A Jewel Made in Greece: Η πρωτοβουλία που προωθεί την τέχνη του ελληνικού κοσμήματος εντός και εκτός χώρας, στα καλύτερά της! Η έκθεση κλείνει φέτος τα δέκα της χρόνια και το ecogreennet.gr με την Άννα Ρούτση ήταν εκεί για να σας μεταφέρουν στον ανεξάντλητο κόσμο της δημιουργικότητας!
ΤοA Jewel Made in Greece κλείνει φέτος μια δεκαετία και η έκθεση που έχει ετοιμάσει στο Ζάππειο είναι εντυπωσιακή – όπως βέβαια κάθε χρονιά. Πενήντα σχεδιαστές κοσμήματος απ’ όλη την Ελλάδα παρουσιάζουν τα κοσμήματά τους, ως έργα τέχνης, ως statement, ως ρούχο. Ένας ύμνος στο χειροποίητο, στο μοναδικό, στην τέχνη της λεπτομέρειας. Διαμάντια, πολύτιμοι λίθοι, χρυσό, ασήμι, ορείχαλκος, κεραμικά, κοσμήματα από τρισδιάστατους εκτυπωτές, από ανακυκλώσιμα υλικά, από χαρτί, άνθη, πλαστικές σακούλες ή και μπαλόνια, περιμένουν τον επισκέπτη σε μια συνάντηση, όπου το κόσμημα συναντά τη γλυπτική και η Τέχνη συναντά την επιχειρηματικότητα.
Η διοργάνωση παρουσιάζει παράλληλα ένα εικαστικό συμβολικό αφιέρωμα με τίτλο «Ένα κόσμημα για την Καρυάτιδα», σε έμπνευση – σχεδιασμό της Μαίρης Σαμόλη και επιμέλεια -θεωρητική υποστήριξη της Ίριδας Κρητικού, το οποίο στη διάρκεια της χρονιάς θα ταξιδέψει εντός και εκτός Ελλάδας. Με το μότο «Καρυάτιδα -η Ωραία των Ωραίων», η διοργάνωση κάλεσε Έλληνες δημιουργούς να τιμήσουν με την τέχνη τους την Καρυάτιδα, καταθέτοντας τη δική τους δημιουργία-πρόταση για την πεντάμορφη πτυχωτή «Κόρη από τις Καρυές».
Στα λαμπερά εγκαίνια της έκθεσης που θα διαρκέσει ως τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, παρουσιάστηκε επίδειξη μόδας με 12 μοντέλα με τίτλο “En portant mes bijoux” της Alice Dikeos. Τις ημέρες της έκθεσης, ο επιστημονικός συνεργάτης Γιώργος Σπυρομήλιος ξεναγεί τους επισκέπτες στις δημιουργίες της έκθεσης και επίσης δίνει πληροφορίες εκτίμησης κοσμημάτων.
Δημιουργίες στο πλαίσιο του project “Ένα κόσμημα για την Καρυάτιδα”
Συναντήσαμε την ιδρύτρια και ψυχή της έκθεσης, την αεικίνητη και πάντα δημιουργική Μαίρη Σαμόλη, που μας μίλησε για το παρόν, το μέλλον, αλλά και την ιστορία της πρωτοβουλίας: «Αυτή η έκθεση είναι ένα όχημα τέχνης και επιχειρηματικότητας, κάτι που σπανίζει. Τα κοσμήματα γενικώς είναι χωρισμένα σε εικαστικά και εμπορικά, ενώ εδώ δεν υπάρχει τέτοιος διαχωρισμός. Έχουμε φορέσιμα κοσμήματα, που ανήκουν στο ανθρώπινο σώμα κι όχι σε τοίχους ή βιτρίνες. Ιδρύθηκε λοιπόν η πλατφόρμα για να επικοινωνήσει και να ταξιδέψει το ελληνικό κόσμημα και τον πολιτισμό του στον κόσμο – μέχρι στιγμής σε 4 ηπείρους, 9 χώρες και 50 διαφορετικούς προορισμούς».
Κάθε χρονιά βλέπουμε και νέους συμμετέχοντες σχεδιαστές. Το κριτήριο επιλογής, όπως μας εξηγεί η κα Σαμόλη, είναι η διαφορετικότητα. «Έχουμε λίγους σχεδιαστές σε σχέση με μεγάλες εκθέσεις, αλλά είναι 50 σχεδιαστές και 50 διαφορετικές προτάσεις». Σχετικά με τις νέες τάσεις, υλικά και βιωσιμότητα, παρατηρεί: «Προτείνω στους νέους να πιάσουν ξύλα, σκουπίδια, γυαλιά, υλικά ευτελή αλλά σημαίνοντα, κι αυτή η πρώτη ύλη να διαμορφωθεί στα χέρια τους σε αντικείμενα που θα πάρουν άλλη αξία. Η αξία δεν έχει να κάνει πχ με το χρυσό, αλλά με το αποτέλεσμα. Το κόσμημα γίνεται fine jewelry λόγω δουλειάς και όχι απαραίτητα πολύτιμων υλικών».
Η ίδια άλλωστε ξεκίνησε να πειραματίζεται με την ιδέα ακριβώς της ανακύκλωσης:«Ήμουν παραγωγός κινηματογράφου και τηλεόρασης και κάποια στιγμή αποφάσισα να μεγαλώσω τα παιδιά μου σωστά, γιατί η δουλειά μου με απασχολούσε 25 ώρες το 24ωρο! Είχα όμως μάθει πάντα να δουλεύω και να δημιουργώ και αποφάσισα να δημιουργήσω αντικείμενα με άξονα την ανακύκλωση – από κέρματα ΟΤΕ, κοσμήματα, νομίσματα (είχε μόλις αποσυρθεί τότε και η δραχμή!), τσιγκάκια, κλπ. Έφτιαξα 102 στεφάνια, για να δώσω δεύτερη ευκαιρία ζωής σε αντικείμενα που είχαν δημιουργηθεί γι’ άλλο σκοπό. Όταν έβλεπε ο κόσμος τις φωτογραφίες τους, τα θεωρούσε κοσμήματα. Πήγα λοιπόν στο κολλέγιο, σε τμήματα ενηλίκων, έκανα κόσμημα και γλυπτική για τρία χρόνια και το 2009 είχα την πρώτη μου έκθεση στην Αθηναΐδα με τίτλο Shine και θέμα γλυπτό και κόσμημα. Αυτό λοιπόν πέτυχε. Όμως, σκεφτόμουν, πού πάει αυτή η δουλειά; Αποφάσισα λοιπόν να κάνω κάτι για να φτάσει το ελληνικό κόσμημα στην Κίνα κι όχι τα κινέζικα εδώ. Έχουμε τόσες χιλιάδες χρόνια ιστορία! Έτσι ίδρυσα το A Jewel Made in Greece».
Το A Jewel Made in Greece έχει συμμετάσχει σε international shows σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Παρίσι, Σαγκάη, Βρυξέλλες, Ντουμπάι, Λας Βέγκας και μετά την παρένθεση της πανδημίας, σχεδιάζει να ξαναβγεί στις παγκόσμιες εκθέσεις. Με αφετηρία το Ζάππειο θα ξεκινήσει σύντομα το ταξίδι της και η Καρυάτιδα: «Το ‘Ένα κόσμημα για την Καρυάτιδα’ είναι μια έμπνευση που έχει να κάνει με το ταξίδι της Καρυάτιδας και την προσπάθεια που κάνουν οι ελληνικοί φορείς για την επιστροφή της Χαμένης Κόρης. Εμείς δεν διεκδικούμε, γιατί αυτό γίνεται ήδη. Θέλουμε όμως να θυμίσουμε αυτό το κορίτσι στη διεθνή συζήτηση που διεξάγεται. Ένα κορίτσι που υπάρχει, που έχει ψυχή αλλά όχι φωνή. Δεν είναι ένα κινητό γλυπτό, όπως η Νίκη της Σαμοθράκης που τη βλέπουν εκατομμύρια. Είναι ένα αναπόσπαστο μέρος του Ερεχθείου, ένα κομμάτι του παγκόσμιου ιστορικού μνημείου και δεν είναι στη θέση της. Κάνουμε λοιπόν καμπάνια με τα μέσα μας και το δικό μας λόγο».
Το αφιέρωμα θα φιλοξενηθεί στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, στο ευρωκοινοβούλιο και σε μουσεία. Το A Jewel Made in Greece διοργανώνει κάθε χρόνο ένα διαφορετικό αφιέρωμα. Έχουν γίνει τρεις ταινίες, η δράση “The sheltering sky” στο αεροδρόμιο με ελεύθερο ελληνικό θέμα, ενώ για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση με την αιγίδα της επιτροπής παρουσιάστηκε ο «Αέναος Μίτος της Αριάδνης» με κοσμήματα εμπνευσμένα από το θέμα. Υπάρχουν συνεργασίες με μουσεία, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό, το Βυζαντινό & Χριστιανικό ή το Κυκλαδικής Τέχνης. Επίσης λειτουργεί όλο το χρόνο σχετικό κατάστημα στο Attica.
Στο πλαίσιο της φετινής έκθεσης συνυπάρχει και μια καλλιτεχνική έκθεση, το JELO6 Project σε σύλληψη και επιμέλεια Νίκης Στυλιανού και τίτλο «Το Κόσμημα ως αντικείμενο της κιναισθητικής εμπειρίας». Η έκθεση φιλοξενεί performances και δράσεις, παράλληλες εκθέσεις και εργαστήρια σε γκαλερί και μουσεία της Αθήνας, την πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση Declaration of Sentiments, όπου καλλιτέχνες συνδιαλέγονται με άλλους καλλιτέχνες, από τους οποίους έχουν εμπνευστεί, έκθεση με βραβευμένους εικαστικούς απ’ όλον τον κόσμο, αλλά και από ποικίλα εργαστήρια και τμήματα της Σχολής Καλών Τεχνών του Όσλο.
Jelo6 Project
Το φετινό A Jewel Made in Greece υποστηρίζει τους σκοπούς της HOPEgenesis, που έχει ως αποστολή την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας, τη στήριξη της οικογένειας και την εύρεση λύσεων του δημογραφικού ζητήματος στην Ελλάδα.
H οργάνωση δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 450 απομακρυσμένες περιοχές, συνεργάζεται με 24 ιατρικά κέντρα σε Αθήνα και επαρχία και η ιατρική της ομάδα αποτελείται από περισσότερους από 50 εθελοντές ιατρούς, μαίες και άλλους επαγγελματίες υγείας. Μέχρι σήμερα περισσότερες από 800 οικογένειες έχουν ωφεληθεί από το πρόγραμμα σε περιοχές που για πάνω από 3-5 χρόνια είχαν ελάχιστες ή καθόλου γεννήσεις ή μεγάλο αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων.
Pearls bracelet, JeAc by Marianna Melliou & Pearls ring, JeAc by Marianna Melliou
3D printed κοσμήματα από το Morphe Designs 3
Anthi Zahou wearable art. Υπέροχα κοσμήματα με ανακυκλωμένα υλικά