Η Λίλα Παπαπάσχου είδε το εμβληματικό έργο του Τζεφ Μπάρον «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην» να ζωντανεύει στη σκηνή του Θεάτρου Αργώ, μέσα από μία σύγχρονη, καλοδουλεμένη και βαθιά συν-κινητική παράσταση

Εδώ είναι φως αδερφικό — απλά τα χέρια και τα μάτια./Εδώ δεν είναι να ’μαι εγώ πάνω από σένα ή εσύ πάνω από μένα./Εδώ είναι να ’ναι ο καθένας μας πάνω απ’ τον εαυτό του./Εδώ είναι ένα φως αδερφικό που τρέχει σαν ποτάμι δίπλα στο μεγάλο τοίχο….

Αυτοί οι υπέροχοι στίχοι από το Καπνισμένο Τσουκάλι του Γιάννη Ρίτσου μου ήρθαν στο νου, καθώς σκεφτόμουν πως να ξεκινήσω την κριτική αποτίμηση μίας τόσο ιδιαίτερης παράστασης. Μίας παράστασης που αναδεικνύει στο έπακρο όλες τις λεπτές αποχρώσεις του πανανθρώπινου αυτού έργου, που θίγει με τόση τρυφερότητα και κατανόηση θέματα διαχρονικά ο και ταυτόχρονα τραγικά…επίκαιρα.  

Το θρυλικό πλέον έργο του Τ. Μπάρον (είναι το πρώτο του συγγραφέα αν και βρίθει ωριμότητας και αυτοβιογραφικών στοιχείων) έχει παιχτεί σε περισσότερες από 50 χώρες, αποσπώντας πολλαπλά θεατρικά βραβεία και έχει αγαπηθεί από κοινό και κριτικούς σε όλο τον κόσμο, καθόλου άδικα. 

Ο Κώστας Γάκης το διάβασε με πολλή φροντίδα και τη γνωστή ευαισθησία που διέπει το σύνολο της καλλιτεχνικής του πορείας, σε συνδυασμό με την απαραίτητη τόλμη. Μαζί με τον συγγραφέα, με τον οποίο συνεργάστηκε στενά κατά την προετοιμασία της παράστασης, υπογράφουν μία νέα πρωτότυπη μετάφραση, γεμάτη μουσικότητα, κοφτούς και πνευματώδεις διαλόγους και μεστούς μονολόγους.

Ως έμπειρος σκηνοθέτης επέλεξε τους ιδανικούς ηθοποιούς για τους δύο κεντρικούς ρόλους του έργου – καθώς μαζί τους συνυπάρχουν πολλά πρόσωπα κι ας μην εμφανίζονται στη σκηνή – αποφεύγοντας κάθε είδους σύγκριση με προηγούμενα ανεβάσματα της παράστασης (ένα από τα πιο γνωστά αυτό με πρωταγωνιστικό ντουέτο τους Γιώργο Μιχαλακόπουλο και Γεράσιμο Σκιαδαρέση).

Ο σκηνοθέτης Κώστας Γάκης με τους δύο άξιους πρωταγωνιστές του

Ο εξαιρετικός Γιώργος Κωνσταντίνου κάθε φορά που εμφανίζεται στη σκηνή ως ο μοναχικός Νεοϋορκεζος κ. Γκρην που πενθεί για το χαμό της γυναίκας του (και πολλών ακόμα χαμένων «παραδείσων»),είναι ένα ζωντανό μάθημα υποκριτικής, ήθους και γενναιοδωρίας. Την ίδια στιγμή που πάλλεται από συναίσθημα, δεν ξεχνάει να αφήσει χώρο στον νεότερο συνάδελφό του να αναπτυχθεί, να εκφραστεί, να λάμψει. Οι σιωπές του, το βλέμμα, η αγωνία του διαπερνούν το σκοτάδι που απλώνεται στην πλατεία του θεάτρου και φτάνουν στους θεατές με ένταση και αλήθεια.

Με μία εγγενή αξιοπρέπεια και όλα τα εκφραστικά του μέσα σε πλήρη αρμονία, ο γνωστός και αγαπημένος ηθοποιός παραμένει το ίδιο ακμαίος ερμηνευτικά, όπως τον  γνωρίσαμε μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο. Με άνεση και απαράμιλλη αμεσότητα ερμηνεύει έναν άνθρωπο που πληρώνει το τίμημα της μισαλλοδοξίας του, αφήνοντας ωστόσο μία «πόρτα» ανοιχτή στην αλλαγή και στην – έστω και όψιμη -ευτυχία.

Γιώργος Κωνσταντίνου: ένα τεράστιο υποκριτικό μέγεθος στο οποίο ειλικρινά υποκλινόμαστε….

Από την άλλη, ο νεαρός Ρος Γκάρντινερ του Αποστόλη Τότσικα είναι το φως που μπαίνει από το παράθυρο και χύνεται άπλετο πάνω στα «τραύματα» και των δύο. Μέσα από την καλοσύνη και τον αλτρουϊσμό του μοντέρνου νέου που κουβαλάει το δικό του οικογενειακό “φορτίο” ο κ. Γκρην ανακαλύπτει έναν καινούργιο κόσμο, που τον μετακινεί και τον αφυπνίζει.

Αεικίνητος, στιβαρός υποκριτικά και κινητικά, με την απαραίτητη εσωτερική δύναμη στα ξεσπάσματά του, ο δημοφιλής ηθοποιός μοιάζει να μπαίνει σε μία νέα φάση ερμηνευτικής ωριμότητας που του ταιριάζει πολύ και αναδεικνύει στο έπακρο τις αδιαμφισβήτητες υποκριτικές του δυνατότητες.

Ο Αποστόλης Τότσικας σε μία άρτια ερμηνεία με απίστευτη εσωτερική δύναμη

Ο Κώστας Γάκης υπογράφει και την ατμοσφαιρική μουσική της παράστασης που δεν επισκιάζει τη δράση, ενώ το καταπληκτικό σκηνικό του Αντώνη Χαλκιά συνδυάζει τη σκοτεινή γοητεία του κλασικού θεάτρου με την ανανεωτική πνοή που έφεραν στη σύγχρονη δραματουργία οι κυριότεροι εκφραστές της Αμερικανικής θεατρικής γραφής, στους οποίους συγκαταλέγεται και ο Τ. Μπάρον.

Οι συνεχείς εναλλαγές των κοστουμιών (ιδίως όσον αφορά τον χαρακτήρα που υποδύεται ο Α. Τότσικας)  τα οποία επιμελήθηκε ο Μάριος Ράμμος,  ήταν όλες επιτυχημένες και συμβατές με την πλοκή- προσδίδοντας στον κάθε ρόλο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ηλικίας – και όχι μόνο. Στην ίδια γραμμή και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου, που λειτούργησαν ως εμβόλιμες τομές στο χώρο και τον χρόνο.

Ένα ατυχές συμβάν φέρνει κοντά δύο ετερόκλητους χαρακτήρες, για να μας αποκαλύψει πως δεν είναι ανάγκη να καταλαβαίνουμε απόλυτα ο ένας τον άλλον για να μπορέσουμε να αποδεχτούμε – και γιατί όχι να αγαπήσουμε – τον συνάνθρωπό μας. Ίσα-ίσα που πολλές φορές αυτή η διαφορετικότητα είναι που καθιστά τις σχέσεις μας – ερωτικές, οικογενειακές, επαγγελματικές – ενδιαφέρουσες και δημιουργικές.

Η ομορφιά βρίσκεται στη σύνθεση πολλών και συχνά αντίρροπων δυνάμεων και κάθε πλάσμα που ζει κι αναπνέει σε αυτόν τον πλανήτη θα πρέπει να μπορεί να απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα, ασχέτως φυλής, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκευτικής πίστης και βάλτε εσείς ό,τι άλλο θέλετε…

Γιώργος Κωνσταντίνου & Αποστόλης Τότσικας: Μια ευτυχής σκηνική συνύπαρξη

Το πανέξυπνο, ανατρεπτικό, με λεπτό χιούμορ κείμενο που μετέφρασαν στα ελληνικά από κοινού ο Κώστας Γάκης και ο Τζεφ Μπάρον, μας παρακινεί να «μπούμε στα παπούτσια» του άλλου -του όποιου άλλου – και να δούμε τη ζωή χωρίς παρωπίδες και στερεοτυπικούς αφορισμούς, σκοτώνοντας εν τη γενέσει του τον “μικρό ρατσιστή” που καραδοκεί πάντα, έτοιμος να κατασπαράξει τον υγιή, σκεπτόμενο και αλληλέγγυο εαυτό μας.

Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην….στο Θέατρο Αργώ, μια παράσταση για τη διαφορετικότητα, τη μοναξιά, την ελευθερία και την αρχέγονη ανάγκη του ανθρώπου να αγαπήσει και να αγαπηθεί…για αυτό που είναι.

Ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση: Τζεφ Μπάρον & Κώστας Γάκης

Σκηνοθεσία / Μουσική σύνθεση: Κώστας Γάκης

Σκηνογραφία: Αντώνη Χαλκιάς

Ενδυματολογία: Μάριος Ράμμος

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Νατάσα-Φαίη Κοσμίδου

Βοηθός Σκηνογράφου: Ελεονώρα Καραβανή

Γραφιστική Επιμέλεια: Truly.gr

Φωτογραφίες / Τίζερ: Πάτροκλος Σκαφιδάς

Διαχείριση Social Media: Γιάννης Βαλτινός

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνιος Κοκολάκης

Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά):

Γιώργος Κωνσταντίνου & Αποστόλης Τότσικας

Εταιρεία Παραγωγής: Θεατρικές Επιχειρήσεις ΖΗΣΗ

Οργάνωση παραγωγής: Φωτεινή Κυμπαροπούλου

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Από 25 Οκτωβρίου έως 26 Νοεμβρίου 2023
ΤΕΤΑΡΤΗ 20:00
ΠΕΜΠΤΗ 21:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 21:00
ΚΥΡΙΑΚΗ 19:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Α’ ΖΩΝΗ 22€
Β’ ΖΩΝΗ 15€ – 20€
ΕΞΩΣΤΗΣ 15€ – 17€

Διεύθυνση: Ελευσινίων 13-15, Αθήνα 104 37
(Στάση Μετρό Μεταξουργείο)
Τηλέφωνο: 21 0520 1684