Το Ecogreennet.gr και η Άννα Ρούτση παρακολούθησαν τη μυστηριώδη, συναρπαστική, φουτουριστική παράσταση στο αεροδρόμιο της Σύρου και σας μεταφέρουν εντυπώσεις!
Όλα είναι έτοιμα για την παράσταση – ή μήπως όχι; Τι είναι πραγματικότητα, τι φανταστικό, ποιο το σκηνικό, ποιος ο χώρος μας, ποιο το κοινό ποιοι οι συντελεστές και ποιοι είναι τέλος πάντων όλοι αυτοί που ακούγονται κάπου εκεί έξω;

Ένα φορτηγό κοντέινερ 15 μέτρων είναι στημένο στο μεγάλο προαύλιο του αεροδρομίου της Σύρου. Δεκάδες καρέκλες γεμάτες με κόσμο κάθε ηλικίας και στο φόντο ο πύργος ελέγχου. Μόλις πέφτει το σκοτάδι, το φορτηγό ανοίγει τα φώτα του, ο οδηγός παίρνει τη θέση του και βάζει μπρος τη μηχανή και περιμένουμε να δούμε τι κρύβεται στην καρότσα.
Εδώ και λίγες μέρες το Future Cargo, η συμπαραγωγή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το γνωστό κέντρο χορού The Place του Λονδίνου παρουσιάζουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας την παράσταση χορού επιστημονικής φαντασίας, που εκτυλίσσεται στο φορτηγό, μια δημιουργία των Frauke Requardt & David Rosenberg.
Μετά την Πάρο, Νάξο και Σύρο, το Future Cargo ταξιδεύει σε διάφορες πόλεις της Πελοποννήσου μέχρι τις 27 Ιουλίου στο πλαίσιο του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και του προγράμματος εξωστρέφειάς του «Χορός σε πόλεις της Πελοποννήσου».

Το φορτηγό έχει φτάσει από ένα άγνωστο μέρος, κουβαλώντας μυστηριώδες φορτίο. Κάτι όμως συμβαίνει, η κίνηση δεν προχωρά και ο οδηγός καθησυχάζει τη σκυλίτσα του. Ακούγεται οχλαγωγία, κόσμος που βρίσκεται σε σοκ. Δεν έχουν ξαναδεί, λέει, κάτι τέτοιο.
Ούτε κι εμείς, πάντως! Τα ρολά ανασηκώνονται και μια σειρά από ασημένια πλάσματα ακαθορίστου φύλου και ηλικίας εμφανίζονται να περνάνε με εντυπωσιακή πλαστικότητα πάνω σε έναν κυλιόμενο διάδρομο μέσα στο φορτηγό πίσω από ένα διάφανο παράθυρο από πολυανθρακικό πλαστικό.
Χορεύουν, οδηγούν, χαϊδεύουν σκύλους με δυο κεφάλια, ξεσκονίζουν, φλερτάρουν, αποκαλύπτουν έναν ολόκληρο κόσμο σ’ έναν τόσο περιορισμένο χώρο. Είναι πλάσματα εντελώς διαφορετικά από εμάς, αλλά όχι τρομακτικά. Οι κινήσεις τους οικείες, κομψές, οι χειρονομίες καθημερινές – μοιάζουν να μας προτείνουν έναν άλλον τρόπο βίωσης και συμβίωσης.
Η μουσική έντονη, μπιτάτη, ξεσηκωτική αλλά και κάπως μυστηριώδης και τα διάσπαρτα λόγια του οδηγού, αλλά και οι φωνές και τα σχόλια του κόσμου που ψάχνουμε να δούμε, φτάνουν στ’ αυτιά μας μέσα από ένα ζευγάρι ακουστικά που μας έχουν δώσει στην είσοδο του αεροδρομίου και που μας εξασφαλίζουν μια εμβυθιστική εμπειρία, την οποία ζούμε ατομικά, αλλά και όλοι μαζί.

Το ιδιαίτερο θέαμα με μεγάλη εικαστική αξία, αποτελεί τη συναρπαστική συνομιλία μιας σουρεαλιστικής πραγματικότητας με στοιχεία της καθημερινότητας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι Frauke Requardt & David Rosenberg:
«Οραματιζόμαστε τη δημιουργία ενός απίθανου εσωτερικού χώρου, που αψηφά τις προκαθορισμένες αντιλήψεις του κοινού. Θέλουμε να προσκαλέσουμε το κοινό σε έναν κόσμο, που δεν πίστευαν ποτέ πώς θα μπορούσε να υπάρξει.»
Ο διευθυντής του μπαλέτου της ΕΛΣ, Κωνσταντίνος Ρήγος, ήταν εκεί και μας προσκάλεσε να εξερευνήσουμε, μετά την παράσταση, τα άδυτα του φορτηγού. Όπως μου είπε, είναι η τρίτη χρονιά που το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ταξιδεύει και είναι πολύ σημαντικό να έρθει σε επαφή με το κοινό σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Η επαφή με την Τέχνη μπορεί ν’ αλλάξει αντιλήψεις και στάσεις ζωής. Όπως χαρακτηριστικά μου είπε, υπάρχουν γονείς, σε μέρη που είχε πάει το μπαλέτο, που τον πλησιάζουν και του λένε ότι τα παιδιά τους ξεκίνησαν χορό εμπνευσμένα από την παράσταση της περασμένης χρονιάς. Από την εμπειρία του από την ΕΛΣ και την ΚΣΟΤ ο Ρήγος διαπιστώνει ότι όλο και περισσότερα παιδιά, κορίτσια αλλά και αγόρια, έρχονται σ’ επαφή με το χορό μέσω του street dance και τον εξελίσσουν μέσα από τις σχολές.
Στην παράσταση που είδα συμμετείχαν οι Manex Alberti, Kaito Takahasi, Μαρίτα Νικολίτσα. Τρεις δηλαδή μόνο χορευτές που όμως περνώντας με τέλειο συγχρονισμό πάνω στον κυλιόμενο ιμάντα δίνουν την εντύπωση ενός ακαθόριστου και ανεξάντλητου αριθμού ατόμων. Στο ρόλο του οδηγού ο Μιχάλης – Florian Παππά. To σκηνικό και τα κοστούμια της παραγωγής υπογράφει η Hannah Clark, τη μουσική και τον ήχο οι Ben & Max Ringham, ενώ το σχεδιασμό του φωτισμού ο Malcolm Rippeth.

Η περιοδεία του Future Cargo πραγματοποιείται με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και στοχεύει στην ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με βασικό γνώμονα να δώσει την ευκαιρία στο κοινό της περιφέρειας να γνωρίσει τον χορό μέσα από ένα πρωτότυπο και υψηλής αισθητικής θέαμα.
Η παράσταση απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, καθώς μέσα από την εικόνα και τον ήχο εντυπωσιάζει μικρούς και μεγάλους, αλλά και με εργαλείο το χιούμορ αγκαλιάζει το κοινό που αγαπά τον σύγχρονο χορό, που αναζητά νέες βιωματικές εμπειρίες μέσα από την τέχνη, αλλά και θεατές που πιθανώς δεν έχουν έρθει ξανά σε επαφή με την τέχνη του χορού.
Το Future Cargo προορίζεται για παρουσίαση μόνο σε εξωτερικούς χώρους (πλατείες, δρόμους, πάρκα κλπ.). Οι δύο δημιουργοί έχουν αναγνωριστεί για τις πρωτότυπες παραστάσεις τους –εκτός των συμβατικών θεατρικών σκηνών, είτε σε υπαίθριους χώρους είτε σε προσωρινές κατασκευές–, οι οποίες έχουν μια ξεχωριστή και πρωτότυπη μορφή και προσελκύουν ένα μεγάλο και εξαιρετικά ευρύ κοινό.
Η παράσταση αποτελεί την πρώτη συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το The Place, έναν εμβληματικό λονδρέζικο φορέα, ο οποίος πρωτοστατεί στην εκπαίδευση χορού και τη δημιουργία χορευτικών παραστάσεων και περφόρμανς εδώ και πενήντα χρόνια.
Το The Place έχει ως όραμα να τροφοδοτεί τη φαντασία μέσω του χορού, να προασπίζεται τις νέες ιδέες, να αναλαμβάνει ρίσκα και να δημιουργεί ένα χορευτικό οικοσύστημα που όμοιό του δεν υπάρχει αλλού στον κόσμο, προσφέροντας τις ιδανικές συνθήκες σε χορευτές προκειμένου να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.
Την ίδια στιγμή, στεγάζει τη Σχολή Σύγχρονου Χορού του Λονδίνου και διαθέτει ένα μεγάλης εμβέλειας πρόγραμμα θεατρικής και καλλιτεχνικής ανάπτυξης, εκπαιδευτικά προγράμματα, μια σειρά από μαθήματα και ένα εθνικής εμβέλειας μοντέλο περιοδείας.
Το Future Cargo θα το συναντήσετε στις εξής πόλεις:
19/7 – Καλαμάτα, Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας, στις 20.30
20/7 – Σπάρτη, Κεντρική Πλατεία, στις 21.00
21/7 – Άστρος Κυνουρίας, Πλατεία Καρυτσιώτη, στις 21.00
22/7 – Ναύπλιο, Λιμάνι – Θέση Π, στις 21.00
23/7 – Ξυλόκαστρο – Ευρωστίνη, Συναυλιακός Χώρος, μέσα στο Ξύλινο Πάρκο, στις 21.00
24/7 – Τρίπολη, Πλατεία Άρεως, στις 21.00
25/7 – Καλαμάτα, Λιμάνι – Προκυμαία, στις 22.30
26/7 – Πύλος, Προβλήτα Λιμένα Πύλου, στις 21.00
27/7 – Αρχαία Ολυμπία, Πάρκινγκ κάτωθεν του Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων, στις 21.00





