Ο Μάνος Σταραμόπουλος αποκαλύπτει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμάζεται να φέρει μέσα μέσα στον Δεκέμβριο προς ψήφιση, πρόταση η οποία θα εξαλείφει το γεωμπλοκάρισμα με βάση την γεωγραφική θέση του χρήστη, κάτι που θα επηρεάσει το ποδόσφαιρo

Μάλιστα υπάρχει ήδη ημερομηνία ψηφοφορίας για την εφαρμογή του κανονισμού ο οποίος εγκρίθηκε το 2018 και ο οποίος θα μπορούσε επίσης να επεκταθεί σε ζωντανές αθλητικές εκδηλώσεις.

Η είδηση μίας πιθανής επανάστασης στον ορίζοντα για τον κόσμο του ποδοσφαίρου και ειδικότερα για τις πλατφόρμες ροής έχει προκαλέσει θόρυβο τις τελευταίες ημέρες. Μια πρόταση η οποία μελετάται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσε στην πραγματικότητα να αλλάξει ριζικά τη χρήση του περιεχομένου ροής, συμπεριλαμβανομένου αυτού που συνδέεται με το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό γενικά: η πρόταση είναι να εξαλειφθεί το λεγόμενο γεωμπλοκάρισμα και για αυτές τις υπηρεσίες, την τεχνολογία που περιορίζει την πρόσβαση σε συγκεκριμένο περιεχόμενο ή πλατφόρμες με βάση τη γεωγραφική θέση του χρήστη.

Στην ουσία, είναι το μπλοκ που απαγορεύει, για παράδειγμα, τη δυνατότητα εγγραφής σε ξένες υπηρεσίες ροής στην Ιταλία. Ένας κανονισμός που περιορίζει το γεωμπλοκάρισμα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει ήδη και χρονολογείται από το 2018. Όμως , ορίζει ότι «οπτικοακουστικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των οποίων ο κύριος στόχος είναι η παροχή πρόσβασης στη μετάδοση αθλητικών γεγονότων, και οι οποίες παρέχονται βάσει αποκλειστικές εδαφικές άδειες, εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού».

Πώς λειτουργεί το geoblocking – Ψηφοφορία του Κοινοβουλίου στις 13 Δεκεμβρίου

Πέντε χρόνια μετά την εισαγωγή αυτού του κανονιστικού κειμένου, η ιδέα είναι να επεκταθεί το «έδαφος» στο οποίο θα περιοριστεί ο γεωμπλοκάρισμα. Υποστηρικτής αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ευρωβουλευτής Κάρεν Μέλτσιορ (Ανανέωση της Ευρώπης – Δανία), της οποίας η πρόταση ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το θέμα εγκρίθηκε από την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του νομοθετικού σώματος στις 24 Οκτωβρίου.

Τώρα, σύμφωνα με όσα πληροφορηθήκαμε, στις 13 Δεκεμβρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για την εφαρμογή του κανονισμού του 2018 με τις αλλαγές που θα μπορούσαν επίσης να έχουν επιπτώσεις στο ζωντανό αθλητικό περιεχόμενο, που επί του παρόντος εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής των κανόνων.

Η καινοτομία θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τη χρήση του περιεχομένου ροής, ιδιαίτερα αυτών που συνδέονται με το ποδόσφαιρο: εάν εγκρινόταν, στην πραγματικότητα, θα επέτρεπε στους χρήστες να μπορούν επίσης να εγγραφούν σε ευρωπαϊκές πλατφόρμες για να παρακολουθούν ζωντανά τη Serie A ή το Champions League. Θα μπορούσαν δηλαδή να έρθουν σε συμφωνία, για παράδειγμα σε αυτόν που προσφέρει συνδρομές σε πιο προσιτές τιμές. Όλα όμως θα εξαρτηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πώς λειτουργεί το geoblocking – Το κείμενο της πρότασης για αθλητικές εκδηλώσεις

Η εν λόγω πρόταση «χαιρετίζει την πρόοδο που σημειώθηκε όσον αφορά τη διαθεσιμότητα σε πολλούς καταλόγους μουσικών προϊόντων και υπηρεσιών, ηλεκτρονικών βιβλίων, βιντεοπαιχνιδιών και λογισμικού, τόσο σε μοντέλα συνδρομής όσο και σε μοντέλα που βασίζονται σε συναλλαγές. Υπενθυμίζει ότι ο γεωγραφικός αποκλεισμός στον τομέα του βιβλίου δεν απασχολεί τη συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών», αλλά ταυτόχρονα «λυπάται για τις περιορισμένες βελτιώσεις στη διαθεσιμότητα οπτικοακουστικού περιεχομένου και ζωντανών αθλητικών εκδηλώσεων σε όλους τους καταλόγους, οι οποίες συμβάλλουν στο να γίνουν οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται ότι ο τομέας των οπτικοακουστικών υπηρεσιών εφαρμόζει το υψηλότερο επίπεδο γεωγραφικού αποκλεισμού». Επιπλέον, το κείμενο «αναγνωρίζει την ιδιαίτερα αρνητική επίδραση των πρακτικών γεωμπλοκαρίσματος σε πολίτες που ζουν σε διασυνοριακές περιοχές ή ανήκουν σε γλωσσικές μειονότητες».