Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για το 48ο Κόπα Αμέρικα το οποίο ανοίγει το Σάββατο 21 Ιουνίου τις πύλες του (ουσιαστικά τα ξημερώματα της Παρασκευής ώρα Ελλάδος)  προκειμένου να υποδεχθεί την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση της Λατινικής (και όχι) Αμερικής

Συμμετέχουν 16 ομάδες (10 από την Λατινική Αμερική) και 6 από την Βόρεια Κεντρική και Καραιβική) και διεξάγεται ξανά στις Ηνωμένες Πολιτείες σε μία πρόβα τζεναράλε ενόψει της τελικής φάσης του Παγκοσμίου κυπέλλου του 2026.

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια, εθνική Αργεντινής, με επικεφαλής το «τοτέμ» της χώρας, Λιονέλ Μέσι και η Βραζιλία του Βινίσιους Τζούνιορ ( βρίσκεται σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση) προβάρουν ως τα μεγάλα  φαβορί για την κατάκτηση του 48ου Κόπα Αμέρικα..

 Η εν λόγω διοργάνωση , είναι η πρώτη  από τα τρεις κορυφαίες  που θα διεξαχθούν στην «χώρα του soccer», καθώς θ’ ακολουθήσουν το διευρυμένο Παγκόσμιο κύπελλο  συλλόγων του 2025 και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 με την συμμετοχή 48 εθνικών ομάδων και θα φιλοξενηθεί παράλληλα στο Μεξικό και στον Καναδά.

 Ο «pulga» (ψύλλος)  δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι παρών και το 2026, αλλά προς το παρόν επικεντρώνεται στο Κόπα Αμέρικα, το οποίο  κατέκτησε με την Αργεντινή το 2021.

Στην αποστολή της «αλμπισελέστε» έχουν συμπεριληφθεί ο Ανχελ Ντι Μαρία και ο Λαουτάρο Μαρτίνες, ενώ ο Μέσι, ο οποίος θα γιορτάσει τα 37α γενέθλιά του στις 24 Ιουνίου, θα ηγηθεί της ομάδας στον εναρκτήριο αγώνα εναντίον του Καναδά στην Ατλάντα, τα ξημερώματα (03.00 ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής.

Ο Μέσι είναι πέραν πάσης αμφιβολίας το «πρόσωπο» του τουρνουά, δεδομένου ότι παίζει στην Ιντερ Μαϊάμι, μία πόλη όπου θα διεξαχθεί ο τελικός του τουρνουά και όπου η FIFA έχει εγκαταστήσει γραφεία.

Τα στοιχεία που ενδεχομένως θα κρίνουν πολλά…

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ . Ο Λιονέλ Μέσι μπορεί να μην είναι πλέον ο καλύτερος ποδοσφαιριστής  στον κόσμο, αλλά εξακολουθεί να είναι μεταξύ των καλύτερων ποδοσφαιριστών σε αυτή τη διοργάνωση . Συνδυάστε τη λαμπρότητά του με μια ομάδα που έχει αποδείξει την ικανότητά της να κερδίζει τουρνουά και έχετε μια επιτυχημένη υπεράσπιση του τίτλου στα χέρια σας.  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο νικητής θα προέλθει από την Conmebol, αλλά η επιλογή μεταξύ των καλύτερων χωρών της Νότιας Αμερικής είναι αδύνατη. Όμως , η ομάδα της Αργεντινής είναι γεμάτη με κορυφαίους ποδοσφαιριστές  και είμαι σίγουρος ότι ο Λιονέλ Μέσι εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστές  στο τουρνουά.

 Ας το παραδεχτούμε, η ομάδα είναι στοιβαγμένη, έμπειρη και ευδοκιμεί υπό πίεση. Αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι το τελευταίο τουρνουά του Μέσι ως αρχηγός της εθνικής του ομάδας, κάτι που είναι ένα ωραίο επιπλέον κίνητρο.

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ . Ο Αργεντινός προπονητής  Μαρσέλο Μπιέλσα έχει δημιουργήσει  μια συμπαγή και ανταγωνιστική ομάδα που έχει ξεκάθαρη ιδέα για το τι θέλει να κάνει στο γήπεδο. Κανένας μεμονωμένος ποδοσφαιριστής  δεν υψώνεται πάνω από τους άλλους. Επομένως ο καθένας έχει ίση παρουσία στο γήπεδο που δένει άψογα. Καμία άλλη χώρα, εκτός από την Αργεντινή, δεν ήταν πρωταθλήτρια Νότιας Αμερικής τόσες φορές όσο η Ουρουγουάη. με τις δύο χώρες να κατέχουν από 15 τίτλους η καθεμία.

Οι ΗΠΑ θα φτάσουν…

Στα  προημιτελικά. Η ισοπαλία κόντρα στη Βραζιλία στην τελική τους σύνθεση δίνει τουλάχιστον κάποιες ενδείξεις ότι η έκρηξη στην Κολομβία ήταν κατά κάποιο τρόπο αρκετά τυχερή. . Αλλά το να νικήσει κανείς κάποια  από αυτές τις ομάδες, τους πιο πιθανούς αντιπάλους στον προημιτελικό, σε έναν νοκ-άουτ αγώνα μπορεί να είναι μια γέφυρα πολύ μακριά για μια ομάδα των ΗΠΑ που εξακολουθεί να καταλαβαίνει τα πράγματα.  Αν οι ΗΠΑ είχαν τοποθετηθεί στην εύκολη πλευρά της ομάδας Α/Β του βραχίονα αντί για την ωμή πλευρά της Ομάδας Γ/Δ, τα πράγματα μπορεί να ήταν διαφορετικά. Η εθνική ομάδα των ΗΠΑ αναμένεται να προκριθεί. Αλλά με τη Βραζιλία, την Κολομβία και την Ουρουγουάη στο δρόμο τους; Ένας ημιτελικός αγώνας είναι πολύ μακριά.  Το Κόπα του φετινού καλοκαιριού είναι μια δοκιμαστική πορεία, κατά κάποιο τρόπο, ενόψει του επόμενου Παγκόσμιου Κυπέλλου, και εάν είναι επιτυχημένο  (εντός και εκτός γηπέδου)  το τουρνουά μπορεί να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη και τη δημοτικότητα του αθλήματος πριν από την παράσταση του 2026. 

Και οι  ΗΠΑ να  φτάσουν στα προημιτελικά. Είναι γεγονός ότι οι  ΗΠΑ θα πρέπει να προκριθούν  ανάμεσα στις οκτώ καλύτερες ομάδες της Αμερικής. Αντιμετωπίζουν μια περίπλοκη φάση ομίλων. Η Ουρουγουάη είναι η πιο δύσκολη ομάδα στο πρόγραμμα, αλλά θα αντιμετωπίσει επίσης έναν σκληρό αντίπαλο στον Παναμά, ο οποίος έχει γίνει μια από τις πιο ανταγωνιστικές ομάδες στο Κονκακάφ. Παρά τις προκλήσεις, οι ΗΠΑ αναμένεται να  περάσουν στον δεύτερο γύρο.

Ο σημαντικότερος παίκτης των ΗΠΑ είναι…

Κρίστιαν Πούλισικ . Θα ήταν εύκολο να γίνεις χαριτωμένος εδώ, αλλά αυτή είναι η ομάδα του Πούλισικ.  Η δημιουργικότητα στην επίθεση, η ηγεσία σε θερμές στιγμές και το να επωμίζεσαι το φορτίο του σκορ όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, όλα πέφτουν στον Πούλισικ. Για τόσο καιρό ήταν «ο επόμενος» σπουδαίος παίκτης των ΗΠΑ, αλλά στα 25 του έφτασε.

Τζίο Ρέινα : Κανείς στην εθνική ομάδα των ΗΠΑ  δεν ενορχηστρώνει επιθέσεις όπως ο Ρέινα.  Το όραμα και η τεχνική του είναι εξαιρετικά και θα πρέπει να είναι πρόθυμος για ένα μεγάλο τουρνουά αφού το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 ήταν γεμάτο διαμάχες. Εάν ο Ρέινα  έχει μια μέρα άδειας ή τραυματιστεί, η επίθεση των ΗΠΑ θα γίνει καπνός.

Λιγότερο γνωστός ποδοσφαιριστής  για παρακολούθηση…

Μάνφρεντ Ουγκάλντε, ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ :. Μετά από διαφωνίες με τον τελευταίο προπονητή που κράτησαν τον Ουγκάλντε μακριά από το Λος Τίτος. Ο  νέος προπονητής Γκουστάβο Αλφάρο  γρήγορα απολάμβανε τα πλεονεκτήματα του να αναδείξει πραγματικά το πρόσωπο της επόμενης γενιάς της Κόστα Ρίκα. Μετά από μια χειμερινή μετακόμιση στη Σπαρτάκ Μόσχας, ο επιθετικός εμφανίστηκε σε ρυθμούς για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κόστα Ρίκα τον Ιούνιο και θα είναι ένας παράγοντας όταν ανοίξει τον Δ’  Όμιλο  εναντίον της Βραζιλίας.

ΙΣΜΑΕΛ ΚΟΝΕ , Καναδάς. Ο 21χρονος μπορεί να οδηγήσει τον Καναδά στα νοκ άουτ παιχνίδια . Ο μέσος της Γουότφορντ είναι ήδη ένα κρίσιμο γρανάζι για τον Τζέσι Μαρς και έπαιξε τεράστιο ρόλο για τον Καναδά στην ισοπαλία 0-0 κατά της  Γαλλίας στις αρχές του μήνα. Δεν θα βρείτε πολλούς ποδοσφαιριστές  με την άνεση του Κονέ  στα στενά σημεία και την τάση για τρελά τρεξίματα με την μπάλα.

ΚΕΝΤΡΥ ΠΑΕΣ,  Εκουαδόρ. Αυτός ο 17χρονος αριστεροπόδαρος  είναι το Νο 10 του Ισημερινού και παίζει με μεγάλη ευκολία στη μεσαία γραμμή. Λόγω της θρασύτητας και της τόλμης με την οποία κινείται, φαίνεται να έχει χρόνια εμπειρίας παρόλο που είναι ακόμα έφηβος. Είναι ένας όμορφος πασαδόρος και μπορεί να το χτυπήσει όπως όλοι – ένα πραγματικό φαινόμενο. RV

Η ομάδα έκπληξη του τουρνουά…

Είναι πια έκπληξη ο Εκουαδόρ; Τους συμπεριλαμβάνω γιατί, μεταξύ των παιδιών θαυμάτων  και των σκληροπυρηνικών , φαίνεται ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό το Copa América θα πάει καλύτερα από το προηγούμενο. Όλοι θυμόμαστε πως το Εκουαδόρ δεν σημείωσε νίκες στη φάση των ομίλων, κατάφερε να προκριθεί όμως  και ισοπεδώθηκε από την Αργεντινή. στα προημιτελικά.

Το Εκουαδόρ  έχει έναν ημιτελικό, έτσι δεν είναι; Ενώ είναι πέμπτο στη σειρά Conmebol,  βρίσκεται στην 14η θέση στην τελευταία παρτίδα της γενικής κατάταξης (Elo Ratings), ένα σύστημα που ακολουθεί μια πιο επιστημονική προσέγγιση από την κατάταξη της FIFA. Στην εύκολη πλευρά του βραχίονα, ο Ισημερινός μπορεί να πάει βαθιά. JL

Μεγάλη ομάδα κινδυνεύει να βγει νωρίς…

ΒΡΑΖΙΛΙΑ . Τουλάχιστον νωρίς με τα δικά τους πρότυπα. Οι ήττες του Νοεμβρίου από την Κολομβία και, εκπληκτικά, εντός έδρας από την Αργεντινή ήταν σαφείς ενδείξεις ότι, αν και η Βραζιλία έχει ακόμη άφθονο ταλέντο, αναζητά ηγεσία και δεν μπορεί να κάνει τα πράγματα να κυλήσουν σαν μια κλασική ομάδα της Βραζιλίας. Όσον αφορά τον Ντοριβάλ Ζούνιορ (προπονητής) , δεν είναι ο άνθρωπος που πίστευαν ότι θα τους οδηγούσε αυτό το καλοκαίρι και το να φτάσει η ομάδα του σε έναν τρίτο συνεχόμενο τελικό μπορεί να τον ξεπεράσει.

Για μια ομάδα που βρίσκεται σε ένα επιβλητικό σερί 22 αγώνων αήττητου, η Κολομβία θα πρέπει να μπει στο τουρνουά με το βλέμμα να τα κερδίσει όλα. Στα χαρτιά, η ομάδα του Νέστορ Λορέντσο  θα μπορούσε να φτάσει στα ημιτελικά. Ο Ροντρίγκες  και ο Ντίας είναι σε καλή φόρμα για ομάδα και χώρα, αλλά κοιτάζοντας την κλήρωση, είναι πιθανό η Κολομβία να αντιμετωπίσει την Ουρουγουάη στον προημιτελικό. Κακή τύχη, αν με ρωτάς.

Το Μεξικό συχνά γεμίζει τα περισσότερα στάδια όταν παίζει στις ΗΠΑ και οι οπαδοί του θα έχουν και πάλι μεγάλες προσδοκίες. Ωστόσο, η ομάδα δεν διαθέτει ιδιαίτερο ταλέντο και ηγεσία, κάτι που οδήγησε στην αποτυχία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Αν δεν παραπαίουν άλλες ομάδες, η συνεχιζόμενη κρίση θα συνεχιστεί και αυτό το καλοκαίρι.

MVP του τουρνουά θα είναι…

Λιονελ ΜΕΣΙ :  Τι ..δύσκολη  επιλογή. Αφήστε στην άκρη τον θόρυβο εκτός γηπέδου και δείτε τι κάνει ο Μέσι με την Ίντερ Μαϊάμι αυτή τη σεζόν και θα δείτε έναν ποδοσφαιριστή  ο οποίος  εξακολουθεί να είναι ικανός να κάνει μαγικά. JA

ΈΝΤΡΙΚ ΑΝΤΑΜΣ : Ο Εντρικ  κερδίζει το σύνολο και ο Μέσι σηκώνει το τρόπαιο στο Μαϊάμι, είναι δύσκολο να δεις ότι θα ανταμειφθεί ως MVP του Κόπα Αμέρικα. Ο Χούλιαν Αλβαρες  θα έχει δυο λόγια να πει γι’ αυτό, αλλά το να τα κερδίσει όλα ο Μέσι στο γήπεδο της έδρας του θα είναι πάρα πολύ για να το αγνοήσουμε. JL

Με τους Γκάμπριελ Ζεσούς, Τιάγκο Σίλβα και Ριτσάρλισον να αποκλείονται από την ομάδα του  Ντοριβάλ Τζούνιορ και τον Νεϊμάρ εκτός λόγω τραυματισμού, μένει μόνο ο  Βινίσιους Τζούνιορ για τη Βραζιλία. Ενώ ο σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης δεν είναι ξένος στο κυνήγι τροπαίων, δεν έχει καταφέρει ακόμη να κερδίσει το πρώτο του  Κόπα Αμέρικα. Η προσθήκη ενός διεθνούς τροπαίου στο ράφι του θα ενισχύσει την προσφορά του για τη Χρυσή Μπάλα.

Ο Χουλιάν Άλβαρες  είναι ο Αργεντινός επιθετικός που θα λάμψει αυτό το καλοκαίρι. Ο Άλβαρες  θα είναι η απειλή για το γκολ της Αργεντινής, περισσότερο από τον Λαουτάρο Μαρτίνες .  Και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Άνχελ Ντι Μαρία  και ο Μέσοι φτάνουν στο λυκόφως της καριέρας τους, θα χρειαστούν τον Άλβαρες  για να τους σπρώξει πέρα από τη γραμμή.. Ίδωμεν…