Η Πανδώρα Μαμελετζή γράφει για το 4EVER, μια παράσταση που ανέβηκε στο θέατρο VAULT την άνοιξη και ήταν από εκείνες τις παραστάσεις που συζητήθηκαν

Μετά από έναν έντονο θεατρικό χειμώνα και μια παύση αναγκαστική που κάναμε μετά το Πάσχα μέχρι να αρχίσει το φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου τον Ιούνιο, είχαμε την ευκαιρία να θυμηθούμε κάποιες μικρές, «τίμιες» παραστάσεις χωρίς τα τηλεοπτικά ονόματα -κράχτες, που όμως αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής γιατί βγάζουν μια ποιότητα. Μία από αυτές θεωρώ πως είναι το 4EVER, που χωρίς να έχει εντυπωσιακές εναλλαγές σκηνικών και κοστουμιών, είναι μια παράσταση ερμηνειών που έχουν βάθος και σε κερδίζουν. Και στο τέλος, στην αυλή του VAULT, είχαμε πολλά να συζητήσουμε με τους ηθοποιούς και τους συντελεστές. Εξάλλου κοιτώντας το πρόγραμμα του φεστιβάλ Αθηνών στην Πειραιώς, για πρώτη φορά φέτος δεν είδαμε κάτι αρκετά δελεαστικό από θεατρικής απόψεως και αυτό από μόνο του είναι αξιομνημόνευτο.

Το βραβευμένο έργο του Γιώργου Ηλιόπουλου 4 EVER, (1ο Βραβείο Νέων Δημιουργών 1999) είναι μια μαύρη κωμωδία σχέσεων που κατά τον συγγραφέα «στάζει αίμα», το αίμα ενός έρωτα που αυτοκτονεί γελώντας μπροστά στα μάτια των θεατών.

Οι συντελεστές της παράστασης

Είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς αυτή την παράσταση και να φύγει από το θέατρο χωρίς προηγουμένως να έχει ταυτιστεί. Είναι ένα έργο που θα αγγίξει τις πιο ευαίσθητες χορδές και των δύο φύλων εξίσου. Παντρεμένων ή απλά συντρόφων. Που θα φέρει ένα βάρος στο στήθος για όλους όσους έχουν περάσει δυσκολίες στις σχέσεις και χωρισμούς σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο. Και που στο τέλος θα φέρει τον αναστεναγμό της λύτρωσης.

Η αίσθηση που δημιουργείται στο κοινό όσο η ένταση κλιμακώνεται στη σκηνή του VAULT είναι ένα απέραντο μούδιασμα περιμένοντας να γίνει κάτι που θα φέρει πίσω τις ισορροπίες. Η μικρή σκηνή είναι ιδανική για αυτό το έργο δωματίου καθώς βρίσκεσαι τόσο κοντά στους πρωταγωνιστές που πραγματικά νιώθεις τον κάθε παλμό τους. Και όταν η κατάσταση θα αρχίσει να ξεφεύγει από τον έλεγχο και να γίνεται βίαιη, τότε πραγματικά κρατάς την αναπνοή σου.

Οι πρωταγωνιστές Νικόλας Στραβοπόδης και Βλοτίνα Κόχειλα- Νουλέλλη

Σκέψεις, απωθημένα, πληγές και το σκοτάδι 18 χρονών σχέσης βγαίνει στην επιφάνεια. Ο εφηβικός έρωτας που κάποτε ορκίστηκε «LOVE 4 EVER» αποσυντίθεται σε ένα βράδυ, ανήμπορος να επιβληθεί στη φθορά…

Η Ερμίνα Κυριαζή καθοδηγεί σκηνοθετικά το Νικόλα Στραβοπόδη και τη Βλοτίνα Κόχειλα-Νουλέλλη σε αυτό το γαϊτανάκι διαλόγων, διαφωνιών, συγκρούσεων, που όμως δεν αποτρέπει τους θεατές να δημιουργήσουν μια σχέση οικειότητας και συμπάθειας με τους δύο ήρωες αφού η ιστορία τους αφορά. Ο Νικόλας Στραβοπόδης, γνώριμός μας από τις συνεργασίες του με το Εθνικό θέατρο, φέρνει μια κλιμακούμενη ένταση στην ερμηνεία του που σε καθηλώνει, ενώ παράλληλα η Βλοτίνα Κόχειλα- Νουλέλλη, την οποία είδαμε για πρώτη φορά επιδεικνύει μια εξαιρετική ωριμότητα στο χτίσιμο του χαρακτήρα της.
Εμείς από την πλευρά μας ευχόμαστε να επαναληφθεί η παράσταση και τη νέα σεζόν.

Η Πανδώρα Μαμελετζή μαζί με τον πρωταγωνιστή Νικόλα Στραβοπόδη και την Αλίκη Ζούκα

Λίγα λόγια για το έργο

Ένα ζευγάρι πετυχημένων αρχιτεκτόνων, ο Ανδρέας και η Δήμητρα, βρίσκεται ένα καλοκαιρινό Σαββατόβραδο σε ένα νησί του Αιγαίου για να κλείσει μια επαγγελματική συμφωνία για την ανακαίνιση ενός ξενοδοχείου. Η βράδια αυτή είναι πολύ σημαντική. Ο λόγος που έχει καθυστερήσει η επικύρωση της συμφωνίας είναι τα σχέδια του Ανδρέα, που προβληματίζουν τον συντηρητικό ιδιοκτήτη. Τα σχέδια αυτά όμως είναι και η πηγή της έντονης διαφωνίας ανάμεσα στο ζευγάρι καθώς η Δήμητρα θεωρεί πως δεν συνάδουν με την «γραμμή» που έχουν υιοθετήσει» μαζί όλα αυτά τα χρόνια. Το ίδιο βράδυ, αμέσως μετά την παρουσίαση των σχεδίων, ο Ανδρέας ζητά από τη Δήμητρα να χωρίσουν γιατί δεν νιώθει πια για αυτήν το ίδιο. Η Δήμητρα προσπαθεί να διαχειριστεί αυτή την δυσάρεστη εξέλιξη και να αποδεχτεί πολιτισμένα, την απόφαση του Ανδρέα.

Η ταυτότητα της παράστασης

Συγγραφέας: Γιώργος Ηλιόπουλος
Σκηνοθεσία: Ερμίνα Κυριαζή
Πρωταγωνιστούν: Νικόλας Στραβοπόδης & Βλοτίνα Κόχειλα-Νουλέλλη
Άλλοι συντελεστές:
Σκηνογραφία: Ερμίνα Κυριαζή
Αρχιτεκτονικά σχέδια: Γεωργία Νικολάου
Μουσική επιμέλεια: Υακίνθη Μάκκα-Kynan Arden
Φωτισμοί: Λάμπρος Κόκκινος
Φωτογραφία: Νάντια Κουλουρά

Η υπέροχη αυλή του θεάτρου VAULT που έκλεισε πρόσφατα αφήνοντας πίσω του μια υπέροχη θεατρική παρακαταθήκη