Ο Χρήστος Σούτος γράφει για την… παράλογη λογική της κυβέρνησης να αυξήσει τον Φ.Π.Α. στα αναψυκτικά και τα ανθρακούχα με επιχείρημα το καλό της υγείας μας

Το ελληνικό Δημόσιο αυξάνει το Φ.Π.Α. στα αναψυκτικά και τα ανθρακούχα ποτά για να προστατέψει, λέει, την υγεία των παιδιών και όσων αρέσκονται στο να καταναλώνουν αυτού του είδους τα προϊόντα. Αν δεν ήταν πραγματική είδηση, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως αστείο ή φάρσα. Δυστυχώς είναι πραγματικότητα.

Η είδηση ως είδηση από μόνη της προκαλεί το γέλιο. Όχι γιατί δεν έχει βάση πως η κατανάλωση ποτών που έχουν πυρήνα τους τη ζάχαρη δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό. Όχι γιατί δεν έχει βάση ότι η παχυσαρκία, που εν πολλοίς στην παιδική ηλικία οφείλεται στην πρόσληψη μεγάλης ποσότητας ζάχαρης, αντιμετωπίζεται πλέον ως νόσος και ενοχοποιείται για πολλές άλλες επιπλοκές των ατόμων στην ενήλικη ζωή. Προκαλεί το γέλιο, όμως, γιατί το μέτρο ανακοινώνεται από μία κυβέρνηση, που η προσφορά της στο τομέα της υγείας δεν την λες και άξια λόγου.

Η υγεία των πολίτων είναι μείζον ζήτημα για μία κοινωνία που θέλει να χαρακτηρίζεται ως σύγχρονη, δημοκρατική, δυτική και ανθρωποκεντρική. Για να είναι καλά οι κάτοικοι ενός Δήμου, μίας Περιφέρειας, μίας χώρας δεν αρκούν οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων που μπορούν να την βλάψουν ή να μειώσουν την ποιότητα ζωής τους. Οι κρατούντες την εξουσία, λοιπόν, πριν αυξήσουν τις τιμές και τη φορολογία θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει, με την ασκούμενη πολιτική τους φυσικά, τη δυνατότητα όλων στην πρόσβαση σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη. Θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει τη δυνατότητα όλων στην πρόσβαση σε φάρμακα, σε θεραπείες, σε προγραμματισμένα χειρουργεία και σε εξετάσεις πρόληψης ή ελέγχου ασθενειών.

Πείτε μου εσείς τι γίνεται σωστά στην Ελλάδα από όλα τα παραπάνω για να σας πω πως ναι η αύξηση του Φ.Π.Α σε αυτά τα προϊόντα έχει λογική. Από τη στιγμή μάλιστα, που το επίσημο κράτος έχει το θράσος να λέει πως το μέτρο δεν είναι σε καμία περίπτωση εισπρακτικό, τονίζει πως το όφελος για τα κρατικά ταμεία είναι μόλις 37 εκατομμύρια ευρώ, τότε η εξαγγελία του μοιάζει περισσότερο με κοροϊδία παρά με τομή στη ζωή και την υγεία των πολιτών.

Εν κατακλείδι θα πρότεινα στην κυβέρνηση του 41% και της μεγάλης διαφοράς στις δύο εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις του καλοκαιριού, να αρχίσει να βελτιώνει το Ε.Σ.Υ, να αρχίσει να στελεχώνει το Ε.Σ.Υ, να πάψει να το απαξιώνει και ας αφήσει τις αυξήσεις του Φ.Π.Α για άλλη φορά και σε άλλα μέτωπα.

Η παχυσαρκία, οι κακές διατροφικές συνήθειες και η κατανάλωση αυτών των προϊόντων, δεν έχουν τη βάση τους στις χαμηλές τιμές, που μεταξύ μας δεν είναι και χαμηλές. Έχουν τη βάση τους στο γεγονός ότι η μέση ελληνική οικογένεια αδυνατεί να τραφεί σωστά λόγω ανέχειας, λόγω του μεγάλου πληθωρισμού στα τρόφιμα και του ράλι τιμών στα ράφια. Συνεπώς κύριοι της κυβέρνησης δεν είναι θέμα επιλογής, αλλά ανάγκης.

Αυτά και καλή σας μέρα…