Ο Αποστόλης Λάμπος γράφει για την ξεχωριστή πρωτοβουλία του Δήμου Γλυφάδας να ανοίξει τα προαύλια των σχολείων

Όσοι είναι σε μια ηλικία άνω των 40 ετών και κρύβουν ακόμα μέσα τους ένα παιδί, είναι δεδομένο ότι νοσταλγούν το αγνό παιχνίδι στην αλάνα. Όπου αλάνα μπορείτε να βάλετε έναν χώρο απροστάτευτο, συνήθως με χώμα ή χαλίκι όπου ο ρομαντισμός και η ανεμελιά είχαν την τιμητική τους.

Αυτή η εποχή έχει περάσει ανεπιστρεπτί και τα παιδιά του σήμερα, τα παιδιά της σύγχρονης εποχής, ειδικά από το 2000 κι έπειτα δεν μπορούν να ζήσουν κάτι τέτοιο και να γευτούν την αξία που είχε το παιχνίδι. Αυτό οφείλεται αφενός στο ότι οι εποχές έχουν “αγριέψει” και τα πάντα κινούνται σε έναν πιο εμπορευματοποιημένο τρόπο ζωής που κρύβεται πίσω από τον μανδύα της “ασφάλειας”. Όλα γίνονται “χρήμα”. Ποδόσφαιρο σε 5Χ5, παιδότοποι κλειστοί ή ανοιχτοί και δραστηριότητες που γεμίζουν το πρόγραμμα των παιδιών από μικρή ηλικία. Το τέλος της αθωότητας.

Έρχεται όμως ο Δήμος Γλυφάδας για να προσπαθήσει να συνδυάσει στο μέτρο του δυνατού τη χαμένη αυτή αθωότητα με την ασφάλεια που επιβάλλουν οι καιροί και λέει: “Ανοιχτά προαύλια τα Σαββατοκύριακα” στη Γλυφάδα για παιχνίδι και άθληση. Αν το καλοσκεφτείτε, όλοι κάποια στιγμή πηδήξαμε τα κάγκελα ενός σχολείου της περιοχής μας για να παίξουμε ποδόσφαιρο, μπάσκετ ή ό,τι άλλο βάζει ο νους στην μετά-αλάνας εποχή.

Ε λοιπόν, τα παιδιά της Γλυφάδας δεν θα χρειάζεται πλέον να πηδάνε τα κάγκελα των σχολείων για να παίξουν μπάσκετ τα Σαββατοκύριακα ούτε να παίζουν μπάλα στις παιδικές χαρές με κίνδυνο για να μικρότερα παιδιά που χρησιμοποιούν τις κούνιες.

Με απόφαση του Δημάρχου Γλυφάδας Γιώργου Παπανικολάου τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα “Ανοιχτά προαύλια τα Σαββατοκύριακα”, για να μπορούν τα παιδιά και οι νέοι να αθλούνται σε χώρους ασφαλείς, υπό την επίβλεψη ανθρώπων του Δήμου Γλυφάδας. Συνεπώς θα υπάρχουν και άνθρωποι που θα επιτηρούν τα παιδιά και για την δική τους ασφάλεια αλλά και για την ασφάλεια των σχολικών εγκαταστάσεων.

Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Δήμου την δήλωση του Δημάρχου κ.Γιώργου Παπανικολάου: “Η Κυριακή για τα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους σημαίνει παιχνίδι, χαρά, ξεγνοιασιά. Σημαίνει ποιοτικό χρόνο και χαρούμενες στιγμές για κάθε οικογένεια. Διάθεση υπάρχει μπόλικη, οι διαθέσιμοι χώροι όμως για να παίζουν ιδίως τα μεγαλύτερα παιδιά – όπως εμείς παλιά στις αλάνες της γειτονιάς μας – δυστυχώς δεν επαρκούν.

Οι ανοιχτοί χώροι – αλάνες και όχι μόνο – που χρησιμοποιούσαμε εμείς όταν ήμασταν μικροί έχουν περιοριστεί, οι εποχές έχουν ασφαλώς αλλάξει και τα παιδιά πολλές φορές ασφυκτιούν μέσα στην πόλη”, τονίζει ο κ. Παπανικολάου, για να προσθέσει: “Κι όμως, λύσεις υπάρχουν. Το μόνο που χρειάζεται είναι καλή οργάνωση και δημιουργική σκέψη. Στη Γλυφάδα μας, σε κάθε γειτονιά πλέον υπάρχει τουλάχιστον ένα σχολείο που έχουμε μεριμνήσει ώστε να έχει καινούργια ανοιχτά γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ – όπως στο 2ο Δημοτικό που παραδώσαμε πριν λίγες εβδομάδες και βλέπετε στις φωτογραφίες.

Γιατί να τα κρατάμε κλειστά όλες τις εξωσχολικές ώρες; Πόσο μάλλον όταν είναι κοινό μυστικό ότι πολλά παιδιά πηδάνε τα κάγκελα και παίζουν εκεί τα απογεύματα ή τα Σαββατοκύριακα. Και είναι επίσης γνωστά τα προβλήματα που δημιουργούνται όταν τα παιδιά παίζουν μπάλα στις παιδικές χαρές. Αυτό, λοιπόν, αλλάζει: Τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, επιλεγμένα σχολεία της Γλυφάδας μας για συγκεκριμένες ώρες (θα ανακοινώνονται από την ιστοσελίδα του Δήμου) θα ανοίγουν τα προαύλιά τους για να παίζουν μικρά και μεγάλα παιδιά, υπό την στενή επίβλεψη ασφαλώς ανθρώπων από τον Δήμο μας.

Το πρόγραμμα “Ανοιχτά προαύλια τα Σαββατοκύριακα” θα γίνει οργανωμένα και μεθοδικά, ώστε και να προσφέρει χώρους άθλησης και διασκέδασης, αλλά και να διασφαλίσουμε ότι οι σχολικές υποδομές δεν θα υποστούν φθορές που θα δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων μας. Μείνετε συντονισμένοι για τις λεπτομέρειες και την έναρξη του προγράμματος”.

Πρόκειται λοιπόν για μια πρωτοβουλία που είναι προς την σωστή κατεύθυνση και ακουμπάει την κοινή λογική. Μια απλή ιδέα που γίνεται πράξη, καθώς η σκέψη αυτή υπήρχε στο μυαλό αρκετών γονιών στη Γλυφάδα, συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, έγινε σχετική έρευνα και μελέτη για το πως μπορεί να πραγματοποιηθεί και να γίνει πράξη και το αποτέλεσμα αναμένεται… ρομαντικό.