Το EcoGreenNet.gr και η Άννα Ρούτση συναντούν την Έλενα Κυριακαράκου από το brand SHEEPCOUNT με τις υπέροχες πολύχρωμες δημιουργίες από felt και μετάξι και συζητούν για την τέχνη και τη διαδικασία του felting, τη δύναμη της συνεργασίας, για το τι σημαίνει αργή και δίκαιη παραγωγή, αλλά και για το δύσκολο σύστημα στο οποίο ζούμε

Πριν όμως γνωρίσω την Έλενα δια ζώσης, είχα ήδη διαβάσει για τη δουλειά της που έχει συμπεριληφθεί στον Οδηγό Homo Faber του Michelangelo Foundation, γεγονός σπάνιο για τη χώρα μας και κάτι που αποτελεί βέβαια ιδιαίτερη αναγνώριση, αλλά και για τις συνεργασίες της με masters του είδους στο εξωτερικό, αλλά και γνωστούς οίκους στην Ελλάδα.

Η Έλενα είναι πολιτικός μηχανικός, πράγμα που σημαίνει ότι κατέχει καλά τα υλικά και τις ιδιότητές τους, τις μεταβολές και τη διαδικασία βιώσιμης παραγωγής και πριν από αρκετά χρόνια ένιωσε ότι είχε έρθει η ώρα να βγει από το comfort zone της, όπως μας είπε, και να εκφράσει την καλλιτεχνικότητά της.

Ευτυχώς για όλους μας, το έκανε και συνεχίζει να εξελίσσει αυτή την έκφραση. Γιατί, όπως μας είπε στη συνέντευξή της στο EcoGreenNet.gr «Είναι σαφές ότι η ίδια η φύση της τέχνης μου έρχεται σε αντίθεση με όλο το σύστημα στο οποίο ζούμε, στους καταιγιστικούς ρυθμούς που μας έχουν επιβληθεί σε κάθε πεδίο, στην επιλογή του φθηνού και στην χωρίς δεύτερη σκέψη αντικατάστασή του, στην επιπόλαιη συσσώρευση άχρηστων υλικών αγαθών, στην αδιαφορία προς τη δίκαια αμειβόμενη εργασία, στην έλλειψη ενημέρωσης πάνω στις καταναλωτικές μας συνήθειες».

Η Έλενα Κυριακαράκου αποκαλύπτει τα “μυστικά” του SHEEPCOUNT στο EcoGreenNet.gr

Από πού πηγάζει η παράδοση και η τεχνική του felting & nuno felting; Εσείς, έχοντας ένα υπόβαθρο ως πολιτικός μηχανικός, πώς ήρθατε σε επαφή με το αντικείμενο και τι σημαίνει για εσάς;

Ε.Κ.: Η τεχνική του felting αποτελεί την πανάρχαια, παραδοσιακή τεχνική της δηµιουργίας υφάσµατος, τσόχας ή αλλιώς κετσέ, από µαλλί προβάτου µε αφαίρεση του περιεχοµένου αέρα (συµπίληση). Το αρχαιότερο δείγµα felt που έχει ανακαλυφθεί χρονολογείται το 6.500 π.Χ. Το nuno felting ήρθε ως εξέλιξη του felting για να δηµιουργήσει καινούρια, λεπτότερα υφάσµατα διακοσµηµένα µε µαλλί. Γνώρισα το Nuno Felting σε ένα workshop στο πλαίσιο ενός κύκλου καλλιτεχνικών σεμιναρίων. Τη στιγμή που έπιασα στα χέρια μου το πρώτο μου μαντήλι μαγεύτηκα. Κατάλαβα ότι έπρεπε οπωσδήποτε να μάθω περισσότερα για αυτήν την τέχνη. Για μένα ήταν, και συνεχίζει να είναι, απόλυτη μαγεία να ξεκινώ με ασύνδετα μεταξύ τους υλικά, όπως το ύφασμα και το μαλλί, και να τα μετατρέπω σε μια νέα οντότητα, με μοναδικά εργαλεία τα δυο μου χέρια, νερό και σαπούνι. Μετά από εμπειρία πολλών χρόνων ως πολιτικός μηχανικός σε μεγάλα δημόσια έργα, με μια καθημερινότητα στο εργοτάξιο, αλλά κατά κύριο λόγο στο γραφείο, ένιωσα τη βαθιά ανάγκη να ξεμουδιάσω τα χέρια μου και όλο μου το σώμα, να εγκαταλείψω το comfort zone μου, να δώσω χώρο έκφρασης στην καλλιτεχνικότητά μου, να ορίσω εγώ τον τρόπο, τον χρόνο, τον τόπο, το πλαίσιο, αλλά κυρίως τον λόγο.

Ποια είναι η διαδικασία παραγωγής και τι απαιτήσεις έχει;

Ε.Κ.: Με την τεχνική Nuno Felting οι ίνες του µαλλιού διαπερνούν την ύφανση και, καθώς το µαλλί συρρικνώνεται, τα δύο υλικά γίνονται ένα. Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί δηµιουργούνται πτυχώσεις στο ύφασµα µέσα στις οποίες φωλιάζει το µαλλί. Η διεργασία ενσωµάτωσης µαλλιού σε ύφασµα είναι χειροποίητη σε όλα τα στάδιά της, απόλυτη φυσική και φιλική προς το περιβάλλον. Δεν απαιτεί εξοπλισµό, παρά µόνο σαπούνι και ζεστό νερό.

Ποιες είναι οι βασικές ιδιότητες των υλικών που χρησιμοποιείτε;

Ε.Κ.: Το µαλλί µερινός είναι 100% φυσικό, οργανικό και βιοδιασπώµενο υλικό, µονωτικό, αδιάβροχο, αντιβακτηριδιακό, έχει απαλή και ελαφριά υφή, αναπνέει και ελέγχει την υγρασία οπότε µας κρατάει ζεστούς στο κρύο και δροσερούς στη ζέστη σε αντίθεση µε τα συνθετικά υλικά, ρυθµίζει την θερµοκρασία, δεν προκαλεί φαγούρα στην επαφή µε το δέρµα, δεν κρατάει οσµές.

Η Έλενα Κυριακαράκου στο εργαστήριο της

Ποιες είναι οι αρχές και η φιλοσοφία της δουλειάς σας;

Ε.Κ.: Minimal, Ethical, Premium. Η ακρίβεια των γραμμών, η σύνδεση χρώματος και υφής, η ορθολογική χρήση φυσικών και ποιοτικώς πολύτιμων πρώτων υλών, ο τρόπος με τον οποίο τα υλικά, το σχέδιο και η τεχνική θα υπηρετήσουν τη φόρμα είναι τα χαρακτηριστικά της δουλειάς μου που επιχειρεί να προσφέρει μια μοντέρνα εκδοχή του felting. Η άρτια τεχνική είναι η προϋπόθεση για την υλοποίηση των αφαιρετικών γεωμετρικών σχεδίων που αποτελούν το στίγμα μου και αυτά με τη σειρά τους αναδεικνύουν την αρτιότητα της τεχνικής. Το ένα δεν υφίσταται χωρίς το άλλο. Υπάρχει απόλυτη διάδραση ανάμεσα στη σύλληψη και την υλοποίηση, όπου οι ελευθερίες και τα όρια της μιας υπαγορεύουν το εύρος ανάπτυξης της άλλης. Και φυσικά η υπενθύμιση της ομορφιάς ως παντοτινής αναζήτησης του ανθρώπου, την οποία προσπαθώ να δημιουργήσω ως καλλιτέχνης.

Ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού (και για τι κοινό μιλάμε κυρίως) και των καταστημάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό;

Ε.Κ.: Η τέχνη του Felting και του Nuno Felting ήταν σχετικά άγνωστη στην Ελλάδα, σε αντίθεση με το εξωτερικό, οπότε χρειάστηκε να προσπαθήσω πολύ ώστε να κάνω την ιδιαίτερα απαιτητική τεχνική μου γνωστή, όπως επίσης να βοηθήσω το κοινό να ξεπεράσει την πεποίθηση ότι το μαλλί είναι κατάλληλο μόνο για τον χειμώνα. Σίγουρα το κοινό που επιλέγει μια δημιουργία SHEEPCOUNT είναι ενημερωμένο, επιθυμεί να διαφοροποιείται από τις μαζικές επιλογές και επενδύει στη δίκαιη μόδα.

Υπέροχες δημιουργίες από felt και μετάξι στις οποίες κυριαρχεί το χρώμα, η απαλότητα στην υφή και η μοναδικότητα των σχεδίων

Έχετε κάποιες συνεργασίες στη διάρκεια της επαγγελματικής σας πορείας στον τομέα και ποιες είναι οι πιο σημαντικές;

Ε.Κ.: Για μένα σπουδαία στιγμή ήταν η συνεργασία μου με την Zeus+Δione και οι συναντήσεις με τον σπουδαίο σχεδιαστή του brand κ. Μάριο Schwab όπου διερευνούσαμε το πώς θα μπορούσε η τέχνη μου να δώσει σάρκα και οστά στο όραμά του. Η συμμετοχή στην ιδρυτική ομάδα του όπως και η συνεχής από τότε ενασχόλησή μου με το Greek Brand New ως ένα εναλλακτικό πεδίο έκφρασης και εκπροσώπησης της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας από μικρές ελληνικές εταιρείες αποτελεί άλλη μια πολύ σημαντική σταθερά στην επαγγελματική μου πορεία. Η πιο ιδιαίτερη στιγμή όμως ήταν η αναγνώριση και διάκριση της δουλειάς μου με τη συμπερίληψή της στον Οδηγό Homo Faber που επιμελείται το Michelangelo Foundation for Creativity and Craftsmanship, που είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός για τη διατήρηση της κορυφαίας δεξιοτεχνίας και την προώθηση των πιο ταλαντούχων τεχνιτών της Ευρώπης.

Από πού προμηθεύεστε την πρώτη ύλη σας και είναι αυτή δεσμευτική ως προς πράγματα που θα θέλατε ακόμα να δημιουργήσετε;

Ε.Κ.: Χρησιμοποιώ ακατέργαστο μαλλί μερινός υψηλής ποιότητας, επειδή δίνει εξαιρετικά απαλή αίσθηση, οπότε το προμηθεύομαι αποκλειστικά από το εξωτερικό καθώς η ράτσα αυτή των προβάτων εκτρέφεται κατ’ εξοχήν στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Ποια είναι η πηγή έμπνευσης για τα έργα και τα σχέδιά σας; Ποια είναι η μεγάλη σας αδυναμία, αν υπάρχει; Αντλώ έμπνευση από τα σχήματα, τους όγκους, τα υλικά, τα χρώματα που με περιβάλλουν. Κάθε “κάδρο” που απομονώνει η ματιά μου, το μυαλό μου προσπαθεί να το μετουσιώσει σε ένα αξεσουάρ μόδας. Βρίσκομαι σε μια διαδικασία συνεχούς διερεύνησης των συγγενειών μεταξύ των εικόνων γύρω μου και των υλικών που μπορώ να χρησιμοποιήσω στο εργαστήριό μου.

Έχετε διαλέξει τον πιο δύσκολο δρόμο της αργής και ηθικής παραγωγής. Ποια τα οφέλη και οι προκλήσεις, ειδικά στη χώρα μας; Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που ξεκινά τώρα;

Ε.Κ.: Με μαγεύει η γέννηση αυτού του νέου υφάσματος που δημιουργείται με τόσο φυσικούς ρυθμούς και τόσο σεβασμό στο περιβάλλον. Με μαγεύει η ομορφιά και η προσωπικότητα του φυσικού ακατέργαστου μαλλιού (natural unwoven wool) που σε καλεί να ακολουθήσεις τον δικό του ρυθμό μετουσίωσης στην καινούρια υπόστασή του, χωρίς βία, με πολλή υπομονή και σεβασμό, αλλιώς θα αποτύχεις. Είναι σαφές ότι η ίδια η φύση της τέχνης μου έρχεται σε αντίθεση με όλο το σύστημα στο οποίο ζούμε, π.χ. τους καταιγιστικούς ρυθμούς που μας έχουν επιβληθεί σε κάθε πεδίο, στην επιλογή του φθηνού και στην χωρίς δεύτερη σκέψη αντικατάστασή του, στην επιπόλαιη συσσώρευση άχρηστων υλικών αγαθών, στην αδιαφορία προς τη δίκαια αμειβόμενη εργασία, στην έλλειψη ενημέρωσης πάνω στις καταναλωτικές μας συνήθειες. Σε κάθε πρόσωπο που ξεκινά τώρα θα έδινα πολλές ευχές για υπομονή και κουράγιο για να μπορεί να προβάλλει συνεχώς αντίσταση απέναντι στο γρήγορο και ευτελές!

Σχέδια για το μέλλον;!

Ε.Κ.: Να μπορώ να συνεχίζω με αμείωτη δημιουργική διάθεση σε ένα διαρκώς και πιο αντίξοο, εμπορικώς, περιβάλλον.

Η διαδικασία παραγωγής έχει το δικό της ξεχωριστό ενδιαφέρον και μια νοσταλγική γοητεία με άρωμα άλλων εποχών

Τις δημιουργίες του SHEEPCOUNT θα τις βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα

και μουσεία και στο e-shop του.