Ο Αποστόλης Λάμπος ασχολείται με τη διαχρονική μάστιγα του bullying στα σχολεία – και όχι μόνο – για να πείσει και να πειστεί πως εν έτη 2024 μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε χωρίς να μας τρομάζει!

Τα τελευταία χρόνια σε καθημερινή βάση ακούμε για περιπτώσεις bullying ανηλίκων προς ανήλικους και νιώθουμε ένα σφίξιμο στο στομάχι, μαζευόμαστε, νιώθουμε ανήμποροι να (αντι)δράσουμε ώσπου ο εκφοβισμός να χτυπήσει και τη δική μας πόρτα.

Λοιπόν φίλες και φίλοι, ας ξυπνήσουμε. Το bullying είναι διαχρονικό. Υπήρχε από πάντα. Τα παιδιά είναι σκληρά. Το λάθος μας ποιο είναι; Είναι ότι έχουμε φτάσει στο 2024, έχουμε όλη την πληροφορία στα χέρια μας και υπάρχουν ειδικοί που παλιότερα ούτε υπήρχαν, ούτε θα πηγαίναμε γιατί «τί θα πει ο γείτονας;».

Παλιά το bullying αντιμετωπιζόταν από το ίδιο το παιδί. Με ό,τι αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να είχε αυτό για την κοινωνική του εξέλιξη. Αλλά ας μην το συζητήσουμε αυτό. Πολλοί από αυτούς που μας κυβερνούν ή έχουν χρήματα, παλαιότερα υπέστησαν bullying, το οποίο δεν βγήκε ποτέ από μέσα τους και υποσυνείδητα το βγάζουν στον κόσμο μεγαλώνοντας.

Σήμερα όμως υπάρχει ο τρόπος να σταθούμε απέναντι από τον εκφοβισμό σθεναρά. Διότι στις μικρές ηλικίες, άντε και μέχρι τις εφηβικές, εκείνος που κάνει bullying είναι εκείνος που φοβάται πραγματικά, είναι εκείνος που έχει το πρόβλημα και όχι το θύμα. Με αυτή τη γνώση πορευόμαστε και πάμε στα επόμενα βήματα. Ποια είναι αυτά;

1. Συνομιλήστε με το παιδί σας

Καταρχάς, ακούστε προσεκτικά την εμπειρία του παιδιού σας. Προσφέρετε ένα ασφαλές περιβάλλον όπου μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε πλήρως την κατάσταση.

2. Ενημερώστε τους εκπαιδευτικούς

Ενημερώστε τους δασκάλους και το σχολικό προσωπικό για το πρόβλημα. Πολλές φορές, οι εκπαιδευτικοί δεν είναι ενήμεροι για το bullying που συμβαίνει.

3. Κρατήστε «αποτυπώματα»

Συγκεντρώστε αποδείξεις του bullying, όπως μηνύματα, emails, αυτόπτες μάρτυρες φίλους ή άλλα στοιχεία. Αυτά μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμα αποδεικτικά υλικό.

4. Επικοινωνήστε με τη διοίκηση του σχολείου

Συναντήστε τον διευθυντή και τον υπεύθυνο σχολικό σύμβουλο για να συζητήσετε το θέμα και να αναζητήσετε λύσεις.

5. Αναζητήστε ψυχοκοινωνική υποστήριξη

Εάν το παιδί χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη, εξετάστε τη δυνατότητα να συνεργαστεί με έναν ειδικό ψυχολόγο. Υπάρχουν πολλοί και εξειδικευμένοι ανά περίσταση. Και αποτελούν «δώρο» στη σημερινή κοινωνία.

6. Εκπαιδευτείτε οι ίδιοι για την αντιμετώπιση του bullying

Συμμετέχετε σε εκπαιδευτικά προγράμματα για την αντιμετώπιση του bullying και προωθήστε τον διάλογο.

7. Διατηρήστε ανοιχτή επικοινωνία με το παιδί

Είναι σημαντικό να συνεχίσετε την επικοινωνία με το παιδί σας και να το υποστηρίξετε σε όλη τη διαδικασία. Βασικά αυτό είναι το σημαντικότερο. Να σας νιώθει δίπλα του. Να νιώθει ασφάλεια και μαζί όλα θα τα ξεπεράσετε είτε πρόκειται για μικρό και μεμονωμένο περιστατικό είτε για διαρκείς «επιθέσεις» που θα χρειαστούν και εσάς αλλά και τα προηγούμενα βήματα.

Λοιπόν, η αντιμετώπιση του bullying απαιτεί αποφασιστικότητα, αγάπη και συνεργασία. Μην διστάσετε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια εάν το θεωρείτε απαραίτητο. Κάθε παιδί αξίζει ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον στο σχολείο πριν ξεκινήσει την κοινωνική του διαδρομή κατά μόνας.