις του αυτοαπασχολούμενους γιατρούς να στελεχώσουν περιστασιακά τα Δημόσια Νοσοκομεία. Στην ουσία εκείνο που ενδιαφέρει είναι να λύσει το πρόβλημα τώρα το καλοκαίρι που στα νησιά και τις περιφέρειες υπάρχει μεγάλος αριθμός τουριστών και ο κίνδυνος να γίνουμε διεθνώς ρεζίλι είναι μεγάλος. Τα δε περί επίταξης ιδιωτών γιατρών που ακούγονται θα δημιουργήσουν νέο κύμα φυγής των γιατρών που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ όπως έγινε και αμέσως μετά την πανδημία.
Αυτή είναι η κατάσταση. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας απειλείται με κατάρρευση παρά τις ηρωικές προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών. Η υγεία από κοινωνικό αγαθό μετατρέπεται σε εμπόρευμα. Όποιος έχει πληρώνει και αγοράζει. Όποιος δεν έχει επαφίεται στον… πατριωτισμό του προσωπικού και των Δημόσιων Νοσοκομείων και περιμένει να έρθει η σειρά του για χειρουργείο αφού την ανάγκη ενός ασθενούς να χειρουργηθεί πέρα από την επιστήμη, την καθορίζει η λίστα αναμονής…