Το ecogreennet βρέθηκε στην παρουσίαση του ερευνητικού έργου του ΙΤΕΠ στη Μεγάλη Βρετανία και μεταφέρει τα βασικά συμπεράσματα, προοπτικές, αλλά και προβληματισμούς που προέκυψαν
Πρόσφατα το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) πραγματοποίησε τη Γενική του Συνέλευση και παράλληλα παρουσίασε το έργο και τις δράσεις του για το 2023, καθώς και τα πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα των ερευνών και μελετών του. Και είναι σημαντικά, καθώς, όπως είπε ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκος στον χαιρετισμό του, το 97% της ελληνικής οικονομίας βασίζεται στον τουρισμό, αλλά ακόμα δεν υπάρχει επίσημη λίστα καταλυμάτων. Για παράδειγμα, μέσα σε μια δεκαετία διπλασιάστηκαν οι κλίνες στη Σαντορίνη, αλλά η συμμετοχή του ξενοδοχειακού κλάδου ήταν στο 17%. Είναι αδύνατον να πει κανείς με σιγουριά, πόσα rooms to let και κλίνες υπάρχουν. Χωρίς στοιχεία όμως είναι αδύνατον και να σχεδιάσει η Πολιτεία το χωροταξικό.
Άλλωστε στη δική του ομιλία ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) υπενθύμισε τη φράση «If you are not God, please bring data!». Χωρίς στοιχεία λοιπόν δεν κάνεις τίποτα. Ο κ. Βασιλικός τόνισε ότι όταν ανέλαβε το 2019 το ερώτημα ήταν το ΞΕΕ θα στηρίξει ή θα κλείσει το Ινστιτούτο. Τελικά το πάλεψαν, το ΙΤΕΠ αναβίωσε και πριν λίγο καιρό παρουσίασε τη νέα του μελέτη στη Βουλή. Το δείγμα πληθυσμού των ερευνών του ξεπερνάει το 10%, κάτι που δεν συνηθίζεται και που σημαίνει σημαντικά και έγκυρα στοιχεία. Όπως τονίστηκε, σε λίγες μόνο χώρες υπάρχουν ερευνητικές δομές, ενώ η Ελλάδα ήταν η μόνη μαζί με τη Γερμανία που είχε μεγάλη συμμετοχή σε έρευνα για την Τεχνητή Νοημοσύνη και το ρόλο της στα ξενοδοχεία.
Η Πρόεδρος του ΙΤΕΠ, κα Κωνσταντίνα Σβύνου, επισήμανε ότι το ΙΤΕΠ, που έχει το ”big data” διεξάγει έρευνες πεδίου, αλλά και εξειδικευμένες, οι οποίες καταγράφουν τις τάσεις εποχής και την επόμενη μέρα – Ενεργειακή διαχείριση, υδάτινοι πόροι, συνέπειες των πολέμων, όπως Ουκρανία και Ισραήλ, κ.ά. Υπάρχουν βεβαίως πεδία, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, οι Νέες Τεχνολογίες και η Αειφορία, που αναπτύσσονται ραγδαία και γι’ αυτό θα επαναλαμβάνονται. Άλλωστε καταγράφεται αύξηση σε επενδύσεις των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για εργαλεία ΑΙ, όπως booking engine και reputation management. «Πρέπει να είμαστε σε θέση να μετράμε την κατάσταση και τις επιδόσεις των ελληνικών ξενοδοχείων», είπε η κα Σβύνου.
Το 2023, το ΙΤΕΠ διεξήγαγε έρευνες, μεταξύ άλλων για τις επιπτώσεις από τις πυρκαγιές στα ξενοδοχεία της Ρόδου και από τις πλημμύρες στα ξενοδοχεία της Θεσσαλίας, τη συμβολή του ξενοδοχειακού κλάδου στην ελληνική οικονομία, τις νέες τεχνολογίες και τεχνητή νοημοσύνη, την απασχόληση στα ελληνικά ξενοδοχεία και τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν. Το ΙΤΕΠ όμως δεν αναλαμβάνει έρευνες μόνο για το ΞΕΕ, αλλά και για άλλους φορείς, όπως η Google Hellas για τις ανάγκες εκπαίδευσης των ξενοδόχων και εργαζομένων σε θέματα περιβαλλοντικής αειφορίας και βιωσιμότητας, για την Horwath Consulting, για την Ένωση Ξενοδόχων Αττικής και νησιών Αργοσαρωνικού, καθώς και για περιφέρειες, όπως η μελέτη για τη δημιουργία και ανάδειξη του ελληνικού πρωινού που εκπονήθηκε για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Η κα Σβύνου παρουσίασε την ετήσια απολογιστική έρευνα χρήσης 2023 για το ΞΕΕ, σύμφωνα με την οποία: Ο τζίρος των ξενοδοχείων ήταν 10.563,8 εκ, αυξημένος κατά 22,5% σε σχέση με το 2022. Το 7% του τζίρου αφορά σε επενδύσεις για ανακαινίσεις και επισκευές, ενώ 13% των επενδύσεων αφορά σε δράσεις βιωσιμότητας. Η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων το Αύγουστο ήταν 89% με διάμεσο τιμή δίκλινου δωματίου στα 130 ευρώ. Μεγάλες είναι οι αποκλίσεις των τιμών ανάμεσα στις περιφέρειες, με υψηλότερες τιμές να σημειώνονται στα νησιά του Ν. Αγαίου και του Ιονίου, την Κρήτη και την Αττική και χαμηλότερες στα νησιά Β. Αιγαίου, Μακεδονία-Θράκη, Κεντρική Ελλάδα και Ήπειρο-Θεσσαλία. Η δε Αθήνα, όπως ειπώθηκε, είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που έχει τέτοιο εύρος τιμής χειμώνα και καλοκαίρι. Παρατηρήθηκε επίσης αύξηση πληρότητας τον Μάιο και τον Οκτώβριο, η οποία αφορούσε κυρίως ξενοδοχεία πέντε αστέρων, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι τα ξενοδοχεία Ιονίου πέτυχαν αύξηση τζίρου μεγαλύτερη από το μέσο όρο της επικράτειας χωρίς σημαντική αύξηση τιμής, με μόνη την αύξηση πληρότητας Μάιου και Οκτωβρίου.
Το νέο τέλος ανθεκτικότητας επιβαρύνει την ξενοδοχειακή τιμή έως 33%. Στο 20% ανήλθαν οι ελλείψεις προσωπικού, δηλαδή 53.229 άτομα που προβλέπονται από το οργανόγραμμα των ξενοδοχείων δεν εργάστηκαν τελικά. Οι ελλείψεις παρατηρούνται τόσο σε εξειδικευμένο όσο και σε μη εξειδικευμένο προσωπικό και ανάγκασαν πολλά ξενοδοχεία να μην λειτουργήσουν τελικά καθόλου ή να υπολειτουργήσουν. Είναι, θεωρώ κάτι που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι εργοδότες ως προς τις συνθήκες και αμοιβές εργασίας, ως προς το κόστος εύρεσης στέγης, τις αποζημιώσεις, κλπ. Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία είχαν ως συνέπεια 189.000 ακυρώσεις διανυκτερεύσεων, απώλεια εσόδων 22,4 εκ ευρώ, επιστροφή προκαταβολών 1,03 εκ ευρώ και 10% μείωση του τζίρου, ενώ οι πυρκαγιές στη Ρόδο επέφεραν συνολικές απώλειες εσόδων 73 εκ ευρώ.
Ως προς τη βιωσιμότητα, το 78% του συνόλου των ξενοδοχείων έχουν ή σκοπεύουν να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων, ωστόσο εμπόδια για την εφαρμογή τέτοιων πρακτικών είναι κατά κύριο λόγο κατά τους ξενοδόχους η έλλειψη ρευστότητας και το περιορισμένο ανθρώπινο δυναμικό.
Επίσης κάτι αξιοσημείωτο που ακούστηκε είναι, ότι το 88% των αγορών στα ξενοδοχεία είναι ελληνικά προϊόντα.
Ο Γεν. Διευθυντής του ΙΤΕΠ καθηγητής Γιώργος Πετράκος παρουσίασε τις νέες μεθόδους ανάλυσης και οπτικοποίησης των δεδομένων των ερευνών που εφαρμόζει η επιστημονική ομάδα του ΙΤΕΠ, οι οποίες υλοποιούνται στο πλαίσιο των νέων υπηρεσιών και προϊόντων που προσφέρει το ΙΤΕΠ στα μέλη και τους συνεργάτες του.
Τέλος, στην εκδήλωση βραβεύτηκαν ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γεώργιος Χατζημάρκος και η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του ΙΤΕΠ κ. Σοφία Πανούση για την προσφορά τους στο ΙΤΕΠ.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση: https://www.itep.gr/event/γενική-συνέλευση-ιτεπ-2023/ Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις έρευνες του ΙΤΕΠ: https://www.itep.gr/category/βιβλιοθήκη/έρευνες-μελέτες/