Ο Χρήστος Νομικός βρέθηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και παρακολούθησε ένα ξεχωριστό μουσικό event με τη μουσική και τα τραγούδια του Μιχάλη Βιολάρη να ταξιδεύουν το κοινό σε μέρη και εποχές με αύρα…νοσταλγική

«Μιχάλης Βιολάρης … Με βκιολιά τζαι µε λαούτα αναγιώθηκα»

Προς τιμήν του σπουδαίου ανθρώπου της μουσικής και του τραγουδιού Μιχάλη Βιολάρη, πραγματοποιήθηκε μία όμορφη εκδήλωση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στις 19 Μαρτίου του 2024.

Ο Κώστας Μπαλαχούτης , ίσως ο πλέον αναγνωρισμένος μελετητής του Ελληνικού τραγουδιού, είχε δηλώσει πολύ εύστοχα ότι ο Μιχάλης Βιολάρης είναι «μια κατηγορία μόνος του»! Με μουσικές ρίζες (πατέρα δεξιοτέχνη του βιολιού και παππού λαουτάρη) διέγραψε μια ξεχωριστή πορεία στο ελληνικό τραγούδι.

Το καλό για εμάς είναι ότι συνεχίζει την σπουδαία του πορεία , ανάμεσα στη Κύπρο και την Ελλάδα, κυριολεκτικά χωρίς να πέρασε μια μέρα, δημιουργώντας και ερμηνεύοντας.

Μετά  από εξήντα χρόνια προσφοράς , το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τον τίμησε μέσα από την εκδήλωση: «Μιχάλης Βιολάρης … Με βκιολιά τζαι µε λαούτα αναγιώθηκα» στην οποία είχαμε τη χαρά και την τιμή να παρευρεθούμε.

Στη μουσική εκδήλωση συμμετείχαν στα φωνητικά οι κυρίες Ανδριάννα Κόλλια και Αγάθη Κωσκινά, με συνοδεία οκταμελούς  ορχήστρας την οποία διεύθυνε ο σπουδαίος μουσικός Γιώργος Παγιάτης.

Η επιλογή των τραγουδιών, οι ερμηνείες τόσο του αειθαλούς Μιχάλη Βιολάρη αλλά και των δύο πραγματικά σπουδαίων ερμηνευτριών, μας ταξίδεψαν σε μια πολιτιστική Ελλάδα που υπάρχει και ευημερεί, για εκείνους που την αγαπούν και την ψάχνουν!

Ακούστηκαν τραγούδια σπουδαίων Ελλήνων Συνθετών : Χατζηδάκη, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Πλέσσα, Σπανού, Κόκοτου , Τόκα, Λεοντή ,Κριμιζάκη ,Γλέζου, Κραουνάκη, Κοτσώνη  κ.α. και αντίστοιχα Ποιητών – Στιχουργών: Ελύτη, Σκίππη, Ελευθερίου ,Γκάτσου, Βεργόπουλου, Γκούφα,Δασκαλόπουλου, Τσώτου, Νικολακοπούλου, Κινδύνη, Παπαδόπουλου, Λυκαύγη, Κακουλίδη, Βενιζέλου, Μαλένη, Γρηγορίου, Χασάπη  κ.α, καθώς και τραγούδια με σύνθεση  του ίδιου του Μιχάλη Βιολάρη, από το μουσικό του χθες αλλά και το δυναμικό του σήμερα!

Guest εμφάνιση – και σπουδαία παρουσία! – στα φωνητικά ο Κώστας Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος μας εντυπωσίασε για άλλη μια φορά.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει επίσης στις δύο κυρίες – την Ανδριάννα Κόλλια και την Αγάθη Κοσκινά – οι οποίες  κέρδισαν το κοινό τόσο με τις φωνές τους όσο και  με την σκηνική τους παρουσία.

Ήταν μια εκδήλωση που μας γέμισε Ελλάδα και Κύπρο, τίμησε τη μουσική τη γλώσσα και τον πολιτισμό, θυμίζοντας μας  ότι η αυθεντική και γνήσια Ελληνική μουσική είναι παρούσα.

Σημαντική στιγμή της βραδιάς η τιμή που αποδόθηκε  στον Μιχάλη Βιολάρη από τους: Σταύρο Αυγουστίδη Πρέσβη Κυπριακής Δηµοκρατίας και Γιώργος Συλλούρη Πρόεδρο Οµοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.), οι οποίοι με τις ομιλίες τους συγκίνησαν το κοινό.

Τέλος αναφέρουμε και την εξαίρετη ορχήστρα που συνόδευσε το μουσικό δρώμενο την οποία αποτελούσαν οι:

1.Πιάνο- Ενορχηστρώσεις Γιώργος Παγιάτης

2.Μπουζουκι α Νίκος Κατσίκης

3.Μπουζουκι β Κοσμάς Κοκόλης

4.Κλασσικη Κιθάρα Κώστας Νικολόπουλος

5.Βιολοντσελο Φωτεινή Νικολοπούλου

6.Μπασο Γιώργος Πολίτης

7.Φλαουτο Χρυσάνθη Αυλωνίτου

8. Φυσαρμόνικα Γιάννης Φύσσας. ( Ο Γιάννης Φύσσας είναι Χειρουργός-Μαστολόγος και παρέχει τις μουσικές υπηρεσίες του αφιλοκερδώς).